ComputerComputer
Door 1 maart 2023 Lees verder →

Selectieve of deelkleur toepassen

Op foto-exposities maar ook in interieur- en doe-het-zelf-winkels zie je soms posters met zwartwit-foto’s waarin tevens één specifieke kleur zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een monochroom straatbeeld van New York met daarin een aantal voor New York karakteristieke gele taxi’s. Met veel digitale camera’s kun je een dergelijk effect ook zelf vrij eenvoudig realiseren dankzij een ingebouwd filter. Een dergelijk filter heet bijvoorbeeld Selectieve kleur, Deelkleur of iets dergelijks. De werking is kinderlijk eenvoudig en het effect kan fantastische resultaten opleveren.

Selecteer op je camera het desbetreffende filter en kies de gewenste kleur die je wel wilt zien. Uiteraard moet die kleur wel in je te fotograferen onderwerp duidelijk aanwezig zijn, zoals het rood op bovenstaand voorbeeld. Maak vervolgens een of meer foto’s. Probeer ook gerust een paar verschillende tinten – bijvoorbeeld groen, blauw en geel – uit. Sommige tinten werken goed in de natuur en andere tinten doen het weer beter op straat. Experimenteer naar hartenlust en je zult versteld staan van het resultaat!

Geplaatst in: Reisfotografie