ComputerComputer
Door 26 oktober 2022 Lees verder →

Focus op Fotografie: Meesterportretten

In de reeks Focus op fotografie is bij uitgeverij Van Duuren Media een nieuw deel verschenen. In het boek Focus op Fotografie: Meesterportretten (ISBN 9789463562775) leert fotograaf en freelance journalist Jasper van Bladel je om portretfoto’s te maken die technisch niet alleen goed zijn, maar die ook diepgang hebben.

Hoe maak je meesterlijke portretten? Bij een goed portret gaat het over ontmoetingen in plaats van uitwisselingen. Vaak wordt het maken van een portret gezien als een transactie, maar het is meer dan dat. Het is een ontmoeting net zoals iedere andere ontmoeting, alleen moeten er ook foto’s gemaakt worden. Toch is er altijd die verwachting aan beide kanten, want de één moet wat geven en de ander komt ter plaatse om wat mee te nemen. Een bijzonder spanningsveld dat veel eist van zowel de fotograaf als de geportretteerde. Wat is precies dat spanningsveld en hoe is het te verklaren? Op welke manier kun je jezelf daartoe verhouden? En, hoe maak je gebruik van dat spanningsveld? Hoe zorg je ervoor dat je thuiskomt met precies de beelden die je voor ogen hebt? Maar ook: hoe zorg je ervoor dat je jezelf als fotograaf niet gaat zien als iemand die enkel en alleen komt om wat te halen? In dit 160 pagina’s dikke boek leer je in 12 hoofdstukken hoe je het karakter van iemand kunt vangen in een foto; hoe je van een foto van een persoon een echt portret maakt; waarom het maken van een portret je ook als mens veel kan brengen; hoe je verhalende context van een portret gebruikt; hoe je een losstaand portret, een portretserie, een reportage met daarin portretten en redactioneel beeld maakt; hoe je een eigen stijl ontwikkelt en waarom dat belangrijk is; en hoe je bestaand en/of kunstmatig licht gebruikt om te zeggen wat je bedoelt. Naast bovenstaande zaken bevat het boek ook interviews met de befaamde portretfotografen Jan Banning, Harmen de Jong, Suzanne Jongmans, Vincent Mentzel en Susanne Middelberg. Zij vertellen hoe zij hun adembenemende portretten met diepgang maken. Het boek kost € 34,99 en is onder andere te koop bij Bol.com. Aanbevolen!

Geplaatst in: Boeken