ComputerComputer
Door 25 september 2020 Lees verder →

Kleurbeheer in Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop Elements is een programma voor de amateurfotograaf en hobbyist. Daarom worden lastige vragen en instellingen voor zaken als kleurbeheer vermeden. Voor de meeste mensen is dit geen probleem. Wilt je echter meer weten over kleurbeheer, lees dan verder. Kies in Photoshop Elements 2020 voor Bewerken >> Kleurinstellingen (of gebruik de sneltoets Shift+Ctrl+K). In het venster Kleurinstellingen dat nu verschijnt zijn vier opties aanwezig in de vorm van keuzerondjes.

Met de eerste optie Geen kleurbeheer worden alle eventueel aanwezige kleurprofielen in een beeld genegeerd.

De optie Altijd kleuren optimaliseren voor computerscherm is standaard actief. Dat wil zeggen dat elk beeld in Photoshop Elements wordt weergegeven alsof de kleurruimte sRGB gekozen is. Het maakt niet uit of een opname wel of geen kleurruimte bevat. Deze optie is de veiligste, omdat de kans het grootst is dat alle kleuren in de opname door de monitor kunnen worden weergegeven.

De optie Altijd optimaliseren voor afdrukken zorgt ervoor dat opnamen altijd worden weergeven alsof de kleurruimte AdobeRGB gekozen is. Dat kan een lichte verschuiving van de kleuren op de monitor tot gevolg hebben.

De optie Zelf kiezen heeft in de Organizer geen effect. Hier wordt alsnog elke opname weergegeven alsof de kleurruimte sRGB in het bestand aanwezig is. Bij het openen in de Editor kan echter een melding verschijnen. Je kunt dan kiezen welke kleurruimte gebruikt moet worden.

Voor de meer gevorderde fotograaf is de laatste optie is het beste. is men echter tevreden met de standaardinstelling, dan kan men beter niets wijzigen.

Geplaatst in: Photoshop Elements