ComputerComputer
Door 10 juli 2020 Lees verder →

Sony lanceert FE 12-24mm F2.8 GM zoomobjectief

Nieuw van Sony is het FE 12-24mm F2.8 GM zoomobjectrief voor full-frame systeemcamera’s. Dot groothoekzoomobjectief is ideaal voor het fotograferen van landschappen, sterrenhemels en architectuur en biedt daarnaast extra mobiliteit voor sportfotografen die ultragroothoek willen hanteren.

De introductie van de Sony FE 12-24mm F2.8 GM betekent dat het F2.8-assortiment van Sony G Master-lenzen nu een bereik heeft van 12mm tot 200mm. Tevens is het met 12mm ’s werelds meest wijde zoom met F2.8 diafragma. Bij deze brandpuntsafstand is het mogelijk om ruimte en afstand te accentueren en dynamische perspectieven te creëren die buiten het bereik van het menselijke oog liggen. Dit biedt nieuwe artistieke mogelijkheden voor professionals. De FE 12-24mm F2.8 GM is uitgerust met drie extreem nauwkeurige XA-elementen (extreem asferisch), inclusief het grootste XA-element dat ooit voor een Alpha-lens is gemaakt. Met de toevoeging van een extra asferisch element onderdrukken deze XA-elementen astigmatisme, beeldvervorming en veldkromming tot aan de beeldranden. Daarnaast beperken drie ED (Extra-low Dispersion)-glaselementen plus twee Super ED-glaselementen op effectieve wijze chromatische afwijkingen. Dit zorgt voor scherpte van hoek tot hoek met een nauwkeurige kleurweergave.

Fousmechanisme

Een zwevend focusmechanisme verdeelt de focusgroep van de lens in twee afzonderlijk controleerbare groepen. Dit biedt uitstekende close-upprestaties en maximale scherpte bij elke afstand. Het garandeert tevens een constante minimale scherpstelafstand van 28 cm voor het gehele zoombereik. En omdat het een interne focuslens is, blijft de lengte ervan constant en varieert het zwaartepunt nauwelijks, waardoor de lens altijd optimaal gebalanceerd in de hand ligt. De hoogwaardige bokeh-effecten van de Sony G Master-lenzen worden gegarandeerd door de sferische afwijking van de lens tijdens het productieproces te finetunen. De extreem hoge oppervlaktenauwkeurigheid van de XA-elementen van de lens onderdrukt effectief uienringeffecten. Het cirkelvormig 9-bladig diafragma versterkt de achtergrondonscherpte (bokeh).

Focusmotoren

De FE 12-24mm F2.8 GM is uitgerust met vier XD (extreme dynamic) lineaire focusmotoren met hoge stuwkracht en snelheid. Dit objectief is daardoor compatibel met de snelheidsprestaties van zowel de huidige als toekomstige camera’s. Met twee keer autofocus voor elk van de focusgroepen van de lens is deze snel en nauwkeurig. Nieuwe besturingsalgoritmen maximaliseren de reactie van het XD-lineaire motorsysteem terwijl perfecte synchronisatie tussen de twee focusgroepen wordt bereikt. Een ander voordeel is dat de bediening extreem stil is met minimale trillingen. Bij de FE 12-24mm F2.8 GM is voor het eerst een gloednieuwe Nano AR Coating II gebruikt. Deze kan gelijkmatiger worden toegepast op grote lenselementen of sterk gebogen elementoppervlakken. De coating onderdrukt interne reflecties en minimaliseert flare en ghosting. En ondanks de brede kijkhoek van de lens behoudt de Nano AR Coating II over de hele afbeelding een hoge helderheid en contrast, zelfs bij lastige lichtomstandigheden.

Controle

De 847 gram wegende FE 12-24mm F2.8 GM biedt verschillende functies voor volledige professionele controle over de opnamen. Voorbeelden hiervan: de focusvasthoudknop, focusmodusschakelaar, zoomring en scherpstelring die zo zijn geplaatst dat ze tijdens het filmen eenvoudig bediend kunnen worden. De Linear Response MF zorgt ervoor dat de focusring onmiddellijk reageert op de meest subtiele aanpassingen tijdens het handmatig scherpstellen. De bediening voelt hierdoor zeer nauwkeurig en direct. De lens is stof- en vochtbestendig en het voorste lenselement heeft een fluorcoating die water, olie en andere verontreinigingen afstoot. Ook wordt het afvegen van vingerafdrukken van het lensoppervlak eenvoudiger. De achterfilterhouder biedt plaats aan standaard ND-filters, kleurcorrectie- en andere filters voor meer expressieve mogelijkheden. Een snijmal voor bladfilters wordt meegeleverd.

De Sony FE 12-24mm F2.8 GM is vanaf augustus beschikbaar en heeft een adviesprijs van € 3300,-.

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Nieuws