ComputerComputer
Door 9 juni 2020 Lees verder →

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 PRO

Olympus heeft met het M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 PRO zoomobjectief een nieuwe zoomlens op de markt gebracht. Een dergelijk zoomobjectief is uitermate geschikt voor reis- en portretfotografie. Het objectief bezit een vaste lichtsterkte van F4 over het gehele zoombereik en is stof- en spatwaterdicht. We hebben dit nieuwe zoomobjectief getest op een Olympus OM-D E-M1 Mark III systeemcamera.

Op een Micro Four Thirds systeemcamera heeft dit zoomobjectief een kleinbeeldequivalent van 24-90mm en een beeldhoek van 84 tot circa 27 graden. Het objectief weegt slechts 254 gram en dat is voor een 3,5x zoomobjectief lekker licht. De diameter van het objectief is circa 6,4 cm, de filtermaat 58 mm en de kortste scherpstelafstand is 12 cm in groothoekstand en 23 cm in telestand. Het minimale diafragma bedraagt F4. Het objectief is vervaardigd uit een stevige magnesiumlegering en rubberen afdichtingen beschermen het objectief tegen stof en spatwater. De lensconstructie telt 12 elementen in 9 groepen met één DSA lens, twee asferische lenselementen, 2 ED lenzen, 1 Super HR lens en twee HR lenselementen. Speciale coatings moeten schitteringen en schaduwbeelden voorkomen. Het objectief bezit geen scherpstelvizier en – in tegenstelling tot andere M.Zuiko zoombjectieven – ook geen programmeerbare knop genaamd L-FN. De standaard meegeleverde zonnekap met kliksysteem, lens- en bodydop zijn van kunststof. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt eveneens meegeleverd.

1. High Refractive Index Lens
2. Dual – Super Aspheric Lens
3. Super High Refractive Index Lens
4. Aspherical Lens
5. Extra-Low Dispersion Lens

Prestaties

Het M.Zuiko 12-45mm F4 PRO zoomobjectief stelt dankzij de ingebouwde Movie Still Compatible (MCS) technologie soepel en betrekkelijk geruisloos scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de soepel lopende scherpstelring te draaien. Handmatig scherpstellen gaat prima, maar de scherpstelring is in verhouding tot de brede zoomring wel wat aan de smalle kant. De met dit zoomobjectief gemaakte JPEG-beelden nauwelijks enige vervorming. Onze metingen geven in de groothoekstand een zeer lichte tonvormige vertekening (circa -1,1%) aan, die langzaam overgaat in een lichte kussenvormige vertekening (+0,1%) in uiterste telestand. Deze goede waarden dankt het objectief mede aan de in de camera ingebouwde correctiesoftware. Fotografeer je in RAW dan liggen deze waarden beduidend hoger. Voor JPEG-fotografen is er echter in de praktijk weinig vertekening te zien. RAW-fotografen die gebruik maken van een RAW-converter met lensprofielen kunnen echter een en ander achteraf ook vlot corrigeren.

Scherpte

Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief zeer goed. In de groothoekstand (12mm) is het beeld bij volle lensopening (F4) in het centrum zeer scherp en aan de randen weliswaar minder scherp dan het centrum, maar de scherpte is nog altijd goed te noemen. Na diafragmering neemt de scherpte in de hoeken toe en is het beeld bij F5.6 en F8 over het gehele beeldvlak zeer goed te noemen. Na F11 neemt de scherpte als gevolg van diffractie snel weer af. In telestand is de scherpte vergelijkbaar, maar ligt de piek tussen F5.6 en F11 bij volle lensopening. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt – mede dankzij de toegepaste zeven diafragmalamellen met afgeronde kanten waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd – rustig. De vignettering oftewel lichtafval in de hoeken in de groothoekstand (12mm) bedraagt bij volle lensopening (F4) in de uiterste hoeken ruim 1 stop, maar dit neem na diafragmering langzaam iets af. In telestand (45mm) is de lichtafval in de uiterste hoeken bij volle lensopening ongeveer 0,8 stop. Overigens beschikt de E-M1 Mark III over een optie Schaduw compensatie die voor minder lichtafval in de hoeken zorgdraagt. Dit alles zorgt ervoor dat dit zoomobjectief over de gehele linie prima presteert. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Conclusie

www.pixelmania.nlOlympus heeft met het M.Zuiko 12-45mm F4 PRO objectief een uitstekend zoomobjectief voor op reis afgeleverd. Wie bijvoorbeeld op vakantie geen hele fototas gevuld met (prime-)objectieven wil rondzeulen, kan met dit zoomobjectief prima uit de voeten. Zowel weidse vergezichten als portretten en close-ups laten zich er prima mee vastleggen. Vooral op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief zeer goed. De adviesprijs bedraagt € 649,- en voor dat geld haalt men een compact, licht en kwalitatief hoogwaardig zoomobjectief in huis. Op basis van de degelijke constructie en zeer goede beeldkwaliteit is een Pixelmania Award op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.olympus.nl.