ComputerComputer
Door 12 juni 2020 Lees verder →

Nik Collection 3 by DxO

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft onder de naam Nik Collection 3 by DxO een nieuwe versie van deze populaire bundel plug-ins op de markt gebracht. Deze nieuwe versie bestaat nu uit acht in plaats van zeven plug-ins en is op een aantal punten uitgebreid en verbeterd. Nieuw is de plug-in Perspective Efex. Hiermee kan men automatisch geometrische vertekeningen corrigeren.

De Nik Collection 3 biedt fotografen diverse gereedschappen om foto’s te bewerken op een manier die daarvoor onmogelijk was. De Nik Collection 3 bestaat uit acht plug-ins voor Adobe Photoshop, Lightroom Classic, DxO PhotoLab en Photoshop compatibele programma’s, die een krachtige set gereedschappen – variërend van een groot aantal creatieve filters tot diverse retoucheertools – omvat. Deze vernieuwde set plug-ins is compatibel met het 64-bit platform van Windows en Mac en de complete set bestaat uit:

  • Analog Efex Pro 2: effecten uit het analoge film tijdperk, lens- en filmsimulaties.
  • Color Efex Pro 4: een set filters voor kleurcorrecties, retoucheerwerk en creatieve effecten.
  • Dfine 2: automatische en handmatige beeldruisreductie.
  • HDR Efex Pro 2: gespecialiseerde gereedschappen voor het samenstellen van HDR-beelden.
  • Perspective Efex: automatisch corrigeren van geometrische vertekeningen
  • Sharpener Pro 3: RAE en Output beeldverscherping.
  • Silver Efex Pro 2: zwart-witconversie met donkere kamer-achtige gereedschappen.
  • Viveza 2: selectieve bewerkingsgereedschappen op het gebied van kleurcorrectie, scherpte, contrast en dergelijk zonder gebruik van gecompliceerde maskers of selecties.

Nieuw

Nieuw is de plug-in Perspective Efex voor het corrigeren van geometrische vertekeningen. Dit kan automatisch plaatsvinden of door middel van het handmatig plaatsen van referentielijnen. Achterovervallende gebouwen (keystone distortion), maar ook tonvormige-, kussenvormige- en fisheye-vertekeningen kunnen met deze plug-in onder handen worden genomen. Deze plug-in beschikt tevens over een optie genaamd Miniature effect voor het nabootsen van beelden gemaakt met tilt-shift lenzen. De Nik Selective Tool is in deze editie verder verbeterd. Dit gereedschap is niet alleen sneller, maar biedt de gebruiker nu ook de mogelijkheid om favoriete of eerder gebruikte filters nog sneller toe te kunnen passen. Hierdoor kunnen favoriete filters, een combinatie van filters (preset) of een eerder uitgevoerde bewerking direct in Photoshop worden toegepast. In Adobe Lightroom Classic en DxO PhotoLab 3.3 worden de (RAW-)beelden naar Nik Collection geëxporteerd om daar verder als TIFF-bestand te kunnen worden bewerkt. Dit alles resulteert in een nog efficiëntere workflow. Voor meer informatie over de werking verwijzen we naar onze uitgebreide tests van de onderdelen Analog Efex Pro 4, Color Efex Pro 4, HDR Efex Pro 2 en Silver Efex Pro 2.

Conclusie

www.pixelmania.nlDxO heeft de Nik Collection 3 uitgebreid met een handige nieuwe plug-in voor het corrigeren van geometrische vertekeningen en de Nik Selective Tool is nu nog slimmer dankzij de mogelijkheid om favoriete of eerder gebruikte filters nu direct in Photoshop toe te kunnen passen. De bundel is daardoor nog beter inzetbaar in een professionele workflow. Aan dit gemak hangt een prijskaartje van € 99,-. Dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk, want deze set plug-ins biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Op basis van de uitstekende filters en de handige gebruikersinterface kennen wij Nik Collection 3 by DxO dan ook een Pixelmania Award toe. Op de website van DxO kan men een volledig werkende probeerversie downloaden. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor meer informatie op https://nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software