ComputerComputer
Door 16 december 2019 Lees verder →

Nik Collection 2 by DxO – Color Efex Pro 4

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft onder de naam Nik Collection 2 by DxO een nieuwe versie van deze populaire bundel plug-ins op de markt gebracht. Deze nieuwe versie bestaat nog steeds uit dezelfde zeven plug-ins, maar is op een aantal punten uitgebreid en verbeterd. Zo kan men nu RAW-bestanden met de U point-functies bewerken, de optische correctiemogelijkheden zijn uitgebreid, het aantal presets is uitgebreid en HiDPI monitoren worden beter ondersteund. Ook wordt nu het beeldbewerkingsprogramma PhotoLab 2 meegeleverd. In dit artikel aandacht voor de plug-in Color Efex Pro 4.

De plug-in Color Efex Pro bevat een uitgebreide serie filters voor kleurcorrectie, retoucheren en creatieve effecten. Wanneer je met Photoshop werkt start je de plug-in via Filter > Nik Collection > Color Efex Pro 4. De interface is van het bekende soort: in het midden een voorbeeldvenster waarin de te bewerken opname getoond wordt, links de filters en rechts opties en schuifbalken om het geselecteerde filter aan te passen naar uw wensen. Bovenin in werkvenster zijn traditiegetrouw de hulpmiddelen te vinden voor vergelijken en in- en uitzoomen. Via de knop met het lampje kan de achtergrondkleur van het werkvenster in het midden eventueel worden gewijzigd. Er kan worden gekozen uit grijs, wit en zwart. Linksonder zit de optie Geschiedenis, maar daarover later meer. Via de knop Instellingen linksonder kun je diverse standaardinstellingen wijzigen, zoals filterlijstinstellingen selecteren en wat er moet gebeuren als je op OK klikt. De standaard functionaliteit is dat een filterbewerking in Photoshop op een nieuwe laag wordt geplaatst. Hierdoor kun je een effect achteraf gemakkelijk verwijderen door eenvoudigweg de laag weg te gooien.

Categorieën

De filters zijn – los van de groepen Alle en Favorieten – onderverdeeld in de zes categorieën. Je kunt standaard kiezen uit de filtergroepen Landschap, Bruiloft, Architectuur, Natuur, Portret en Reizen. Via Instellingen > Filterlijstinstellingen kan men deze groepsnamen eventueel aanpassen. Veelgebruikte filters zijn door de gebruiker zelf in de groep Favorieten te plaatsen. Een filter aan de Favorieten toevoegen is heel eenvoudig: klik op het sterretje voor de filternaam en het desbetreffende filter is toegevoegd aan de groep Favorieten. Een filter uit de lijst met favoriete filters verwijderen gaat op dezelfde manier. Elk filter beschikt standaard over een aantal miniaturen met voorinstellingen. Deze voorbeelden vormen een gemakkelijk startpunt bij het zoeken naar het juiste effect. Ze zitten wel een beetje verstopt. Wanneer je de muis over een filternaam beweegt verschijnt er rechts van de naam een pictogram met drie venstertjes. Door hier op te klikken wordt de filterlijst vervangen door miniaturen met suggesties voor dit filter. Je kunt ze via aanklikken even toepassen op het beeld in het voorbeeldvenster. Is er niets van jouw gading bij, dan ga je met een knop Terug weer terug naar de filterlijst. Een prima functie! De optie Geschiedenis stelt de gebruiker in staat te zien welke aanpassingen de afgelopen tijd gedaan zijn. Ook kan men eventueel teruggaan naar een willekeurig punt in de tijd.

Filters

Wij gebruiken Color Effex Pro alweer een aantal jaren en hebben een voorkeur voor een aantal filters. Met het filter Brilliance/Warmth kan men vrij eenvoudig de verzadiging van een beeld aanpassen of het beeld koeler of warmer maken. Met het filter Darken/Lighten Center kan men lichtafval in de hoeken corrigeren en met het filter Graduated Neutral Density kan men een over- of onderbelichte lucht corrigeren of een deel van de opname iets oplichten of juist wat donkerder maken. Met het filter Polarization kan men achteraf een polarisatiefilter toepassen en Glamour glow geeft een portretfoto een glamoureffect. Het filter Image Borders is ideaal als je een kunstzinnige rand om een opname wilt plaatsen. Het filter Dark Contrast is echter veel knapper: hiermee maak je de donkere delen in het beeld helderder zonder de lichte delen of het algemene contrast aan te tasten. Ook het filter Detail Extractor zal veel fotografen aanspreken. Hiermee kan men details in het beeld versterken. Color Efex Pro 4 bezit ook filters waarmee de beeldkwaliteit van analoge films kan worden nagebootst. Onze favoriet is het filter Film Efex: Modern. In dit filter vinden we populaire films als Fuji Velvia 100 en Kodachrome 64 terug. En met White Neutralizer kan men vrij vlot kleurzweem uit een opname verwijderen. Hieronder een aantal voorbeelden van de standaard filters van Color Efex Pro 4. Klik op een afbeelding om door de beelden te kunnen bladeren.

Stapelen

Een sterk punt van Color Efex Pro 4 is de mogelijkheid om meerdere filters in één keer op een beeld toe te passen. Met deze functie is het mogelijk filters te stapelen om ze zo te combineren. Je kunt vervolgens het onderlinge effect bestuderen en onderliggende filters eventueel aanpassen zodat zij goed samenwerken met de overige filters in de stapel. De werking is even wennen: eerst selecteer je een filter uit de lijst aan de linkerkant en pas je – indien nodig – de eigenschappen van dit filter aan met behulp van de schuifbalken, keuzelijsten en eventuele Control Points (een eigen Nik vinding waarmee slechts een deel van het beeld bewerkt kan worden) rechts in het venster. Daarna klik je op de knop Filter toevoegen (ook rechts in het venster). Vergeet je dat, dan wordt het huidige filter vervangen door het nieuwe filter dat je links hebt aangeklikt. Heb je via de optie Filter toevoegen een aantal filters toegepast, dan is het daarna nog steeds mogelijk om het effect van elk individueel filter aan te passen. Je kunt rechts de opties van elk filter zichtbaar maken door op de filternaam te klikken. Op die manier kun je net zo lang stoeien met de filters totdat het resultaat naar wens is. Klik tot slot op OK om de filtercombinatie op het beeld toe te passen.

Combinaties

Een andere handige functie is Combinaties. Door diverse filters te combineren en de eigenschappen ervan te wijzigen maak je een unieke filtercombinatie die precies naar jouw smaak is. Deze combinatie van filters kun je opslaan voor later, maar ook delen met anderen door hen een bestandje te sturen. Het opslaan van een filterrecept is eenvoudig: klik in het rechter schermdeel op de knop Combinatie en geef het filterrecept een naam. Een zo gemaakt filterrecept komt in de lijst Combinaties te staan. Heb je een bestaand recept geopend en vervolgens gewijzigd, dan kun je de gedane wijzigingen in het recept opslaan door op de rechter onderhoek van het receptminiatuur te klikken. Bovenaan staat een knop Alles Exporteren waarmee alle recepten tegelijk geëxporteerd kunnen worden naar bestanden op schijf. Om een enkel recept te exporteren klik je op het pijltje in de rechter bovenhoek van het desbetreffende recept. Geëxporteerde recepten kun je naar vrienden of collega’s sturen. Onderaan de lijst van Combinaties is ook een knop Importeren aanwezig waarmee recepten geïmporteerd kunnen worden. Nieuw is de groep En Vogue met tien nieuwe filtercombinaties. Ze zijn gemaakt door Dan Hughes, fotograaf en leraar aan het Rochester Institute of Technology. Onze favoriet in Clarity Bump die een beeld in één klap opfrist.

Conclusie

www.pixelmania.nlNik Collection 2 is geschikt voor gebruik in de meest recente beeldbewerkingsprogramma’s. Dat is natuurlijk goed nieuws. Minder goed nieuws is dat er een hoger prijskaartje van € 149,- aan de bundel hangt. Desondanks kunnen we deze unieke bundel zeker aanbevelen, want Nik Collection 2 biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Het onderdeel Color Efex Pro 4 is een bundel met filters voor kleurcorrectie, retouche en creatieve effecten. De filters kunnen los, maar ook gecombineerd worden toegepast. Ook handig zijn de filterrecepten, de lijst met favoriete filters en de geschiedenis van alle acties. Op basis van de uitstekende filters en de handige gebruikersinterface kennen wij het onderdeel Color Efex Pro 4 een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Software