ComputerComputer
Door 1 oktober 2019 Lees verder →

Sony A7R IV

Met de A7R IV heeft Sony onlangs een nieuw topmodel in de A7-reeks op de markt gebracht. Belangrijkste kenmerken zijn een 61-megapixel full-frame Exmor R CMOS-beeldsensor, Bionz X-beeldprocessor, hybride autofocussysteem, 100-32000 ISO-bereik, 14-bits RAW-opslag, 4K- videofunctie, pixelverschuivingsfunctie, AF-joystick, twee media-sleuven en een in de body ingebouwd vijf-assig beeldstabilisatiesysteem. Wij voelden dit nieuwe topmodel in combinatie met het 24-105mm F4 zoomobjectief uitgebreid aan de tand.

De Sony A7R IV is vervaardigd uit een extreem lichte en duurzame magnesium legering en heeft verschillende upgrades ondergaan ten opzichte van voorgaande modellen. Zo is om de duurzaamheid te verhogen de A7R IV beter bestand tegen vocht en stof. Alle randjes op de behuizing zijn beter afgedicht, evenals het klepje van het batterijvak en de mediasleuven. Verdere verbeteringen aan het ontwerp van de behuizing zijn onder andere een betere handgreep en een grotere AF-AAN-knop. Tevens heeft de A7R IV een nieuw ontworpen multi-kiezer, een vergrendeling voor de draaiknop voor belichtingscompensatie en een nieuwe vorm en plaats voor de draaiknop aan de achterzijde. De nieuwe camera bevat ook twee UHS-II-compatibele mediasleuven. Deze toevoeging zorgt voor meer algehele capaciteit en sneller lezen/schrijven. Voor extra gemak is het opslaan van de voorkeurscamera-instellingen uitgebreid. Nu kunnen bijna alle camera-instellingen worden opgeslagen op een geheugenkaart. Op elke individuele kaart kunnen maximaal 10 combinaties worden opgeslagen en worden geladen in een willekeurige camerabehuizing van hetzelfde type. Ondanks het 1,5x keer zo hoge pixelaantal is ook de batterijlevensduur verbeterd.

Beelstabilisatie

De A7R IV heeft een dynamisch bereik van 15 stops bij lage gevoeligheidsinstellingen. Dit resulteert in gelijkmatige, natuurlijke gradaties, van diepe schaduwen tot zeer lichte tinten. Ook gebruikt de A7R IV algoritmes die door de meest recente Alpha-camera’s worden gebruikt ten behoeve van de kleurreproductie. Dit nieuwe model is ook uitgerust met 5-assige in-body beeldstabilisatie met een sluitertijdvoordeel van 5,5 stop. Daarnaast is de sluiterunit nauwkeurig opnieuw ontworpen om de geringste beweging die ruis zou kunnen veroorzaken te compenseren. De A7R IV is ook uitgerust met een zoeker met de hoogste resolutie van alle camera’s van Sony: een UXGA OLED Tru-Finder EVF met 5,76 miljoen beeldpunten. Deze nieuwe zoeker beschikt over circa 1,6x de resolutie van de EVF in de A7R III en zorgt voor een levensechte weergave van de scène in beeld. De beeldkwaliteit kan worden ingesteld op ‘Standaard’ of ‘Hoog’ met een vernieuwingsfrequentie van 60 of 120 bps.

Snelheid

De A7R IV kan opnames maken met maximale resolutie tot wel 10 bps, met continue, nauwkeurige AF/AE-tracking tot ongeveer 7 seconden in de full-frame, full-res-modus (JPEG/RAW) en ongeveer 3x zo lang in de APS-C-modus voor beelden van 26,2-megapixel. Dankzij deze snelle optie kunnen bewegende objecten zeer nauwkeurig en uiterst gedetailleerd worden vastgelegd. Het verbeterde scherpstelsysteem van de A7R IV bestaat uit 567 brandpuntsvlak fasedetectie-AF-punten die circa 74% van het beeldbereik afdekken. Ook zijn er 425 contrast-AF-punten die voor extra precisie en betrouwbaarheid zorgen bij weinig licht en andere omstandigheden waarin het best contrast-AF gebruikt kan worden. De hogere dichtheid van de AF-sensor en de verfijnde trackingalgoritmes van de nieuwe camera geven een merkbare verbetering van de trackingprestaties, waardoor complexe en plotselinge bewegingen van het object betrouwbaar en met grotere precisie dan ooit kunnen worden gevolgd.

Eye-AF

De A7R IV ondersteunt ook realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om real-time het oog van een object te detecteren en verwerken. Dit biedt zeer precies scherpstellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren. Verder is ook de functie voor realtime tracking beschikbaar. Hiervoor wordt een nieuw ontwikkeld algoritme voor objectherkenning gebruikt voor optimale objecttracking en een consistent scherpstelsysteem. Ook is een antiflikkering-opnamemodus beschikbaar die automatisch fluorescerend of kunstmatig licht in een opnamesituatie herkent en het effect minimaliseert.

Multi-opnamefunctie

Daarnaast heeft deze nieuwe camera een nieuw ontwikkelde Pixel Shift Multi-opnamefunctie waarmee 4 of 16 full-res beelden kunnen worden samengesteld. In deze modus verschuift de camera extreem nauwkeurig de sensor in stappen van een halve of hele pixel. De camera legt zo 4 of 16 aparte pixel shift-beelden vast. In de hoogste stand betreft het in totaal 963,2 miljoen pixels aan gegevens. De beelden worden niet in de camera samengevoegd, hetgeen een klein minpuntje is. Door middel van de Imaging Edge-desktop software kan men ze later op de computer samenvoegen tot een beeld van 240,8 miljoen pixels (19.008×12.672 pixels). Deze geavanceerde modus is ideaal voor het fotograferen van architectuur, kunstwerken of andere objecten die geschikt zijn voor stilleven fotografie en levert bijzonder veel details en kleurprecisie. Overigens zal voor de meeste situaties de standaard 61-megapixel resolutie meer dan toereikend zijn.

Connectiviteit

De A7R IV van Sony is uitgerust met verschillende geavanceerde functies voor connectiviteit. Het nieuwe model beschikt over draadloze LAN met ondersteuning voor zowel de conventionele 2,4GHz-band als een supersnelle 5GHz-band. Een draadloze externe verbinding met een pc (draadloos opnamen maken via de pc) is ook beschikbaar op de nieuwe A7R IV. Dit was een door professionals veelgevraagde update en zorgt voor veel meer vrijheid bij opnamen in de studio en op locatie. De fotograaf kan hierdoor zonder beperkingen bewegen. Naast een draadloze verbinding met pc’s is de nieuwe camera uitgerust met een SuperSpeed USB (USB 3.2 Gen 1) USB Type-C-aansluiting die een extreem snelle bekabelde gegevensoverdracht ondersteunt. Verder is er een FTP-overdrachtsfunctie waardoor fotografen beelden naar een specifieke FTP-server kunnen sturen tijdens het fotograferen of het bekijken van foto’s.

4K-video

Behalve de mogelijkheden voor foto’s presteert de nieuwe A7R IV uitstekend als volwaardige filmcamera. Met video-opnamen in 4K (3840 x 2160 pixels) zonder pixel binning. Dit biedt hoogwaardig 4K-beeldmateriaal met uitzonderlijk veel details en diepte. Ook is S-Log 2 en S-Log 3 beschikbaar voor maximale flexibiliteit in kleurgradatie: S-Log 3 zorgt voor een dynamisch bereik van in totaal 14 stops. HLG (Hybrid Log-Gamma) is eveneens beschikbaar op de A7R IV ter ondersteuning van een directe HDR-workflow. Voor video-AF maakt de camera gebruik van een verfijnd systeem voor een snelle hybride autofocus. Hiermee kan de gebruiker tijdens het maken van video-opnamen vloeiender en stabieler automatisch scherpstellen. Dit kan zelfs wanneer er een voorwerp vóór het object beweegt. De camera wordt geleverd met Touch Tracking-functionaliteit tijdens het filmen. De gebruiker kan eenvoudig het object aanraken om erop scherp te stellen.

Praktijk

De A7R IV ligt dankzij de royale handgreep prima in de hand. Aan de achterzijde zit rechts van het TFT-kleurenscherm een kleine verdikking waartegen de duim kan worden geplaatst. De body met accu en geheugenkaart weegt circa 665 gram en als we het 24-105 mm zoomobjectief erop plaatsen dan weegt het geheel ruim 1300 gram. Dat is voor een full-frame 61-megapixel camera alleszins redelijk! De kwaliteit van het kantelbare 3 inch TFT-scherm is prima en de kwaliteit van de elektronische zoeker is uitstekend. Op het TFT-scherm en in de zoeker kan tijdens het fotograferen een live histogram zichtbaar worden gemaakt, hetgeen zeker nuttig is om onder moeilijke lichtomstandigheden tot een goede belichting te komen. Ook het ingebouwde raster – in het menu aangeduid met de merkwaardige naam stramienlijn – is nuttig. De body beschikt verder over een programmaknop, belichtingscompensatieknop, twee draaiwielen, een multi-selector, AF-joystick en diverse knoppen. Zowel de programmaknop als de belichtingscompensatieknop bezit een vergrendeling om abusievelijke wijzigingen te voorkomen, prima!

Menu

Via een druk op de knop Menu komt u in een scherm met zes verschillende submenu’s. Het aantal instellingen is talrijk, maar de menustructuur is redelijk overzichtelijk. Diverse zaken zijn op onderwerp, bijvoorbeeld Kwaliteit/Beeldformaat of Belichting, gegroepeerd. Veelgebruikte instellingen kan men toevoegen aan het submenu Mijn Menu. De meest essentiële instellingen – denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de ISO-waarde, transportmodus en belichtingscompensatie – zijn echter via knoppen en draaiwielen direct op de body instelbaar. De aan/uit-schakelaar zit onder de ontspanknop. Ook handig is het feit dat men aan een aantal knoppen zelf een functie kan toekennen. Men kan via de instelling Eigen toets kiezen uit maar liefst 100 verschillende functies. Door het toevoegen van bijvoorbeeld de functie Foto-effect aan knop C1 en de functie Creatieve stijl aan knop C2, heeft men alle creatieve functies altijd binnen handbereik, prima! Gebruikers die voor her eerst met een Sony A7 systeemcamera aan der slag gaan, doen er overigens wel verstandig aan om de handleiding bij de hand te houden. Voor hen kan de menustructuur in het begin wat chaotisch overkomen.

Beeldkwaliteit

De Sony A7R III bezit een 62,5-megapixel full-frame beeldsensor, waarvan er effectief 61 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 9504×6336 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 6240×4160 (M) en 4752×3168 (S) pixels. Naast deze 3:2 beeldstanden zijn er ook drie 4:3, 16:9 en 1:1 beeldstanden beschikbaar en bij gebruik van een APS-C objectief krijgt men automatisch een kleiner beeldbestand van maximaal 26-megapixel. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en Extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG- en RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Het gebruikte RAW-formaat (.ARW) wordt gecomprimeerd of ongecomprimeerd opgeslagen. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de A7R IV de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit een groot aantal kleurstanden, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia.

Kleurstanden

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra fijn. We hebben gebruik gemaakt van het 24-105mm F4 zoomobjectief. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Levendig gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen bekeken tussen de diverse kleurstanden: de standaardinstelling Standaard heeft een licht verzadigde kleurweergave, terwijl de stand Levendig meer verzadigd is. De stand Neutraal is wat aan de koele kant. De standen Portret en Landschap zijn toegespitst op het goed weergeven van respectievelijk huid en landschappen. Ook deze standen zijn respectievelijk licht en stevig verzadigd. Elke kleurstand kan voor wat betreft contrast (+/-3), verzadiging (+/-3) en scherpte (+/-5) aan de eigen smaak worden aangepast.

Beeldruis

De camera ondersteunt ISO-waarden van 50 tot en met 32.000 ISO (uitbreidbaar tot 50-102.400 ISO). Voor wat betreft beeldruis presteert de A7R IV prima. Beelden tot en met 6400 ISO zijn zonder meer bruikbaar en ook de 12800 ISO-beelden zijn dat na enige bewerking ook. De standen 25600 en 51200 ISO vertonen meer ruis, maar zijn eventueel in zwart-wit of sepia onder bepaalde omstandigheden ook nog bruikbaar. Prima! De automatische witbalansfunctie liet een licht steekje vallen. Onze moeilijke testopstelling werd met een lichte kleurzweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en eventueel ook in de camera aan de eigen smaak aan te passen. Al met al levert de A7R IV zeer fraaie 61-megapixel JPEG-beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Sony A7R IV is verkrijgbaar als losse body voor een adviesprijs van € 3.999,-. De beeldkwaliteit die de A7R IV levert is uiteraard mede afhankelijk van de kwaliteit van het ‘glas’ dat men gebruikt. In combinatie met het 24-105mm zoomobjectief beschikt men over de ideale high-end reiscamera, die onder bijna alle omstandigheden niet teleurstelt. Voor de meest optimale beeldkwaliteit zijn prime-objectieven echter te prefereren. De Sony A7R IV is wat ons betreft een van de beste – zo niet de beste! – full-frame camera’s die op dit moment verkrijgbaar is. Het prijskaartje is weliswaar stevig, maar deze camera is zijn geld dubbel en dwars waard. Op basis van de uitstekende beeldkwaliteit is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.