Computer algemeen
Door 9 juli 2019 Lees verder →

Maak levendige reisfoto’s

De vakantietijd staat weer voor de deur. Als je vindt dat je reisfoto’s er vlak en levenloos uitzien, dan kun je daar vrij eenvoudig wat aan doen. Elke moderne reflex of systeemcamera beschikt namelijk standaard over een of meer speciale kleurstanden om meer levendige foto’s te kunnen maken. Deze kleurstanden heten veelal Levendig of Vivid. Daarnaast beschikken de meeste camera’s  tegenwoordig ook over de mogelijkheid om het contrast en de kleurverzadiging aan te kunnen passen. Probeer echter eerst de kleurstand Levendig of Vivid.

Levendige foto's

Op bijvoorbeeld Canon camera’s heten de kleurstanden Picture Styles (Beeldstijlen), op Nikon camera’s Picture Controls, op Olympus systeemcamera’s Picture Modes en op Sony systeemcamera’s vind je ze onder de naam Creative Styles (Creatieve stijl). Zoek deze functie in het menu van je camera op en selecteer de stand Levendig of Vivid. Op Fujifim systeemcamera’s hebben ze de levendige stand zelfs Velvia genoemd, naar de gelijknamige befaamde diafilm die reisfotografen vroeger graag gebruikten. Maak vervolgens een aantal testfoto’s en als het resultaat je nog nog niet bevalt, dan kun je bij de meeste camera’s ook nog eens de scherpte, het contrast en de kleurverzadiging aanpassen. Op die manier kun je precies die weergave instellen die je aanspreekt. Vooral in zonnige streken kun je zo de kleuren vrij eenvoudig een stuk sprekender maken en de blauwe lucht wat intenser met als resultaat levendige en sprankelende reisfoto’s. Vergeet niet om bij terugkeer de camera weer in de stand Standaard zetten.

Geplaatst in: Reisfotografie