ComputerComputer
Door 24 mei 2019 Lees verder →

Canon EOS RP

Canon heeft met de EOS RP een betaalbare full-frame systeemcamera voor amateurfotografen op de markt gebracht. De Canon EOS RP heeft een 26,2-megapixel full-frame CMOS-beeldsensor, DIGIC 8-processor, Dual Pixel CMOS AF, 4K-movie, WiFi- en Bluetooth-connectiviteit en dat alles is verpakt in een lichtgewicht body met een chassis van magnesiumlegering. Wij probeerden de EOS RP uit in combinatie met de het nieuwe RF 24-105mm zoomobjectief.

De Canon EOS RP is de kleinste en lichtste full-frame Canon-camera met verwisselbare lens tot nu toe. Met een body van slechts 485 gram is de EOS RP ideaal voor op reis wanneer ruimte en gewicht een belangrijke rol spelen. De EOS RP is gemakkelijk in gebruik en brengt alle voordelen van het EOS R-systeem binnen handbereik van de amateurfotograaf. Naast alle voordelen die de 26,2-megapixel full-frame beeldsensor van de EOS RP biedt, heeft het toestel nog andere interessante specificaties voor amateurfotografen. Zo beschikt het toestel over een krachtig Dual Sensing IS-systeem, waarmee cameratrillingen bij opnamen uit de hand gecorrigeerd worden. De camera heeft ook een stille opnamemodus om onopvallend en geluidloos beelden vast te kunnen leggen. Ook videografen vinden in de EOS RP een draagbare en gebruiksvriendelijke camera waarmee uitstekende opnames gemaakt kunnen worden. Met de DIGIC 8-processor kan de EOS RP hoogwaardige 4K-videobeelden vastleggen. Met functies zoals 4K time lapse, interval timer, Movie Servo AF en HDR movies, kunnen gebruikers snelle acties vastleggen met een groter dynamisch bereik.

RF-lenzen

Canon heeft inmiddels vier EOS RF-lenzen op de markt gebracht. De Canon RF 50mm F1.2L USM is een extreem snelle 50mm prime lens. De veelzijdige RF 28-70mm F2L USM is de eerste full-frame standaardzoomlens is met een diafragma van F2 over het gehele zoombereik. Verder heeft de lenstubus een schokabsorberend mechanisme dat uitstekend in staat is om de impact van stoten te verminderen. De RF 35mm F1.8 Macro IS STM is een lichtsterke macrolens die ideaal is voor straat-, reis- en close-up fotografie. Ten slotte is er de RF 24-105mm F4L IS USM is een zoomlens uit de L-serie en de eerste full-frame Canon-lens die is voorzien van Nano USM voor controle en het vloeiend volgen van het onderwerp wanneer deze van de camera af beweegt of juist naar de camera toe – ideaal voor filmmakers waarvoor een soepele scherpstelling een must is voor natuurlijk ogende focusovergangen. De lens is slank, gemakkelijk te gebruiken en heeft een constant diafragma van F4. De snelle, stille autofocus en 5-stops beeldstabilisatie maken de lens eveneens perfect voor het maken van films. Alle RF-lenzen zijn allemaal voorzien van een Control Ring om het diafragma, de sluitertijd, ISO of belichtingscompensatie aan te passen. Dit betekent dat het niet meer nodig is om weg te kijken van het onderwerp. De intuïtieve ergonomie van de RF-lenzen zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke fotografie-ervaring.

Body

De body van de EOS RP zal voor gebruikers van Canon EOS reflexen niet direct vertrouwd aanvoelen. Zo zit de Aan/uit-knop niet onder een Programmakeuzewiel links bovenop de body, maar heeft een eigen verzonken draaiknop gekregen. Gelukkig heeft dit model in tegenstellig tot de EOS R een Programmakeuzewiel rechts bovenop de body met de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijd- (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av), Handmatig (M), Bulb (B), drie Customstanden (C1, C2 en C3), A+ (Scene Intelligent Auto), SCN (Scènes), Film en de nieuwe Flexibele modus (Fv). In laatstgenoemde stand kan men razendsnel schakelen tussen de handmatige instellingen en autostand. Rechts van het Programmakeuzewiel zit voorop de ontspanknop met daarachter een multifunctionele knop (M-Fn), het Hoofdinstelwiel, de rode Filmopnameknop, een Snelinstelwiel met een Multifunctionele vergrendelknop (LOCK). De EOS RP bezit geen ingebouwde opklapbare flitser. De flitsschoen bovenop het zoekerhuis is geschikt voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers.

Achterzijde

De achterzijde van de EOS RP wordt gedomineerd door het aanraakgevoelige, draai- en uitklapbare 3 inch LCD-kleurenscherm. Wij prefereren een scherm dat alleen omhoog en omlaag kan kantelen. Een dergelijk uitklapbaar scherm is niet lekken tijdens het fotograferen. Bij de duim zitten de AF-On start-, AE-vergrendel- en AF-puntselectieknop. Rechts van het LCD-kleurenscherm zitten de knoppen Info, Weergave, Wissen, Snel instellen (Q)/SET en de Lees-/schrijfindicator. Via de knop Snel instellen (Q) kan men een scherm oproepen waarin de meest belangrijke instellingen overzichtelijk bij elkaar staan, waar via de Lees-/schrijfindicator doorheen kan worden gebladerd en vervolgens met een instelwiel eventueel kan worden gewijzigd. Via de knop Menu kan het menusysteem van de EOS RP worden geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Lees-/schrijfindicator of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Lees-/schrijfindicator en de knop SET. Via de knop Weergave is het mogelijk gemaakte beelden te bekijken en via de knop Info is het dan mogelijk om een miniatuurbeeld van de zojuist gemaakte opname te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram.

Zoeker

De EOS RP beschikt over een 0,39 inch OLED elektronische zoeker met 2,36 miljoen pixels. Het zoekerbeeld is helder en overzichtelijk. Het heeft een dekking van circa 100% en een vergroting van circa 0,70x. In de zoeker (met dioptrie-instelling: van -4 tot +1) is de volgende informatie te zien: AF-puntinformatie, indicator belichtingsniveau, aantal resterende meerdere opnamen, belichtingscompensatie, HDR-opnamen, lichte tonen prioriteit, opnamen met meervoudige belichting, ISO-snelheid, mogelijke opnamen, ruisreductie bij meerdere opnamen, aantal opnamen met zelfontspanner, digitale lensoptimalisatie, maximale burst-snelheid, AF-methode, accuniveau, AF-functie, belichtingssimulatie, transportmodus, AEB, meetmethode, FEB, anti-knipperopnamen, foto’s bijsnijden, opnamemodus, beeldverhouding, scènepictogrammen, Auto Lighting Optimizer (Auto optimalisatie helderheid), AE-vergrendeling, Picture Style, flitser gereed, witbalans, flitser uit, witbalanscorrectie, FE-vergrendeling, beeldkwaliteit, High-speed Sync, Bluetooth-functie, sluitertijd, WiFi-functie, waarschuwing multifunctievergrendeling, histogram, diafragma, elektronisch niveau, en lensinfo. Ook het 3 inch Clear View LCD II-kleurenscherm kan dienst doen als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1,04 miljoen pixels. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Op dit aanraakgevoelige LCD-scherm kan men vrij vlot het scherpstelpunt verplaatsen door het aan te raken. Erg handig! Wisselen tussen de zoeker en het LCD-scherm gaat dankzij een sensor onder het zoekerbeeld, maar deze was niet altijd betrouwbaar. Vaak sprong het LCD-scherm aan terwijl we door de zoeker keken.

Praktijk

We hebben de EOS RP getest in combinatie met het RF 24-105 mm F4 L IS USM zoomobjectief. Body en lens wegen samen circa 1200 gram. Dat is vergelijkbaar met een EOS 6D met 24-105mm zoomobjectief. De body voelt uiterst degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand, maar het geheel is desondanks – voor een systeemcamera – wel zwaar. Zoals hierboven al gemeld zullen ervaren Canon-gebruikers met deze EOS RP minder snel uit de voeten kunnen dan voorheen, want de bediening wijkt op een aantal punten sterk af van de EOS reflexen. Het grootste gemis is het vertrouwde Hoofdinstelwiel bij de duim, maar ook knoppen om de lichtmeetmethode en ISO-waarde vlot te bedienen zijn verdwenen. Natuurlijk kan men deze functies aan een van de multifunctionele knoppen of zelfs een de functiering op het zoomobjectief toekennen, maar toch. Een belichtingscompensatie (plus/min 3EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door na het indrukken van de ontspanknop te draaien aan het Snelinstelwiel aan de achterzijde. De video-stand kan vlot via de rode videoknop bovenop de body worden gestart en gestopt. In de video-stand (PAL) kan men met de EOS RP videoclips maken in 4K (3840 x 2160 pixels, (25 en23,98 bps), Full-HD- (1920×1080 pixels, 59,94, 50, 29,97 en 25 bps) of HD Ready- (1280×720 pixels) kwaliteit. De filmpjes worden opgeslagen in het MPEG4-formaat. Dankzij de ingebouwde HDMI-aansluiting zijn foto’s en videobeelden snel en gemakkelijk te bekijken op elke compatibele HDTV.

Beeldverwerking

In de EOS RP zijn diverse beeldverwerkingsopties ingebouwd om de beeldkwaliteit te optimaliseren. Zo kan de fotograaf via de optie Beeldstijl (Picture Style) een specifiek beeldprogramma, te weten Automatisch, Standaard, Portret, Landschap, Gedetailleerd, Neutraal, Natuurlijk en Monochroom, kiezen en ook nog eventueel de scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon zelf aanpassen. Er is daarnaast ook nog een Picture Style Editor beschikbaar waarmee men eventueel zelf beeldstijlen kan maken. De camera beschikt verder over Lichte tonen prioriteit, Auto Lighting Optimizer (Auto optimalisatie helderheid, 4 instellingen), Ruisreductie lange sluitertijd, Hoge ISO-ruisreductie (4 instellingen), Optische lenscorrectie, Lichtafvalcorrectie, Correctie van chromatische aberratie, Correctie van beeldvervorming, Diffractiecorrectie, Digital Lens Optimizer (tijdens of na foto-opname), Bijsnijden, Beelden recht maken, kantelcorrectie, Meerdere belichtingen en HDR. Bij HDR- (High Dynamic Range) opnamen worden details in de hoge lichten en in de schaduwen behouden, zodat een opname met een groter dynamisch bereik wordt gerealiseerd. Vooral landschappen en stillevens hebben daar bij baat.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS R beschikt over een 27,1-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 26,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6240×4160 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 4160x 2768 (M1), 3120×2080 (S1) of 2400×1600 (S2) pixels. De Canon EOS RP slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de twee compressiestanden. Bij RAW kan er worden gekozen uit RAW of C-RAW (14-bits, Canon originele RAW 3e versie). De EOS RP ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital (SD, SDHC, SDXC en UHS-I) geheugenkaarten.

Kleurstanden

De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn licht verzadigd. Ook de standen Neutraal en Natuurlijk zijn betrekkelijk licht verzadigd. De stand Landschap is echter zeer stevig verzadigd. Elke beeldstand is voor wat betreft scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon overigens aan de eigen smaak aan te passen. Een meer neutralere kleurweergave voor bijvoorbeeld de stand Neutraal is dan ook eenvoudig te realiseren. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS RP goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. De camera heeft wel de neiging om eerder iets over dan onder te belichten.

Beeldruis

Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn in de meeste gevallen nog prima bruikbaar. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Canon EOS RP is ons beter bevallen dan zijn grotere broer de EOS R. De camera ligt lekker in de hand en de bediening is na enige gewenning probleemloos. De geleverde fotokwaliteit is goed (JPEG) tot zeer goed (RAW), maar de 4K-videokwaliteit stelt teleur. Bezitters van veel Canon EF of EF-S glas moeten er ook rekening mee houden dat ze bij aanschaf in feite overstappen op een geheel nieuw camerasysteem en dat hun oude objectieven op de EOS RP alleen met behulp van een adapter nog bruikbaar zijn. De Canon EOS RP met RF 24-105mm F4 zoomobjectief kost € 2.599,-. Een losse body gaat voor € 1.500,- over de toonbank en tijdelijk krijgt men er een EF naar RF adapter gratis bij. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's