ComputerComputer
Door 9 augustus 2018 Lees verder →

Nik Collection 2018 by DxO – Analog Efex Pro 2

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft vorig jaar de Nik Collection overgenomen van Google. Deze populaire bundel plug-ins was bij Google op een zijspoor geraakt en de ontwikkeling was – tot grote schrik van veel gebruikers – dan ook stopgezet. DxO heeft de ontwikkeling van de Nik Collection voortvarend ter hand genomen en onder de naam Nik Collection 2018 by DxO een nieuwe editie van de Nik Collection op de markt gebracht. De plug-ins zijn nu compatibel met het 64-bit platform van Windows en Mac en ondersteunen de meest recente softwareversies van Adobe Lightroom Classic CC, Photoshop CC en Photoshop Elements. In dit artikel aandacht voor de plug-in Analog Efex Pro 2.

Nik Collection Analog Efex Pro 2

De plug-in Analog Efex Pro biedt u de mogelijkheid om uw digitale opnamen de uitstraling van klassieke camera’s, filmtypen en lenzen te geven. Wanneer u met Photoshop werkt start u de plug-in via Filter >> Nik Collection >> Analog Efex Pro 2. De interface is van het bekende soort: in het midden een voorbeeldvenster waarin de te bewerken opname getoond wordt, links de presets en rechts opties en schuifbalken om die presets aan te passen naar uw wensen. Analog Efex Pro 2 bezit een zogeheten Camerakiezer waarmee men vrij vlot ingewikkelde filtercombinaties op beelden kan toepassen. In het kader onder Instant Ondersteuning linksonder ziet u uitleg over de interface-onderdelen die u met de muis aanwijst. Dat is handig, want zo weet u snel wat iets doet zonder een handleiding te hoeven raadplegen. De presets kunnen worden onderverdeeld in de groepen Aangepast en Geïmporteerd en er is een palet Geschiedenis. Hierin ziet u al uw gedane aanpassingen en kunt u eventueel teruggaan naar een eerdere status.

Aanalog Efex Pro 01

Klassieke camera

De standaard presetgroep is Klassieke camera. De presets die u hier via miniaturen bekijkt en kiest zijn nogal grof. Dat wil zeggen dat ze een behoorlijke verkleuring en vignettering bevatten en ook flink wat korrel hebben. Eén en ander kunt u aanpassen via de opties aan de rechterzijde. Maar Analog Efex Pro 2 bevat veel meer dan alleen maar de Klassieke camera presets. Door op de naam links bovenin te klikken maakt u een verborgen menu met alle mogelijkheden zichtbaar. De met pictogrammen aangegeven Toolcombinaties zijn onder meer Zwart-wit, Kleurbalans, Beweging, Natte plaat, Subtiel bokeh, Dubbele belichting, Speelgoedcamera, Vintage camera en Multilens. U kunt ook individuele gereedschappen oproepen, zoals Lensvervorming, Bokeh, Dubbele belichting of Lichtinval. Dit worden de Tools genoemd. Kort gezegd zijn de Tools individuele opties en de Toolcombinaties presets. Stel dat u een foto er oud uit wilt laten zien. U kunt dan bijvoorbeeld de Toolcombinatie Vintage Camera selecteren. Daarmee krijgt u miniaturen van negen antieke camera presets te zien. Klik er één aan, bijvoorbeeld Vintage Camera 4, om het effect op uw opname te bekijken. Tegelijkertijd worden de instellingen van deze preset in het rechter schermdeel geladen. Deze preset maakt onder meer gebruik van bokeh, lichtinval, vignettering en één van de ingebouwde filmtypen. Ook wordt een eenvoudig frame gebruikt, zeg maar een kader om het beeld.

Aanalog Efex Pro 02

Aanpassingen

Met de groepen in het rechter schermdeel past u de preset aan. Om te beginnen kunt u een hele groep tegelijk uitschakelen. Wilt u bijvoorbeeld geen lichtinval, dan vinkt u de groep Lichtinval uit. Door deze met het driehoekje open te klappen kunt u ook de sterkte aanpassen of een ander lichtinvaleffect selecteren. De andere groepen werken op dezelfde manier. Klap bijvoorbeeld de groep Lensvignet uit om de hoeveelheid en grootte van het lichtinvaleffect te wijzigen. Met de knop Opslaan kan de gewijzigde preset worden bewaard. Hij komt dan links in de groep Aangepast te staan. Wanneer u een specifieke aanpassing wilt doen, en dus niet een hele antieke ‘filmlook’ wilt gebruiken, gaat u iets anders te werk. Om bijvoorbeeld het tilt/shift-effect uit te proberen handelt u bijvoorbeeld als volgt: kies linksboven onder Camera’s in de Camerakit de tool Bokeh. Het gereedschap wordt rechts in een palet zichtbaar. Kies bij Bokeh-stijl de rechterknop Kantelen en schuiven toepassen voor het tilt/shift-effect, want standaard krijgt u een ellipsvormig scherptegebied. Verplaats nu in de opname de lijnen die de scherpte- en onscherptegebieden aangeven. Stel de sterkte van het effect in en kies eventueel een diafragmarotatie. Met een klik op OK wordt het filter toegepast en de aangepaste opname teruggestuurd naar Lightroom of Photoshop.

Aanalog Efex Pro 03

Conclusie

DxO heeft de Nik Collection geschikt gemaakt voor gebruik in de meest recente beeldbewerkingsprogramma’s. Dat is natuurlijk goed nieuws. Minder goed nieuws is dat er nu (weer) een prijskaartje van € 69,- aan de bundel hangt. Desondanks zijn we erg blij dat deze unieke bundel weer nieuw leven is ingeblazen, want deze set plug-ins biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Het onderdeel Analog Efex Pro 2 biedt de gebruiker standaard een groot aantal filters en combinaties van filters om digitale beelden een klassieke ofwel analoge uitstraling te geven. Wat deze plug-in echt bijzonder maakt, is dat men de filters aan de eigen smaak kan aanpassen en vervolgens opslaan voor later (her)gebruik. Op die manier kan men zelf een set filters en filtercombinaties met een geheel eigen uitstraling samenstellen. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Software