ComputerComputer
Door 30 augustus 2018 Lees verder →

Nik Collection 2018 by DxO – Color Efex Pro 4

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft vorig jaar de Nik Collection overgenomen van Google. Deze populaire bundel plug-ins was bij Google op een zijspoor geraakt en de ontwikkeling was – tot grote schrik van veel gebruikers – dan ook stopgezet. DxO heeft de ontwikkeling van de Nik Collection voortvarend ter hand genomen en onder de naam Nik Collection 2018 by DxO een nieuwe editie van de Nik Collection op de markt gebracht. De plug-ins zijn nu compatibel met het 64-bit platform van Windows en Mac en ondersteunen de meest recente softwareversies van Adobe Lightroom Classic CC, Photoshop CC en Photoshop Elements. In dit artikel aandacht voor de plug-in Color Efex Pro 4.Color Efex Pro 02

De plug-in Color Efex Pro bevat een uitgebreide serie filters voor kleurcorrectie, retoucheren en creatieve effecten. Wanneer u met Photoshop werkt start u de plug-in via Filter >> Nik Collection >> Color Efex Pro 4. De interface is van het bekende soort: in het midden een voorbeeldvenster waarin de te bewerken opname getoond wordt, links de filters en rechts opties en schuifbalken om het geselecteerde filter aan te passen naar uw wensen. Bovenin in werkvenster zijn traditiegetrouw de hulpmiddelen te vinden voor vergelijken en in- en uitzoomen. Via de knop met het lampje kan de achtergrond van het centrum van het werkvenster eventueel worden gewijzigd. Er kan worden gekozen uit grijs, wit en zwart. Linksonder zitten de opties Recipes en History, maar daarover later meer. Via de knop Settings linksonder kunt u diverse standaardinstellingen wijzigen, zoals categorieën in de filterlijst selecteren en wat er moet gebeuren als u op OK klikt. De standaard functionaliteit is dat een filterbewerking in Photoshop op een nieuwe laag wordt geplaatst. Hierdoor kunt u een effect achteraf gemakkelijk verwijderen door eenvoudigweg de laag weg te gooien.

Color Efex Pro 01

Categorieën

De 55 filters zijn – los van de groepen All en Favorites – onderverdeeld in de zes categorieën. U kunt standaard kiezen uit de filtergroepen Architecture, Wedding, Landscape, Nature, Portrait en Travel. Via Settings >> Filterlist Settings kan men deze groepsnamen eventueel aanpassen. Veelgebruikte filters zijn door de gebruiker zelf in de groep Favorites te plaatsen. Een filter aan de Favorites toevoegen is heel eenvoudig: klik op het sterretje voor de filternaam en het desbetreffende filter is toegevoegd aan de groep Favorites. Een filter uit de lijst met favoriete filters verwijderen gaat op dezelfde manier. Elk filter beschikt standaard over een aantal miniaturen met voorinstellingen. Deze voorbeelden vormen een gemakkelijk startpunt bij het zoeken naar het juiste effect. Ze zitten wel een beetje verstopt. Wanneer u de muis over een filternaam beweegt verschijnt er rechts van de naam een pictogram met drie venstertjes. Door hier op te klikken wordt de filterlijst vervangen door miniaturen met suggesties voor dit filter. U kunt ze via aanklikken even toepassen op het beeld in het voorbeeldvenster. Is er niets van uw gading bij, dan gaat u met een knop Back weer terug naar de filterlijst. Een prima functie! De optie History stelt de gebruiker in staat te zien welke aanpassingen de afgelopen tijd gedaan zijn. Ook kan men eventueel teruggaan naar een willekeurig punt in de tijd.

Color Efex Pro 05Filters

Wij gebruiken Color Effex Pro alweer een aantal jaren en hebben een voorkeur voor een aantal filters. Met het filter Brilliance/Warmth kan men vrij eenvoudig de verzadiging van een beeld aanpassen of het beeld koeler of warmer maken. Met het filter Darken/Lighten Center kan men lichtafval in de hoeken corrigeren en met het filter Graduated Neutral Density kan men een over- of onderbelichte lucht corrigeren of een deel van de opname iets oplichten of juist wat donkerder maken. Met het filter Polarization kan men achteraf een polarisatiefilter toepassen en Glamour glow geeft een portretfoto een glamoureffect. Het filter Image Borders is ideaal als u een kunstzinnige rand om een opname wilt plaatsen. Het filter Dark Contrast is echter veel knapper: hiermee maakt u de donkere delen in het beeld helderder zonder de lichte delen of het algemene contrast aan te tasten. Ook het filter Detail Extractor zal veel fotografen aanspreken. Hiermee kan men details in het beeld versterken. Color Efex Pro 4 bezit ook filters waarmee de beeldkwaliteit van analoge films kan worden nagebootst. Onze favoriet is het filter Film Efex: Modern. In dit filter vinden we populaire films als Fuji Velvia 100 en Kodachrome 64 terug. En met White Neutralizer kan men vrij vlot kleurzweem uit een opname verwijderen. Hieronder een aantal voorbeelden van de standaard filters van Color Efex Pro 4. Klik op een afbeelding om door de beelden te kunnen bladeren.

Filtercombinaties

Een sterk punt van Color Efex Pro 4 is de mogelijkheid om meerdere filters in één keer op een beeld toe te passen. Met deze functie is het mogelijk filters te stapelen om ze zo te combineren. U kunt vervolgens het onderlinge effect bestuderen en onderliggende filters eventueel aanpassen zodat zij goed samenwerken met de overige filters in de stapel. De werking is even wennen: eerst selecteert u een filter uit de lijst aan de linkerkant en past indien nodig de eigenschappen van dit filter aan met behulp van de schuifbalken, keuzelijsten en eventuele Control Points (een eigen Nik vinding waarmee slechts een deel van het beeld bewerkt kan worden) rechts in het venster. Daarna klikt u op de knop Add Filter (ook rechts in het venster). Vergeet u dat, dan wordt het huidige filter vervangen door het nieuwe filter dat u links hebt aangeklikt. Hebt u via de optie Add Filter een aantal filters toegepast, dan is het daarna nog steeds mogelijk om het effect van elk individueel filter aan te passen. U kunt rechts de opties van elk filter zichtbaar maken door op de filternaam te klikken. Op die manier kunt u net zo lang stoeien met de filters totdat het resultaat naar wens is. Klik tot slot op OK om de filtercombinatie op het beeld toe te passen.

Color Efex Pro 04

Filterrecepten

Een andere handige functie is Recipes ofwel filterrecepten. Door diverse filters te combineren en de eigenschappen ervan te wijzigen maakt u een combinatie die precies naar uw smaak is. Dat filterrecept kunt u opslaan voor later, maar ook delen met anderen door hen een bestandje te sturen. Het opslaan van een filterrecept is eenvoudig: klik in het rechter schermdeel op de knop Save Recipe en geef het filterrecept een naam. Een zo gemaakt filterrecept komt in de lijst Custom te staan. Hebt u een bestaand recept geopend en vervolgens gewijzigd, dan kunt u de gedane wijzigingen in het recept opslaan door op de rechter onderhoek van het receptminiatuur te klikken. Bovenaan staat een knop Export All waarmee alle recepten tegelijk geëxporteerd kunnen worden naar bestanden op schijf. Om een enkel recept te exporteren klikt u op het pijltje in de rechter bovenhoek van het desbetreffende recept. Geëxporteerde recepten kunt u naar vrienden of collega’s sturen. Onderaan de lijst van Recipes is ook een knop Import aanwezig waarmee recepten geïmporteerd kunnen worden.

Color Efex Pro 06

Conclusie

www.pixelmania.nlDxO heeft de Nik Collection geschikt gemaakt voor gebruik in de meest recente beeldbewerkingsprogramma’s. Dat is natuurlijk goed nieuws. Minder goed nieuws is dat er nu (weer) een prijskaartje van € 69,- aan de bundel hangt. Desondanks zijn we erg blij dat deze unieke bundel weer nieuw leven is ingeblazen, want deze set plug-ins biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Het onderdeel Color Efex Pro 4 is een bundel met 55 uiteenlopende filters voor kleurcorrectie, retoucheren en creatieve effecten. De filters kunnen los, maar ook gecombineerd worden toegepast. Ook handig zijn de filterrecepten, de lijst met favoriete filters en de geschiedenis van alle acties. Op basis van de uitstekende filters en de handige gebruikersinterface kennen wij het onderdeel Color Efex Pro 4 een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software