ComputerComputer
Door 21 mei 2018 Lees verder →

Sony FE 16-35mm F2.8 GM

Sony heeft onder de naam G Master een complete lijn professionele objectieven voor hun full-frame systeemcamera’s op de markt gebracht. Liefhebbers van groothoekzoomobjectieven kunnen hun hart ophalen met het lichtsterke Sony FE 16-35mm F2.8 GM zoomobjectief. Dit nieuwe objectief heeft een metalen behuizing en is beschikbaar in een zwarte uitvoering. Wij probeerden dit nieuwe zoomobjectief uit op een Sony A7 III systeemcamera.

Het Sony FE 16-35mm F2.8 GM zoomobjectief is stof- en vochtbestendig. Op een A7 III systeemcamera heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 107 tot 63 graden. Het is mogelijk dit zoomobjectief ook te gebruiken op bijvoorbeeld een Sony A6300, dan wordt het in feite een 24-52,5 mm zoomobjectief met een beeldhoek van circa 83 tot 44 graden. Het zoomobjectief weegt 680 gram, is circa 12,1 cm lang en heeft een diameter van 8,9 cm. Het heeft een maximaal diafragma over het gehele zoombereik F2.8. Het minimale diafragma is F22. De lensconstructie telt 16 elementen in 13 groepen. Het geavanceerde lensontwerp telt drie asferisch geslepen lenselementen, twee elementen van ED-glas en twee extreem asferische glaselementen (XA lenzen). De toegepaste nano AR-coating van Sony vermindert schittering en spiegeling. Het objectief heeft een filterdiameter van 82 mm. De minimale scherpstelafstand is 28 cm. Twee geavanceerde Direct Drive SuperSonic Motors (DDSSM) garanderen een snelle, accurate en stille automatische scherpstelling. De 11 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Met een Lock-knop kan men eventueel de ingestelde scherpstelling vergrendelen. Via de AF/MF schakelaar aan de zijkant kan men schakelen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief zonnekap, lensdoppen en een buidel om het objectief in op te bergen.

Prestaties

Het Sony FE 16-35mm F2.8 GM zoomobjectief stelt op de A7 III vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de scherpstelring voorop het zoomobjectief te draaien. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima. De brede zoomring loopt overigens wat minder soepel. De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben last van enige vervorming. Onze metingen geven in de groothoekstand een tonvormige vertekening (circa -3,25%) aan. Na inzoomen verdwijnt deze tonvormige vertekening langzaam om rond de 24mm over te gaan in een geringe kussenvormige vertekening (circa +1,9%) bij 35mm. Dit zijn voor een groothoekzoomobjectief uitstekende waarden. Door in de camera de optie Vervormingscompensatie aan te zetten worden deze waarden in JPEG-beelden overigens een stuk minder, maar is er nog altijd sprake van enige vervorming. Een en ander kan achteraf eenvoudig in een beeldbewerkingsprogramma dat lensprofielen ondersteund worden gecorrigeerd.

16 mm                                                                 35 mm

In RAW-bestanden bedraagt de vignettering of lichtafval in de uiterste hoeken in de groothoekstand (16mm) bij volle lensopening (F2.8) bijna -3EV en in uiterste telestand (35mm) is dat bij volle lensopening bijna -1,5EV. JPEG-beelden zullen er minder last van hebben, mits men de optie Schaduwcompensatie in de camera aan heeft staan. Overigens is de lichtafval eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma achteraf te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief uitstekend. Bij volle lensopening F2.8 is het beeld in de groothoekstand (16mm) in het centrum zeer scherp. De hoeken zijn iets zachter, maar nog altijd zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte bij F4 over het gehele beeldveld nog iets toe en ook tussen F4.0 en F11 is de scherpte over het gehele beeldvlak uitstekend te noemen. In de uiterste telestand (35mm) krijgt men het beste resultaat op F5.6, maar in feite is de scherpte ook dan tussen F2.8 en F11 over het gehele beeldvlak uitstekend. Vanaf F16 zorgt diffractie voor een vermindering van de detailweergave. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt over het algemeen fraai, maar kan af en toe ook wat onrustig ogen. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlSony heeft met de FE 16-35mm F2.8 G Master een hoogwaardig zoomobjectief voor Sony full-frame systeemcamera’s afgeleverd. Met een adviesprijs van € 2.700,- is het stevig aan de prijs, maar voor professionals is dit zoomobjectief dankzij de degelijke constructie en uitstekende beeldkwaliteit een ‘must have’ objectief. Dit zoomobjectief levert beelden die qua scherpte kunnen concurreren met beelden gemaakt met prime objectieven. Op basis van de uitstekende beeldkwaliteit van de FE 16-35mm F2.8 G Master kennen wij dit zoomobjectief een Pixelmania Award toe in de categorie groothoekzoomobjectieven. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award