Computer algemeen
Door 12 oktober 2017 Lees verder →

Nikon D7500

De Nikon D7500 is het nieuwe topmodel van Nikon voor amateurfotografen. De D7500 bezit een 21,5-megapixel CMOS-beeldsensor in DX-formaat, Expeed 5 beeldverwerkingssysteem, aanraakgevoelig TFT-scherm, SnapBridge ondersteuning, 100-51.200 ISO-bereik, een 4K-videofunctie en diverse ingebouwde creatieve functies. En dat alles zit verpakt in een compacte en degelijk gebouwde body. Wij voelden de Nikon D7500 met het 18-55mm VR kitobjectief uitgebreid aan de tand.

De body van de Nikon D7500 bezit een uitklapbaar- en draaibaar 8,1 cm (3,2 inch) aanraakgevoelig TFT-kleurenscherm met een resolutie van 922.000 beeldpunten. De helderheid van deze monitor wordt automatisch aangepast aan de omgeving. Standaard worden op dit scherm de nodige camera-instellingen getoond. Door te drukken op de knop i (rechts van het TFT-scherm) komt men in het menu en kan men vlot de nodige instellingen wijzigen. De D7500 beschikt uiteraard ook over een Live View-modus. Om in deze stand automatisch scherp te kunnen stellen beschikt de reflex over contrastdetectie. Hierbij maakt de camera gebruik van het contrast in het beeld om scherp te stellen. Scherpstellen kan eventueel door het gewenste scherpstelpunt via het aanraakgevoelige TFT-scherm aan te tikken. Via de zoomknop links van dit kantelbare scherm kan eventueel ook nog worden in- en uitgezoomd om de scherpte te controleren. Dat is vooral handig bij macrofotografie. De speciale Live View-schakelaar is dusdanig achterop de body gepositioneerd dat deze met de duim gemakkelijk te bereiken is. Hierdoor is het systeem vlot te activeren. Ook de Aan/Uit-schakelaar onder de ontspanknop, de belichtingscompensatieknop, de ISO-knop en de videoknop zijn goed bereikbaar.

Menu

De meeste essentiële camera-instellingen kan men vlot via de Info-knop bereiken en wijzigen. Via de knop Menu zijn nog meer zaken in te stellen. Het menu telt zeven tabs, te weten Weergavemenu, Foto-opnamemenu, Filmopnamemenu, Menu persoonlijke instellingen, Setup-menu, Retoucheermenu en Mijn menu. In het Weergavemenu vindt u opties met betrekking tot het weergeven van de gemaakte beelden. In het Foto-opnamemenu kunnen zaken als beeldkwaliteit, beeldformaat, witbalans, kleurruimte, Picture Control, ruisonderdrukking, vignetteringscorrectie, filminstellingen en dergelijk worden ingesteld. Het Filmopnamemenu biedt toegang tot alle zaken die te maken hebben met de videokwaliteit. Via het Menu persoonlijke instellingen kan men de werking van de camera aan de eigen voorkeuren aanpassen. In het Setup-menu kan men tal van camera-instellingen aanpassen en het Retoucheermenu biedt opties om gemaakte opnamen eventueel in de camera te bewerken. Zo kan men onder andere een gemaakt beeld bijsnijden, het formaat wijzigen, een rode-ogencorrectie uitvoeren, het beeld rechtzetten, een perspectiefcorrectie uitvoeren of een filter toepassen. Bij het laatste heeft men de keuze uit een skylight, warm, ster en zacht filter. In Mijn menu kan men veelgebruikte opties plaatsen zodat deze vlot bereikbaar zijn. Als men zijn camera eenmaal naar eigen wens heeft ingesteld, dan heeft men deze menu’s veelal niet meer nodig, want de meest belangrijke instellingen kan men oproepen via de i-knop.

Beeldfuncties

De Nikon D7500 beschikt over drie lichtmeetmethoden, te weten matrix-, centrumgericht- en spotmeting. Via de optie Picture Control kan men de eigenschappen van JPEG-beelden beïnvloeden. De stand Picture Control kent acht opties, te weten Automatisch, Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Gelijkmatig. Deze opties zijn eventueel allemaal aan de eigen smaak aan te passen voor wat betreft verscherping, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint. De functie Actieve D-Lighting past het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld aan door plaatselijk tooncorrecties toe te passen tijdens het maken van de opname. Het verloren gaan van details, bijvoorbeeld bij opnamen die zijn gemaakt in situaties met een hoog contrast, wordt hiermee volgens Nikon voorkomen. Andere handige beeldinstellingen in het Foto-opnamemenu zijn Ruisonderdrukking voor lange tijdopnamen, Vignetteringscorrectie, Automatische vertekeningscorrectie en HDR. Met deze laatstgenoemde functie kan men beelden met een hoog dynamisch bereik maken. In het Foto-opnamenmenu zitten ook opties voor het maken van een meervoudige belichting en een intervalopname. Met de D7500 kan men ook 4K (3840×2160), Full-HD (1920×1080) en HD (1280×720) films met diverse frame rates maken. De instellingen hiervoor vindt men in het Filmopnamemenu.

Creatieve filters

Met behulp van de functie Picture Control kunt u het uiterlijk van foto’s en video’s aanpassen door parameters zoals scherpte, verzadiging en tint naar eigen voorkeur in te stellen. Ingebouwde filtereffecten zijn Nachtzicht, Superlevendig, Pop, Foto-illustratie, Speelgoedcamera-effect, Miniatuureffect, Selectieve kleur, Silhouet, High-key en Low-key. Deze filters zijn rechtstreeks toegankelijk via de stand EFFECTS op de programmaknop. Via de stand SCENE zijn verder 16 onderwerpstanden (scènes), te weten Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret, Nachtlandschap, Party/binnen, Strand/sneeuw, Zonsondergang, Schemering, Dierenportret, Kaarslicht, Bloesem, Herfstkleuren en Voedsel, beschikbaar. Bij deze scène-instellingen worden sluitertijd, ISO en diafragma automatisch geoptimaliseerd voor de desbetreffende scène, waardoor altijd het beste resultaat wordt verkregen. Een ideale manier om snel perfecte opnamen te maken. Ook is het mogelijk om achteraf bewerkingen in de camera uit te voeren, zoals rode ogen corrigeren en de kleurbalans aanpassen, maar ook D-Lighting, RAW-bewerking en opties om het formaat te wijzigen. Opties voor snel retoucheren zijn onder andere vertekeningcorrectie, perspectiefcorrectie, rechtzetten en fisheye. Ook kan men diverse filters, zoals een Skylight of Warm filter, achteraf op de beelden in de camera toepassen. Ook kan men beelden via het Retoucheermenu achteraf van een effect, te weten Monochroom, Beeld-op-beeld, Lijntekening, Foto-illustratie, Kleurenschets, Miniatuureffect, Selectieve kleur en Schilderij, voorzien.

SnapBridge

Dankzij de SnapBridge ondersteuning van de Nikon D7500 is het nog nooit zo eenvoudig geweest om foto’s over te zetten van een reflex naar een smartphone of tablet. Met SnapBridge maak je eenmalig verbinding tussen de camera en een smartphone of tablet via Bluetooth 4.0 Low Energy. Deze permanente verbinding zorgt ervoor dat foto’s en video’s automatisch worden overgezet naar je smartphone of tablet. Vervolgens kun je de beelden bekijken, bewerken of delen via social media. Met SnapBridge ben je altijd verbonden. SnapBridge-technologie maakt het via de ingebouwde Wi-Fi-mogelijkheden van de D7500 ook mogelijk om de camera op afstand met een smartapparaat te bedienen. De benodigde app kan gratis worden gedownload in de Apple App Store (iOS) of Google Play Store (Android). Vervolgens selecteert men in het menu van de D7500 de optie Verbinden met smartapparaat. Doorloop de stappen en ga vervolgens naar de app en bevestig met behulp van een verificatiecode de verbinding tussen de D7500 en het smartapparaat. Nadat dit is gebeurd, kan de D7500 foto’s synchroniseren met het desbetreffende smartapparaat terwijl men ze maakt, zonder telkens opnieuw verbinding te moeten maken. Elke opname die men maakt, verschijnt automatisch op de smartphone of tablet, klaar om te delen. Een zeer interessante optie voor bloggers en ook vloggers, want ook videomateriaal is handmatig vlot over te zetten.

Praktijk

De body weegt met accu en geheugenkaart circa 720 gram. Dat is voor een 21-megapixel amateurreflex betrekkelijk zwaar. De complete set – body en het 18-55 mm kitobjectief – weegt circa 925 gram. De reflex ligt dankzij de voorgevormde grip prima in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De AEL/AFL- en Live View-knop zijn goed bereikbaar. Ook vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop is gepositioneerd, zodat deze met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De Nikon D7500 start lekker vlot op en ook de ontspanvertraging dik in orde. De maximale opnamesnelheid bedraagt 8 beelden per seconde. De aanwezigheid van een pop-up flitser (richtgetal circa 12 bij 100 ISO) is een pluspunt. Voor bijvoorbeeld het inflitsen van portretten in zonlicht hoeft men nu geen aparte flitser meer mee te nemen. Het zoekerbeeld (met een beelddekking van circa 100% en een vergroting van 0,94x ) is helder en ook de ingespiegelde informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is in één oogopslag te zien. De dioptrierange van -2 tot +1 is matig te noemen. Al met al is de ergonomie van de D7500 is – zoals we van Nikon inmiddels wel gewend zijn – dik in orde.

Beeldkwaliteit

De Nikon D7500 bezit een 21,5-megapixel beeldsensor (in DX-formaat), waarvan er 20,9 miljoen pixels effectief worden gebruikt. Dat resulteert in een beeldkwaliteit van maximaal 5568×3712 pixels (Groot). Er kan ook gekozen worden voor 4176×2784 (Middel) of 2784×1856 (Klein) pixels. Voor wat betreft het opslagformaat kan er worden gekozen uit JPEG en/of NEF (RAW). In de stand JPEG kan er voor wat betreft compressie gekozen worden uit de standen Basis, Normaal en Fijn. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met kleurruimte sRGB en compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurweergave hebben we de standaardinstelling Automatisch gebruikt. De instellingen voor het beïnvloeden van de beeldkwaliteit zijn overigens bijna onuitputtelijk. Wie op zoek is naar een specifieke beeldweergave kan dat na enig uitproberen zeker realiseren.

Kleurstanden

Via de optie Beeldinstelling instellen kan men de kleurweergave aanpassen. Uiteraard hebben we diverse zaken aan een nader onderzoek onderworpen. Hier bleek dat de instelling Standaard enigszins licht verzadigd is. De stand Neutraal is ook inderdaad neutraal en de stand Levendig is stevig verzadigd. De vierde stand is Monochroom en bij de standen Portret en Landschap ligt het accent respectievelijk op huidtinten en blauwe en groene kleurtonen. De stand Gelijkmatig is redelijk neutraal, maar kon ons niet echt bekoren. De fotograaf kan overigens al deze beeldinstellingen voor wat betreft verscherping, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint aan de eigen smaak aanpassen.

Beeldruis

De opnamen uit de Nikon D7500 zien er over het algemeen prima uit. De automatische witbalans liet geen steekje vallen bij onze testopstelling: het beeld werd zonder enige zweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en op het gebied van beeldruis presteert de D7500 zoals we inmiddels van Nikon gewend zijn: uitstekend. Beelden tot en met 6400 ISO zijn prima bruikbaar. Daarboven neemt de ruis wel snel toe. De hoogste stand 51.200 ISO zouden we vermijden. Al met al levert de D75 prima 21-megapixelbeelden. Wel viel op dat de D7500 de neiging heeft iets onder te belichten, maar dan kan exemplarisch zijn. Bekijk onderstaande testopnamen en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Nikon heeft met de D7500 een uiterst degelijke digitale reflex op de markt gebracht. De resolutie is met 21 miljoen pixels voor de meeste doeleinden ruimschoots voldoende en ook bij hogere ISO-waarden zijn de beelden prima bruikbaar. Videoliefhebbers komen aan hun trekken: met de D7500 kan in HD, Full-HD en 4K-kwaliteit worden gefilmd. Pluspunten zijn verder het kantelbare en aanraakgevoelige TFT-scherm en de goede ergonomie. De adviesprijs van de Nikon D7500 kit met AF-P 18-55 VR zoomobjectief is echter maar liefst € 1.799,- en voor een losse body moet € 1.499,- worden neergeteld. Dat is – zeker gezien de concurrentie – stevig aan de prijs. Wat ons betreft te stevig!

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Reflexen