ComputerComputer
Door 24 juli 2017 Lees verder →

Review: Akvis AliveColors

Softwarefabrikant Akvis heeft naast een groot aantal plug-ins nu onder de naam AliveColors ook een compleet beeldbewerkingsprogramma voor Windows en Mac-gebruikers op de markt gebracht. Het programma is volgens de makers niet alle geschikt voor professionals, maar ook voor amateurfotografen en beginners. Het programma bezit een uitgebreide collectie gereedschappen, toepassingen, filters en effecten om beelden naar een hoger plan te tillen. Wij bekeken de Pro-versie van dit nieuwe programma.

Akvis AliveColors is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Russisch en kan draaien op Windows- (7, 8, 8.1 of 10) en Mac-computers (OS X 10.9-10.11 en macOS 10.12, 64-bit). De minimaal vereisten zijn voor Windows een Intel Core i3 processor, 4 GB RAM en een Direct X9+ compatibele videokaart, en voor Mac een Intel processor en 4 GB werkgeheugen. Er is een gratis versie beschikbaar met gelimiteerde functionaliteit, een Home-versie en een Pro-versie. Laatstgenoemde versie telt ook een groot aantal krachtige filters en effecten, die Akvis jarenlang als losse plug-ins heeft verkocht. De Pro-versie kan men ook op twee in plaats van één computer installeren. De gebruikersinterface is vergelijkbaar met veel andere beeldbewerkingsprogramma’s, met links van het bewerkingsvenster een verticale menubalk met gereedschappen, bovenaan een menubalk en rechts diverse vensters met informatie over het geopende beeld of een specifieke functie. Veel vensters bezitten een menubalk met tabs zodat men snel kan schakelen tussen diverse gereedschappen of toepassingen. Via de menu-optie Workspace kan men eventueel de standaard werkomgeving naar eigen inzicht aanpassen door bepaalde onderdelen uit of juist in te schakelen. Een aantal vensters kan door middel van een functietoets, te weten Color (F6), Layers (F7), Actions (F8) en File Info (F9), of toetscombinatie, te weten Rulers (Ctrl+R), Grid (Ctlr+’), Guidelines (Ctrl+; en Snap (Ctlr+Shift+;), worden in- en uitgeschakeld. Op deze manier kan mem vrij vlot de werkomgeving aanpassen aan de taak waar men mee bezig is.

Gereedschappen

AliveColors is voorzien van alle benodigde gereedschappen om beelden te bewerken. De gereedschapsbalk is van boven naar beneden voorzien van de volgende gereedschappen: Move (V), Rectangle Selection (M), Magic Wand (W), Crop (C), Color Brush (B), Eraser (E), Paint Bucket (G), Clone Stamp (S), Chameleon Brush (J), Blur Tool (K), Lighten Tool (O), Oil Brush (A), Tekst (T), New Shape (U), Eyedropper (I), Hand (H) en Zoom (Z). Alle gereedschappen zijn ook via een lettertoets snel te activeren. Via File > Automate > Batch Processing kan men meerdere beelden tegelijk verwerken en via File > Publish kan men bewerkte beelden naar Flickr, Twitter, Tumble, Google+ en Dropbox direct uploaden. Via Image > Adjustment komt men bij de opties Levels (Ctrl+L), Auto levels (Ctrl+Shift+L), Auto Contrast (Ctrl+Alt+Shift+L), Curves (Ctrl+M), Brightness/Contrast, Hue/Saturation (Ctrl+U), Invert) Ctrl+I), Threshold, Posterize en Black & White (Ctrl+Alt+Shift+B). De functie Lagen is via de menu-optie Layers beschikbaar. Hier vinden we ook diverse laageffecten, zoals Emboss, Bevel, Deboss, Inner Glow, Outer Glow, Color Overlay, Outer Shadow, Inner Shadow, Satin en Stroke. Kortom, AliveColors beschikt over alle gereedschappen en functies waar een modern beeldbewerkingsprogramma over dient te beschikken. Maar er is meer.

Effecten

De Pro-versie van AliveColors beschikt via de menu-optie Effects over een groot aantal krachtige effecten. Het betreft de effecten AirBrush, Blur, Coloriage, Distortion, Enhancer, HDRFactory, Glamour, Lightshop, NautreArt, Neon, Noise, Noise Buster, Makeup. Channel Mixer, Pixelate, Points, Perspective Shadow, Retoucher, Shadow & Highlight, Sharpen, SmartMask en Two Keys. Veel van de hier aanwezige effecten verkoopt Akvis al jarenlang als losse plug-ins voor Photoshop-compatibele beeldbewerkingsprogramma’s. Met Airbrush kan men de jaren 80 laten herleven en met Coloriage kan men oude zwart-witbeelden inkleuren. Met Blur kan men alle denkbare vormen van onscherpte creëren en bij Distortion draait het allemaal om vertekeningen. Met effecten als Glamour en Makeup kan men portretten verbeteren en met HDRFactory kan men HDR-beelden samenstellen. Met het effect Enhancer kan men de detaillering en de kleuren verbeteren, met LightShop kan men tal van lichteffecten, zoals regenbogen, sterren, maanlicht en dergelijke, en met NatureArt diverse natuureffecten, zoals regen, wind en sneeuw, aan beelden toevoegen. Via Noise kan men ruis aan een beeld toevoegen of krassen en stofvlekken wegwerken en met NoiseBuster kan men ruis onderdrukken. Met het effect Shadow & Light kan men de schaduwen en hooglichten corrigeren en een beeld verscherpen kan via Sharpen. Met Two Keys kan men door middel het aanklikken van een wit- of zwartpunt de witbalans corrigeren, het contrast verbeteren of de kleurweergave aanpassen. Een beeld retoucheren kan via het effect Retoucher.

Conclusie

De Pro-versie van Akvis AliveColors is een prima beeldbewerkingsprogramma met een grote hoeveelheid gereedschappen en effecten aan boord. Met een prijskaartje van $ 160,- is het echter wel aan de prijzige kant. De Home-versie van AliveColors is met een prijskaartje van $ 49,-weliswaar goedkoper, maar die ontbeert een groot aantal filters en effecten die AliveColors Pro zo interessant maken. Wie het programma wil proberen, kan na registratie hier een 10-dagen probeerversie downloaden. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.alivecolors.com.

Geplaatst in: Software