Computer algemeen
Door 15 mei 2017 Lees verder →

Canon EOS 77D

Canon heeft met de EOS 77D een aantrekkelijke reflex voor amateurfotografen op de markt gebracht. Deze nieuwe amateurreflex bezit een 24,2-megapixel beeldsensor in APS-C formaat, de nieuwste Digic 7-processor, een 3 inch draai-, kantelbaar én aanraakgevoelig LCD-scherm, 45 cross-type AF-punten, Dual Pixel CMOS AF voor vloeiend en nauwkeurig scherpstellen bij video’s en bluetooth-functionaliteit voor draadloze bediening en het draadloos delen van beelden met smartphone of tablet. Wij voelden de Canon EOS 77D uitgebreid aan de tand.

De Canon EOS 77D bezit een door Canon ontworpen en geproduceerde 25,8-megapixel CMOS-beeldsensor in APS-C formaat (22,3×14,9 mm). Deze beeldsensor beschikt over de meest recente sensortechnologie om zowel Dual Pixel CMOS AF als Full HD video met 60p te ondersteunen. De EOS 77D biedt Full-HD (1080p) videoregistratie met continu-AF en variabele frame rates tot 50 of 60 beelden per seconde. Gemaakte videoclips worden opgeslagen als MP4-bestanden en voor het afspelen beschikt de EOS 77D over een HDMI-poort. Het ISO-bereik is 100-25600 en uitbreidbaar tot 51200. De 7.560 pixels tellende RGB+IR-meetsensor meet zowel zichtbaar licht als onzichtbaar infraroodlicht, zodat een nauwkeurige belichting wordt verkregen. De functie Flicker Detection garandeert een consistente belichting wanneer wordt gefotografeerd bij kunstlicht met variabele lichtintensiteit en een de White Priority-instelling helpt je om een overdaad aan warme kleurtinten te voorkomen.

AF-systeem

De Canon EOS 77D heeft een krachtig en flexibel 45-punts cross-type AF-systeem. Bij gebruik in combinatie met een compatibele lens is elk scherpstelpunt een F5.6 ‘cross-type’ punt dat garandeert dat de camera snel en nauwkeurig kan vergrendelen op zowel horizontale als verticale details. Deze technologie zorgt voor accuraat en snel automatisch scherpstellen en kan een onderwerp volgen over een groot gebied en dat voor een breed scala aan onderwerpen. Bij diverse combinaties van lens en extender is het AF-systeem gevoelig tot -3EV (maanlicht) en het ontwerp maakt deze camera geschikt voor gebruik onder uiteenlopende lichtcondities. Het AF-systeem bevat 27 F8 compatibele AF-punten (9 F8 ‘cross-type’) en een extra gevoelig F2.8 en F5.6 ‘dual cross-type’ punt in het midden. Voor optimale flexibiliteit hebben gebruikers de keuze uit 4 AF-zoneprogramma’s die in de zoeker worden geprojecteerd en met de vlakselectieknop naast de ontspanknop snel zijn te selecteren. Dankzij de verbeterde prestaties van de sensor en de vernieuwde AF-algoritmen in de camera is ook Dual Pixel CMOS AF verbeterd. De EOS 77D biedt een hogere maximale scherpstelsnelheid en de mogelijkheid van een nauwkeuriger controle over de dynamiek en snelheid van Movie Servo AF. Dual Pixel CMOS AF is nu ook mogelijk bij alle EF- en EF-S-lenzen en kan bij Live View worden gebruikt in combinatie met continu-opnamen.

Live View

Om de Live View modus te activeren drukt u op de Live View-knop rechts boven het LCD-kleurenscherm. In deze stand wordt het beeld real-time op het 3 inch LCD-kleurenscherm getoond. Dankzij het draai- en kantelbare LCD-kleurenscherm is de Live View stand erg gemakkelijk in gebruik, want men kan vanuit alle denkbare hoeken fotograferen. In de Live View modus kan er op vier manieren scherp worden gesteld, te weten Gezicht+volgen, FlexiZone–Multi, FlexiZone–Single en Quick-modus. In laatstgenoemde mode wordt het traditionele autofocus-systeem gebruikt en klapt de spiegel eerst neer om scherp te kunnen stellen en daarna weer op, om vervolgens de opname te maken. In de andere standen wordt gebruik gemaakt van contrastdetectie. Hierbij blijft de spiegel opgeklapt. Bij Gezicht+volgen detecteert en volgt de camera menselijke gezichten in beeld. Als een gezicht beweegt, gaat het scherpstelpunt mee om het gezicht te volgen. Bij FlexiZone-Multi kunnen maximaal 21 scherpstelpunten worden gebruikt voor het automatisch scherpstellen op een groot gebied. Dit gebied kan ook in negen zones worden opgedeeld (zoneselectie). Bij FlexiZone-Single stelt de camera met slechts één AF-punt scherp. Dit is handig wanneer u op een specifiek onderwerp scherp wilt stellen. Bijzonder handig is ook het raster dat in de Live View stand via het menu kan worden geactiveerd. Vooral bij architectuur- en landschapsfotografie is dat een nuttig hulpmiddel.

Creatieve filters

De EOS 77D beschikt over diverse in de camera ingebouwde creatieve filters, die u ook achteraf op een eerder gemaakte opname kunt toepassen. Dat zijn de filters Korrelig Z/W, Softfocus, Fisheye-effect, Aquareleffect, Speelgoedcamera-effect , Miniatuureffect, HDR-kunst, HDR-kunst levendig, HDR-kunst olieverf en HDR-kunst embossed. Het effect Korrelig Z/W maakt het beeld korrelig en zwart-wit. Door het contrast aan te passen, kunt u het zwart-witeffect eventueel aan uw eigen smaak aanpassen. Het effect Softfocus geeft het beeld een zachte uitstraling. Door de scherpte aan te passen, bepaalt u de zachtheid van het beeld. Met het Fisheye-effect filter krijgt het beeld een tongvormige vervorming alsof het met een fisheye-objectief is gemaakt. Het filter Aquareleffect maakt dat de opname er uitziet als een aquarelschilderij met zachte kleuren en het filter Speelgoedcamera-effect creëert een kleurtint die kenmerkend is voor speelgoedcamera’s en maakt de hoeken van het beeld donkerder. Door de kleurtoon aan te passen, kunt u de tint van de opname wijzigen. Het Miniatuureffect creëert een kijkdooseffect. In stap 4 van deze procedure kunt u de richting van het witte kader wijzigen waarin dat deel van de opname wordt weergegeven dat scherp moet zijn. De HDR-effecten produceren beelden met een hoog dynamisch bereik. Het gebruik van de filters is eenvoudig: roep via de knop Afspelen het te bewerken beeld op en kies via het menu de optie Creatieve filters. Door op SET te drukken kunt u kiezen uit de genoemde filters. Selecteer een filter en klik weer op SET. Pas de bewerking eventueel aan en klik tot slot weer op SET op het bewerkte beeld op te slaan. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Filters

Body

De body van de EOS 77D telt eigenlijk weinig verrassingen voor gebruikers van Canon reflexen. De aan/uit-knop zit linksboven onder het programmakeuzewiel bovenop de body. Dit programmakeuzewiel bevat naast de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijdvoorkeuze (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av) en Handmatig (M), tevens de basisstanden Automatisch (groene kader), Flitser uit en Automatisch/creatief (CA), evenals de standen Portret, Landschap, Close-up, Sport en SCN met zeven scène-instellingen (Groepsfoto, Kinderen, Voedsel, Kaarslicht, Nacht portret, nachtopnamen uit de hand, en HDR-tegenlicht). Handig is de vergrendelknop waarmee het programmakeuzewiel ont- en vergrendeld wordt. Dat maakt het bedienen van het keuzewiel wat omslachtiger, maar voorkomt abusievelijke verdraaiingen. Rechts bovenop de body zitten de ontspanknop, het hoofdinstelwiel en boven het grijze LCD-paneel drie klein knopjes. Via het linkse knopje kan vlot tussen de vier AF-gebiedsselecties worden gewisseld en via het draaiwiel het scherpstelpunt worden geselecteerd. Via het middelste knopje kan men de ISO-waarde in combinatie met het draaiwiel vlot wijzigen en via het rechtse knopje kan men de verlichting van het LCD-paneel aanzetten. Net als voorgaande modellen bezit de EOS 77D een uitklapbare flitser. Deze heeft een richtgetal van 12 (bij 100 ISO). De flitsschoen is geschikt voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers.

Achterzijde

Op de achterkant van de EOS 77D zitten linksboven het 3 inch draai- en kantelbare LCD-kleurenscherm de knoppen Menu en Info. De knop Snel instellen (Q) en de knop Afspelen zitten rechts van het LCD-scherm en de Wis-knop (prullenbakje) onder het Snelinstelwiel. Rechts van de zoeker zit de knop Live View/Video starten. Bij de duim zit de AF-startknop, AE-vergrendelknop en AF-puntselectieknop. Deze laatste twee doen ook dienst als in- en uitzoomknoppen tijdens het bekijken van gemaakte beelden. In het midden van het royale Snelinstelwiel zit de Multi-selector met SET-knop. Via de knop Snel instellen (Q) kan men een scherm oproepen waarin de meest belangrijke instellingen overzichtelijk bij elkaar staan en via de multi-selector eventueel snel kunnen worden aangepast. Via de knop Menu kan het menusysteem van de EOS 77D worden geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Multi-selector of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Multi-selector en de knop SET. Via de knop Info is het mogelijk om een miniatuurbeeld van de zojuist gemaakte opname te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram. Onder het Snelinstelwiel zit een vergrendelknop voor de optie Snel instellen.

Zoeker

Het zoekerbeeld is helder en overzichtelijk. Het heeft een dekking van circa 98% en een vergroting van circa 0.95x. In de zoeker (met dioptrie-instelling: van -3 tot +1) is de volgende informatie te zien: scherpstelpunten, spotmetingcirkel, batterijniveau, AE-vergrendeling, AEB actief, flitserinstelling, flitsbelichtingscompensatie, sluitertijd, diafragmawaarde, ISO-waarde, waarschuwing volle kaart, belichtingswaarschuwing, Lichte tonen prioriteit, witbalanscorrectie, Zwart-witopnamen, Maximale opnamereeks en Focusbevestiging. Op het LCD-paneel rechts bovenop de body zijn zaken als transportmodus, ISO-waarde, Scherpstelmodus, Witbalans, Sluitertijd, Diafragma, Aantal resterende opnamen en nog veel meer zaken zichtbaar. In de Live View modus doet het 7,7 cm (3 inch) draai- en kantelbare LCD-kleurenscherm dienst als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1.040.000 pixels. Dit scherm zorgt voor extra flexibiliteit en stelt fotografen in staat de opnamen vanuit elke denkbare hoek te maken. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Dit scherm is in de praktijk erg handig!

Praktijk

We hebben de EOS 77D getest in combinatie met het nieuwe EF-S 18-55mm F4.5-5.6 IS STM zoomobjectief. Dit zoomobjectief heeft als gevolg van de 1,6 vergrotingsfactor van het APS-C formaat beeldsensor een kleinbeeldequivalent zoombereik van circa 29-88 mm. Body en objectief wegen samen circa 760 gram. Dat is voor een reflex lekker licht. De body voelt desondanks degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand. Ervaren Canon-gebruikers zullen snel uit de voeten kunnen met dit nieuwe model, want alle knoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals programmakeuzewiel, programmaknop, draaiwielen, snelinstelwiel en multi-selector, zitten op hun vertrouwde plek. Ook de knoppen om de lichtmeetmethode, ISO-waarde, Transport- (Enkelbeeld, Continue, Zelfontspanner/Afstandsbediening, Zelfontspanner 2 sec en Zelfontspanner custom) en Autofocus-mode zijn vlot te bedienen. Een belichtingscompensatie (plus/min 5EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door na het indrukken van de ontspanknop te draaien aan het snelinstelwiel aan de achterzijde. Minpuntje is het beperkte dioptrie-bereik (-3 tot +1), waardoor brildragers al snel via hun bril door de zoeker moeten kijken.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS 77D beschikt over een 25,8-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 24,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6000×4000 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 3984×2656 (M), 2976×1984 (S1), 1920×1280 (S2) en 720×480 (S3) pixels. Naast de voor Canon gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men in de Live View Modus ook kiezen voor een 4:3, 16:9 of 1:1 beeldratio. De Canon EOS 77D slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS 77D ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Via de optie Beeldstijl (Picture Style) kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen en eventueel scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon nog zelf aanpassen. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital geheugenkaarten. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstijl Standaard zijn redelijk verzadigd. De standen Neutraal en Natuurlijk zijn betrekkelijk neutraal. De stand Landschap echter is weer rijkelijk verzadigd. Zoals gebruikelijk liggen de kleuraccenten ook per beeldprogramma anders. Zo krijgen bij de beeldstijl Landschap de kleuren groen en blauw een zwaarder accent. Hieronder voorbeelden van alle beeldstijlen.

Kleurstanden

Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon reflexen zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma nog prima bruikbaar.

Beeldruis

Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS 77D zeer goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. Net als veel andere Canon reflexen heeft de EOS 77D eerder de neiging om iets over dan onder te belichten. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Canon EOS 77D is een prima digitale reflex. De camera is lekker compact en niet al te zwaar. De klassieke vormgeving van de camera oogt wel een beetje gedateerd ten opzichte van de moderne systeemcamera’s die de laatste tijd op de markt zijn verschenen. De videokwaliteit loopt met Full HD ook wat achter bij de concurrentie, waar 4K tegenwoordig de standaard is. Verder hebben we weinig op de EOS 77D aan te merken of het moet de prijs zijn. Deze is met een adviesprijs van € 919,- (body) aan de stevige kant. Voor bezitters van Canon EF-S objectieven is de EOS 77D echter een prima keuze. Aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Reflexen