Computer algemeen
Door 14 april 2017 Lees verder →

Nikon D5600

Nikon heeft met de D5600 een aantrekkelijke digitale reflex met een 24,8-megapixel beeldsensor in APS-C formaat op de markt gebracht. Deze nieuwe reflex heeft verder onder de motorkap het gerenommeerde Nikon Expeed beeldverwerkingssysteem, aanraakgevoelig TFT-scherm, 100-25600 ISO-bereik, SnapBridge ondersteuning, een Full HD-videofunctie en diverse ingebouwde creatieve functies. En dat alles zit verpakt in een compacte en degelijk gebouwde body. Wij voelden de Nikon D5600 met het 18-55mm VR kitobjectief uitgebreid aan de tand.

De body van de D5600 is lekker compact en bezit een uitklapbaar- en draaibaar 8,1 cm (3,2 inch) aanraakgevoelig TFT-kleurenscherm met een resolutie van 1.037.000 beeldpunten. De helderheid van deze monitor wordt automatisch aangepast aan de omgeving. Standaard worden op dit scherm de nodige camera-instellingen getoond. Door te drukken op de knop i (rechts van het TFT-scherm) kan men vlot de nodige instellingen wijzigen. De D5600 beschikt uiteraard ook over een Live View-modus. Om in deze stand automatisch scherp te kunnen stellen beschikt de reflex over contrastdetectie. Hierbij maakt de camera gebruik van het contrast in het beeld om scherp te stellen. Scherpstellen kan eventueel door het gewenste scherpstelpunt via het aanraakgevoelige TFT-scherm aan te tikken. Via de zoomknop rechts van dit draai- en kantelbare scherm kan eventueel ook nog worden in- en uitgezoomd om de scherpte te controleren. Dat is vooral handig bij macrofotografie. Eventueel kan men via de Info-knop rechts van de optische zoeker rasterlijnen op het TFT-scherm tonen. Dat is bijvoorbeeld handig voor het maken van landschaps- en architectuuropnamen De speciale Live View-schakelaar is dusdanig bovenop de body gepositioneerd dat deze met de wijsvinger gemakkelijk te bereiken is. Hierdoor is het systeem vlot te activeren. Ook de Aan/Uit-schakelaar onder de ontspanknop, de belichtingscompensatieknop en de videoknop zijn goed bereikbaar.

Opnamemenu

De meeste essentiële camera-instellingen kan men vlot via de Info-knop bereiken en wijzigen. In het Opnamemenu zijn nog meer zaken in te stellen. Het menu telt zes tabs, te weten Weergavemenu, 0pnamemenu, Menu persoonlijke instellingen, Setup-menu, Retoucheermenu en Recente instellingen. In het Weergavemenu vindt u opties met betrekking tot het weergeven van de gemaakte beelden. In het Opnamemenu kunnen zaken als beeldkwaliteit, beeldformaat, witbalans, kleurruimte, Picture Control, ruisonderdrukking, vignetteringscorrectie, filminstellingen en dergelijk worden ingesteld. In het Setup-menu kan men tal van camera-instellingen aanpassen en het Retoucheermenu biedt opties om gemaakte opnamen eventueel in de camera te bewerken. Zo kan men onder andere een gemaakt beeld bijsnijden, het formaat wijzigen, een rode-ogencorrectie uitvoeren, het beeld rechtzetten, een perspectiefcorrectie uitvoeren of een filter toepassen. Bij het laatste heeft men de keuze uit een skylight, warm, ster en zacht filter. In het menu Recente instellingen kan men in één oogopslag zien wat men recent heeft gewijzigd aan de camera-instellingen. Als men zijn camera eenmaal naar eigen wens heeft ingesteld, dan heeft men deze menu’s veelal niet meer nodig, want de meest belangrijke instellingen kan men oproepen via de i-knop.

Beeldfuncties

De Nikon D5600 beschikt over drie lichtmeetmethoden, te weten matrix-, centrumgericht- en spotmeting. Via de optie Picture Control kan men de eigenschappen van JPEG-beelden beïnvloeden. De stand Picture Control kent zeven opties, te weten Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Gelijkmatig. Deze opties zijn eventueel allemaal aan de eigen smaak aan te passen voor wat betreft verscherping, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint. De functie Actieve D-Lighting past het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld aan door plaatselijk tooncorrecties toe te passen tijdens het maken van de opname. Het verloren gaan van details, bijvoorbeeld bij opnamen die zijn gemaakt in situaties met een hoog contrast, wordt hiermee volgens Nikon voorkomen. Andere handige beeldinstellingen in het Opnamemenu zijn Ruisonderdrukking voor lange tijdopnamen, Vignetteringscorrectie, Automatische vertekeningscorrectie en HDR. Met deze laatstgenoemde functie kan men beelden met een hoog dynamisch bereik maken. In het opnamenmenu zitten nu ook opties voor het maken van een intervalopname, time-lapse film en de Filminstellingen. Met de D5600 kan men Full-HD (1920×1080) en HD (1280×720) films met diverse frame rates maken.

Creatieve filters

Met behulp van de functie Picture Control kunt u het uiterlijk van foto’s en video’s aanpassen door parameters zoals scherpte, verzadiging en tint naar eigen voorkeur in te stellen. Ingebouwde filtereffecten zijn Nachtzicht, Superlevendig, Pop, Foto-illustratie, Speelgoedcamera-effect, Miniatuureffect, Selectieve kleur, Silhouet, High-key en Low-key. Deze filters zijn rechtstreeks toegankelijk via de stand EFFECTS op de programmaknop. Via de stand SCENE zijn verder 16 onderwerpstanden (scènes), te weten Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret, Nachtlandschap, Party/binnen, Strand/sneeuw, Zonsondergang, Schemering, Dierenportret, Kaarslicht, Bloesem, Herfstkleuren en Voedsel, beschikbaar. Bij deze scène-instellingen worden sluitertijd, ISO en diafragma automatisch geoptimaliseerd voor de desbetreffende scène, waardoor altijd het beste resultaat wordt verkregen. Een ideale manier om snel perfecte opnamen te maken. Ook is het mogelijk om achteraf bewerkingen in de camera uit te voeren, zoals rode ogen corrigeren en de kleurbalans aanpassen, maar ook D-Lighting, RAW-bewerking en opties om het formaat te wijzigen. Opties voor snel retoucheren zijn onder andere vertekeningcorrectie, perspectiefcorrectie, rechtzetten en fisheye. Ook kan men diverse filters, zoals een Skylight of Warm filter, achteraf op de beelden in de camera toepassen. Ook kan men beelden via het Retoucheermenu achteraf van een effect, te weten Monochroom, Beeld-op-beeld, Lijntekening, Foto-illustratie, Kleurenschets, Miniatuureffect, Selectieve kleur en Schilderij, voorzien. Hieonder een aantal voorbeelden van laatstgenoemde effecten.

Effecten

SnapBridge

Dankzij de SnapBridge ondersteuning van de Nikon D5600 is het nog nooit zo eenvoudig geweest om foto’s over te zetten van een reflex naar een smartphone of tablet. Met SnapBridge maak je eenmalig verbinding tussen de camera en een smartphone of tablet via Bluetooth 4.0 Low Energy. Deze permanente verbinding zorgt ervoor dat foto’s en video’s automatisch worden overgezet naar je smartphone of tablet. Vervolgens kun je de beelden bekijken, bewerken of delen via social media. Met SnapBridge ben je altijd verbonden. SnapBridge-technologie maakt het via de ingebouwde Wi-Fi-mogelijkheden van de D5600 ook mogelijk om de camera op afstand met een smartapparaat te bedienen. De benodigde app kan gratis worden gedownload in de Apple App Store (iOS) of Google Play Store (Android). Vervolgens selecteert men in het menu van de D5600 de optie Verbinden met smartapparaat. Doorloop de stappen en ga vervolgens naar de app en bevestig met behulp van een verificatiecode de verbinding tussen de D5600 en het smartapparaat. Nadat dit is gebeurd, kan de D5600 foto’s synchroniseren met het desbetreffende smartapparaat terwijl men ze maakt, zonder telkens opnieuw verbinding te moeten maken. Elke opname die men maakt, verschijnt automatisch op de smartphone of tablet, klaar om te delen. Een zeer interessante optie voor bloggers en ook vloggers, want ook videomateriaal is handmatig vlot over te zetten.

Praktijk

De body weegt met accu en geheugenkaart circa 465 gram. Dat is voor een 24-megapixel reflex lekker licht. De complete set – body en het 18-55 mm kitobjectief – weegt circa 665 gram. De reflex ligt dankzij de voorgevormde grip prima in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De AEL/AFL- en Live View-knop zijn goed bereikbaar. Ook vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop is gepositioneerd, zodat deze met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De Nikon D5600 start lekker vlot op en ook de ontspanvertraging dik in orde. De maximale opnamesnelheid bedraagt 5 beelden per seconde. De aanwezigheid van een pop-up flitser (richtgetal circa 12 bij 100 ISO) is een pluspunt. Voor bijvoorbeeld het inflitsen van portretten in zonlicht hoeft men nu geen aparte flitser meer mee te nemen. Het zoekerbeeld (met een beelddekking van circa 95% en een vergroting van 0,82x ) is helder en ook de ingespiegelde informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is in één oogopslag te zien. Kortom, de ergonomie van de D5600 is – zoals we van Nikon inmiddels wel gewend zijn – dik in orde.

Beeldkwaliteit

De Nikon D5600 bezit een 24,8-megapixel beeldsensor (in DX-formaat), waarvan er 24 miljoen pixels effectief worden gebruikt. Dat resulteert in een beeldkwaliteit van maximaal 6000×4000 pixels (Groot). Er kan ook gekozen worden voor 4496×3000 (Middel) of 2992×2000 (Klein) pixels. Voor wat betreft het opslagformaat kan er worden gekozen uit JPEG en/of NEF (RAW). In de stand JPEG kan er voor wat betreft compressie gekozen worden uit de standen Basis, Normaal en Fijn. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met kleurruimte sRGB en compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurweergave hebben we de standaardinstelling Standaard gebruikt. De instellingen voor het beïnvloeden van de beeldkwaliteit zijn overigens schier onuitputtelijk. Wie op zoek is naar een specifieke beeldweergave kan dat na enig uitproberen zeker realiseren.

Kleurstanden

Via de optie Beeldinstelling instellen kan men de kleurweergave aanpassen. Uiteraard hebben we diverse zaken aan een nader onderzoek onderworpen. Hier bleek dat de instelling Standaard enigszins licht verzadigd is. De stand Neutraal is ook inderdaad neutraal en de stand Levendig is stevig verzadigd. De vierde stand is Monochroom en bij de standen Portret en Landschap ligt het accent respectievelijk op huidtinten en blauwe en groene kleurtonen. De stand Gelijkmatig is redelijk neutraal, maar kon ons niet echt bekoren. De fotograaf kan overigens al deze beeldinstellingen voor wat betreft verscherping, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint aan de eigen smaak aanpassen.

Beeldruis

De opnamen uit de Nikon D5600 zien er over het algemeen prima uit. De automatische witbalans liet geen steekje vallen bij onze testopstelling: het beeld werd zonder enige zweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en op het gebied van beeldruis presteert de D5600 zoals we inmiddels van Nikon gewend zijn: uitstekend. Beelden tot en met 6400 ISO zijn prima bruikbaar. Daarboven neemt de ruis wel snel toe. De hoogste stand 25.600 ISO zouden we vermijden. Al met al levert de D5600 fraaie 24-megapixelbeelden. Bekijk onderstaande testopnamen en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Nikon heeft met de D5600 een uiterst degelijke digitale reflex op de markt gebracht. De resolutie is met 24 miljoen pixels voor de meeste doeleinden ruimschoots voldoende en ook bij hogere ISO-waarden zijn de beelden prima bruikbaar. De SnapBridge ondersteuning en de draai- en kantelbare TFT-scherm maken deze reflex bij uitstek geschikt voor bloggers en vloggers. Videoliefhebbers moeten er wel rekening mee houden dat de D5600 in HD- en Full-HD filmt en niet in 4K-beeldkwaliteit. Desondanks zullen liefhebbers van een ‘traditionele’ reflex dan ook dik tevreden zijn met de prestaties van de D5600. Pluspunt is verder het aanraakgevoelige TFT-scherm. De adviesprijs van de Nikon D5600 kit met AF-P 18-55 VR zoomobjectief is € 849,-. Wat ons betreft biedt de Nikon D5600 veel waar voor zijn geld. Liefhebbers van een compacte reflex kunnen we de Nikon D5600 dan ook zeker aanbevelen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Reflexen