Computer algemeen
Door 20 januari 2017 Lees verder →

Canon EOS 5DS R

Met de recente introductie van twee 50-megapixel middenformaat systeemcamera’s, te weten de Hasselblad X1D en Fujifilm GFX 50S, is de belangstelling onder professionals voor camera’s met een hoge resolutie beeldsensor verder aangewakkerd. Het was echter marktleider Canon die alweer ruim een jaar geleden de 50-megapixel grens slechtte met de introductie van de 50,6-megapixel Canon EOS 5DS en 5DS R reflexcamera’s. Deze camera’s bieden ook nu nog het hoogste aantal pixels ooit in een beeldsensor op kleinbeeldformaat. Voor situaties waarbij de aller scherpste opname vereist is, is de EOS 5DS R ook nog eens uitgevoerd met een low pass cancellation-filter om de beeldkwaliteit te maximaliseren. Maakt dit de EOS 5DS R een goed alternatief voor genoemde en ook veel duurdere 50-megapixel middenformaatcamera’s? Een vraag die vooral bezitters van Canon-glas zich zullen afvragen.

De Canon EOS 5DS R combineert de bekende reflex vormfactor met een nieuw ontwikkelde 50,6-megapixel CMOS-beeldsensor. De camera biedt de flexibiliteit voor het fotograferen van uiteenlopende scènes en onderwerpen en is dankzij de hoge resolutie beeldsensor ideaal voor grootformaat media, zoals billboards en spreads in tijdschriften, waar elke pixel telt. De 50-megapixel CMOS-beeldsensor biedt een ISO-gevoeligheid van 100–6400 en is uit te breiden tot 50–12800 ISO. Deze gevoeligheid garandeert een hoge beeldkwaliteit met minimale ruis, nauwkeurige kleuren en een groot dynamisch bereik. De hoge resolutie maakt extra flexibiliteit mogelijk in de vorm van drie in-camera cropfuncties, te weten 1.3x, 1.6x en 1:1. De crop-instellingen zijn zichtbaar in de zoeker en leveren zelfs bij een crop-factor van 1.6x nog altijd 19-megapixel beelden. De twee Digic 6-processoren in de EOS 5DS R zorgen voor snelle prestaties. Beide processoren verwerken moeiteloos de enorme hoeveelheid gegevens van de 50-megapixel beeldsensor, terwijl tegelijk ruisreductie plaatsvindt en de vrijheid wordt geboden om te fotograferen met vijf frames per seconde.

Body

De EOS 5DS R is met zorg ontworpen en gebouwd om je in staat te stellen snel te werken, ongeacht de omgeving waarin dat gebeurt. De 100% zoeker met elektronische superponering maakt het kiezen van composities gemakkelijk en kan worden aangepast aan je persoonlijke voorkeur en fotostijl. Het grote 3,2 inch Clear View II LCD-scherm heeft een anti-reflectielaag om weerspiegeling en overstraling tijdens het bekijken van opnamen te minimaliseren en vormt ook een visueel en toegankelijk dashboard voor de meest gebruikte instellingen. Het nieuwe Custom Quick Control-scherm van de camera maakt het mogelijk het type, de afmetingen en de positie van de pictogrammen eenvoudig aan te passen aan de gebruiker of de werkomgeving. Voor situaties waar alleen het maximale niveau aan detailregistratie als acceptabel geldt, is de EOS 5DS R voorzien van een low pass cancellation-filter dat de scherpst mogelijke resultaten garandeert. Dit low pass cancellation-filter is perfect voor landschapsfotografen die werken in een omgeving waarin alles organisch is. Het filter zorgt voor een indrukwekkend niveau aan details om van een mooie opname een schitterende opname te maken.

AF-systeem

Om te garanderen dat elk detail van een landschap of een kledingstuk in de studio haarscherp wordt vastgelegd, is de EOS 5DS R uitgerust met een geavanceerd 61-punts AF-systeem met 41 ‘cross-type’ punten om over het gehele beeldveld een hoog niveau aan beeldscherpte en nauwkeurigheid te bereiken. De camera houdt bewegende onderwerpen gemakkelijk in focus met EOS Intelligent Tracking and Recognition AF (iTR) dat zowel gezichten als kleur volgt. Canon’s Mirror Vibration Control System reduceert beeldonscherpte door met een nokkenaandrijving een nauwkeurige op- en neergaande beweging van de cameraspiegel te realiseren om plotseling stoppen te vermijden en ook het geluid te dempen. De 150k pixel RGB+IR-meetsensor met Flicker Detection in de EOS 5DS R zorgt dat in situaties met uiteenlopende belichtingen, waaronder ook TL-licht, opnamen kunnen worden gemaakt met een consistente belichting. De EOS 5DS R is verder uitgerust met snel aanpasbare opnameprogramma’s en instellingen. Een nieuwe Fine Detail Picture Style maximaliseert het detailniveau dat kan worden gehaald door de sensor en populaire creatieve modi, waaronder Multiple Exposure en HDR, zorgen voor direct toegankelijke in-camera creativiteit. Een ingebouwde timer stelt je in staat gedurende langere perioden beelden vast te leggen en aantrekkelijke time lapse-movies te maken zonder bij de camera te moeten blijven.

Body

De body van de EOS 5DS R zal voor gebruikers van Canon EOS reflexen direct vertrouwd aanvoelen. Vooral de plaatsing van de bedieningsknoppen vertoont veel overeenkomsten met andere EOS reflexen. Zo zit de Aan/uit-knop onder het Programmakeuzewiel bovenop de body. Dit Programmakeuzewiel bevat naast de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijd- (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av), Handmatig (M) en Bulb (B), tevens drie Customstanden (C1, C2 en C3) en één groene basisstand A+ (Scene Intelligent Auto). Het Programmakeuzewiel bezit overigens een vergrendelknop om abusievelijke verdraaiingen te voorkomen. Rechts bovenop de body zit het bekende grijze LCD-paneel met daarboven knoppen om de witbalans, lichtmeetmethode, transportmodus, scherpstelmodus en ISO-waarde te wijzigen. Via een klein knopje kan men de verlichting van het LCD-paneel aanzetten. Tussen dit LCD-paneel en de ontspanknop zit het Hoofdinstelwiel. Via het kleine M-Fn-knopje kan de AF-gebiedsselectiemodus vlot worden gewijzigd. De EOS 5DS R bezit geen uitklapbare flitser. De flitsschoen bovenop het zoekerhuis is geschikt voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers.

Achterzijde

De achterzijde van de EOS 5DS R wordt gedomineerd door het royale 3,2 inch LCD-kleurenscherm. Links boven dit scherm zitten de knoppen Menu en Info. Rechts van de zoeker zit de schakelaar annex knop Live View/Video starten. Bij de duim zitten de AF-On start-, AE-vergrendel- en AF-puntselectieknop. Links van het LCD-kleurenscherm zitten de knoppen Creative Photo/Vergelijkende weergave, Classificatie, Index/vergroten en -verkleinen, Weergave en Wissen. Rechts van het LCD-scherm zien we de Multicontroller, de knop Snel instellen (Q) en het Snelinstelwiel met in het midden de Multi-selector met SET-knop. Via de knop Snel instellen (Q) kan men een scherm oproepen waarin de meest belangrijke instellingen overzichtelijk bij elkaar staan, die via de Multi-selector eventueel snel kunnen worden aangepast. Via de knop Menu kan het menusysteem van de EOS 5DS R worden geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Multi-selector of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Multi-selector en de knop SET. Via de knop Info is het mogelijk om een miniatuurbeeld van de zojuist gemaakte opname te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram. Onder het Snelinstelwiel zit een vergrendelknop (Lock).

Zoeker

Het zoekerbeeld is helder en overzichtelijk. Het heeft een dekking van circa 100% en een vergroting van circa 0,71x. In de zoeker (met dioptrie-instelling: van -3 tot +1) is de volgende informatie te zien: AF-punten met bevestiging onderwerp scherp, sluitertijd, diafragmawaarde, ISO-waarde, AE-vergrendeling, belichtingsniveau/compensatie, spotmeetcirkel, belichtingswaarschuwing, AEB, Flitser gereed, highspeed synchronisatie, FE-vergrendeling, flitsbelichtingscompensatie, Lichtetonenprioriteit (D+), maximale reeks (2-cijferig display), kaartinformatie en accuvermogen. Op het LCD-paneel rechts bovenop de body zijn zaken als transportmodus, ISO-waarde, Scherpstelmodus, Witbalans, Sluitertijd, Diafragma, Aantal resterende opnamen en nog veel meer zaken zichtbaar. In de Live View modus doet het 3,2 inch LCD-kleurenscherm dienst als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1.040.000 pixels. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Jammer, dat het geen draai- en kantelbaar scherm is.

Praktijk

We hebben de EOS 5DS R getest in combinatie met het EF 24-105 mm/F4,0 IS zoomobjectief. Body en lens wegen samen circa 1600 gram. De body voelt uiterst degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand, maar het geheel is wel erg zwaar. Zoals hierboven al gemeld zullen ervaren Canon-gebruikers snel uit de voeten kunnen met de 5DS R, want de meeste bedieningsknoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals Programmakeuzewiel, programmaknop, draaiwielen en multi-selector, zitten op hun vertrouwde plek. Ook de knoppen om de lichtmeetmethode, witbalans, ISO-waarde, Transport- en Autofocus-mode zijn vlot te bedienen. Een belichtingscompensatie (plus/min 5EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door na het indrukken van de ontspanknop te draaien aan het Snelinstelwiel aan de achterzijde. De video-stand kan vlot via de schakelaar Live View/Filmopnamen worden geactiveerd. Via dezelfde knop kan dan vervolgens een video-opname worden gestart en gestopt. In de video-stand (PAL) kunt u met de EOS 5DS R HD-videoclips maken in Full-HD- (1920×1080 pixels, 24, 25 of 30 bps), HD Ready- (1280×720, 50 bps) of VGA-kwaliteit (640×480 pixels, 25 bps). De filmpjes worden opgeslagen in het QuickTime.MOV-formaat. Dankzij de ingebouwde HDMI-aansluiting zijn foto’s en videobeelden snel en gemakkelijk te bekijken op elke compatibele HDTV.

Beeldverwerking

In de EOS 5DS R zijn diverse beeldverwerkingsopties ingebouwd om de beeldkwaliteit te optimaliseren. Zo kan de fotograaf via de optie Beeldstijl (Picture Style) een specifiek beeldprogramma, te weten Standaard, Portret, Landschap, Gedetailleerd, Neutraal, Natuurlijk en Monochroom, kiezen en ook nog eventueel de scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon zelf aanpassen. Er is daarnaast ook nog een Picture Style Editor beschikbaar waarmee men eventueel zelf beeldstijlen kan maken. De camera beschikt verder over Lichtetonenprioriteit, Auto Lighting Optimizer (4 instellingen), Ruisreductie lange sluitertijd, Ruisreductie door hoge ISO (4 instellingen), Ruisreductie voor meerdere opnamen, Automatische correctie van lichtafval, Chromatische aberratie corrigeren, RAW-beeldbewerking alleen tijdens het weergeven van foto’s, Croppen van opnamen alleen tijdens het weergeven van foto’s, Meerdere belichtingen en een functie HDR-opnamen met 5 voorinstellingen, genaamd Natuurlijk, Kunst, Kunst helder, Kunst oliev en Kunst emb. Bij HDR-opnamen worden details in de hoge lichten en in de schaduwen behouden, zodat een opname met een groter dynamisch bereik wordt gerealiseerd. Vooral landschappen en stillevens hebben daar bij baat. De stand Natuurlijk biedt het meest natuurlijke resultaat, terwijl bij de stand Kunst het contrast lager is en de gradatie vlakker waardoor de opname er meer als een schilderij uitziet. Bij de stand HDR oliev oogt de opname meer als een olieverfschilderij. De stand Natuurlijk (zie voorbeeld hieronder) heeft onze voorkeur.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS 5DS R beschikt over een 53-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 51 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 8688×5792 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 7680×5120 (M1), 5760×3840 (M2), 4320×2880 (S1)), 1920×1280 (S2) en 720×480 (S3) pixels. De Canon EOS 5DS R slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men, gekoppeld aan de hierboven genoemde beeldformaten die dan aangeduid worden als respectievelijk L(arge), M(edium) en S(mall), kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS 5DS R ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. De gemaakte beelden worden opgeslagen op CompactFlash en/of Secure Digital (SD, SDHC en SDXC) geheugenkaarten. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn licht verzadigd. Ook de standen Neutraal en Natuurlijk zijn betrekkelijk licht verzadigd. De stand Landschap is echter zeer stevig verzadigd. Elke beeldstand is voor wat betreft scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon overigens aan de eigen smaak aan te passen. Een meer neutralere kleurweergave voor bijvoorbeeld de stand Neutraal is dan ook eenvoudig te realiseren. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS 5DS R goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. De camera heeft wel de neiging om eerder over dan onder te belichten. Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon reflexen zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn in de meeste gevallen nog prima bruikbaar. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Wie behoefte heeft aan beelden met heel veel pixels kan tegenwoordig kiezen uit diverse camera’s. Naast diverse full-frame camera’s, zoals de populaire 42-megapixel Sony A7R II systeemcamera en de onlangs geïntroduceerde Sony A99 II, zijn er recent ook enkele 50-megapixel middenformaatcamera’s beschikbaar gekomen in de vorm van de Fujifilm GFX 50S en Hasselblad X1D. Deze middenformaatcamera’s zijn echter stevig aan de prijs en vereisen ook de aanschaf van nieuwe lenzen. Bezitters van veel Canon-glas kunnen kiezen uit de EOS 5DS en 5DS R, twee klassieke full-frame camera’s met een 53-megapixel CMOS-beeldsensor. Met een huidige winkelprijs van rond de € 3.999,- is de door ons geteste EOS 5DS R ook nog altijd stevig aan de prijs, maar wel een stuk goedkoper dan genoemde middenformaatcamera’s. De EOS 5DS R is een uiterst degelijk gebouwde reflex met een vertrouwde bediening en een prima beeldkwaliteit. Minpunten zijn er ook: de geleverde videokwaliteit is niet van een hoog niveau en ook is het jammer dat een draai- en/of kantelbaar LCD-scherm ontbreekt. Desondanks kunnen we bezitters van Canon objectieven die op zoek zijn naar een camera met heel veel pixels deze camera zeker aanbevelen.

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Reflexen