Computer algemeen
Door 12 januari 2016 Lees verder →

Review: AOC Q2577PWQ monitor

Beeldschermfabrikant AOC heeft met de Q2577PWQ een 25 inch model met QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels op de markt gebracht. De Q2577PWQ heeft een IPS-paneel van hoge kwaliteit met ultra brede kijkhoeken, zowel verticaal als horizontaal, waardoor de monitor een uitstekende kleurconsistentie heeft. Doordat de AOC Q2577PWQ consistente kleuren met een hoge resolutie combineert is de monitor ideaal voor fotografen en alle andere professionals die afhankelijk zijn van een scherp beeld. Wij probeerden de AOC Q2577PWQ uit.

AOC Q2577PWQ_01De AOC Q2577PWQ is uitgerust met een technologisch geavanceerd IPS-paneel. IPS is één van de krachtigste technologieën die momenteel voor schermen beschikbaar is. Zo zorgt AOC ervoor dat gebruikers optimaal profiteren van scherpe kleuren, een goed contrast en brede kijkhoeken (178°/178°). Omdat IPS-panelen beelden zo goed weergeven zijn ze ideaal voor fotografen, grafisch ontwerpers, filmproducers enzovoort.

Gezondheid

Naast een waarheidsgetrouw beeld is ook de helderheid erg belangrijk. Op dit vlak zorgt IPS voor een uniforme lichtsterkte. Beeldschermfabrikant AOC neemt de gezondheid van de gebruiker ook serieus. Daarom is de Q2577PWQ uitgerust met een functie waardoor het beeld tijdens het kijken niet flikkert. Flikkering is een flitseffect dat plaatsvindt als de controller voor de LED-achtergrondverlichting de helderheid van de monitor aanpast terwijl het scherm wordt ververst. Dit kan een vermoeiend effect hebben op de ogen van de gebruiker, die dat vaak niet eens doorheeft. Daarom helpt Flicker FREE de diverse risico’s voor de ogen te verminderen die het gevolg kunnen zijn van flikkering. Het scherm beschikt verder over een hoogteverstelling van 130 mm en instellingsmogelijkheden voor de scharnering, de kanteling en de draaivoet. Verder kan de monitor worden bevestigd aan VESA-muurbeugels en -stellingen (100 x 100). Om gebruikers verschillende mogelijkheden te bieden voor het aansluiten van diverse beeldbronnen, beschikt de AOC Q2577PWQ over een DisplayPort-, HDMI-, DVI- en D-SUB-aansluiting.

Resolutie

Met een Quad HD-resolutie van 2560 x 1440 pixels (vier keer zoveel als de resolutie van een HD-scherm) en 25 inch aan schermruimte, speelt AOC perfect in op de behoeften van fotografen en andere professionals. Entertainmentgebruikers hebben daarnaast profijt van de extreem korte reactietijd van slechts 5 ms, waardoor er wordt afgerekend met spookeffecten. Dankzij deze functionaliteit kunnen gamers en filmfans genieten van scherpe en heldere beelden, zelfs tijdens snelle actiescènes. Bovendien zijn er geen losse speakers meer nodig, dankzij de ingebouwde stereospeakers van 3 watt. Deze ingebouwde speakers zorgen voor meer ruimte om het scherm heen en verminderen het aantal kabels. Het nieuwe Quad HD-paneel zorgt ervoor dat gebruikers een website in één keer kunnen bekijken zonder vervorming van het beeld terwijl de huidige Full HD-schermen maar drie kwart van een volledig scherm kunnen weergeven. Zelfs bij het vergroten van de tekst blijft deze scherp en vervormd deze niet. De supersnelle DisplayPort van de monitor is ideaal voor een soepele overdracht van beelden met een hoge resolutie.

Praktijk

De AOC Q2577PWQ monitor wordt geleverd inclusief voet, netsnoer, schermreinigingsdoekje, diverse aansluitkabels (VGA, HDMI en DVI) en een cd-rom met drivers en software. De monitor dient men aan de meegeleverde voet te bevestigen (VESA 100×100) met de meegeleverde vier schroeven. De voet en de balk aan de onderkant van het scherm zijn zilverkleurig en dat maakt dat de monitor een beetje goedkoop oogt, jammer. Nu is de monitor ook niet echt duur, maar toch. Na het aansluiten van de monitor en het installeren van de benodigde driver kunnen we aan de slag. We hebben de monitor aangesloten op een Windows 10 computer. Na rechtsonder de aan/uit-schakelaar te hebben ingedrukt, verschijnt direct een kopie van het Surface Pro startscherm in beeld. We passen dit aan via de optie Beeldscherminstellingen en kiezen voor Deze beeldschermen uitbreiden. Het beeld van de AOC oogt nog wat flets, maar via de tweede knop kan men in het menu Kleurinstellingen de kleurtemperatuur en bij Luminance het contrast, de helderheid en de gammawaarde aanpassen. Al met al zijn er voldoende instelmogelijkheden om het scherm naar eigen inzicht te ‘fine tunen’. Onhandig is echter wel dat het menu steeds na een paar seconden van het scherm verdwijnt. Ook de bedieningsknopjes zijn aan de priegelige kant.

AOC Q2577PWQ_02Beeldkwaliteit

Wij kiezen ervoor om met behulp van een Datacolor Spyder5Elite de monitor te optimaliseren voor het bewerken van foto’s. Na het doorlopen en succesvol afsluiten van de kalibratieprocedure oogt de AOC Q2577PWQ monitor uitstekend. Dit moet wel plaatsvinden in de stand Gebruiker, want is de stand sRGB zijn de opties om contrast, helderheid en gammawaarde aan te passen geblokkeerd! Maar na een correct uitgevoerde kalibratie in de stand Gebruiker ogen de kleuren consistent over het gehele beeldvlak en ook het contrast is uitstekend. Het onderscheid tussen lichte en donkeren partijen is eveneens prima. AOC heeft dit model ook uitgerust met een paar slimme energiebesparingsfuncties, zoals Eco Mode en e-Saver. Het scherm voldoet ook aan strenge eisen, zoals die voor EnergyStar 6.0 en TCO 6.0. Zoals bij alle monitoren biedt AOC ook hier een garantie van drie jaar aan met een vervangservice op locatie.

Conclusie

De AOC Q2577PWQ is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 349,-. Voor dat geld krijgt men een prima monitor met een geavanceerd IPS-paneel in Quad HD-resolutie van 2560 x 1440 pixels. De monitor oogt door de zilveren voet en rand een beetje goedkoop en ook de bediening – kleine knopjes en een steeds wegspringend menu – kon ons niet echt bekoren, maar de prima beeldkwaliteit en uitstekende scherpte maken veel goed. Fotografen die op zoek zijn naar een betaalbare monitor met een scherp en kleurecht beeld, kunnen we de AOC Q2577PWQ dan ook zeker aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.aoc-europe.com.

Geplaatst in: Monitors