Computer algemeen
Door 28 november 2014 Lees verder →

Canon iPF6400 grootformaat inkjetprinter

Voor fotografen die hun eigen galerieprints willen maken zijn diverse grootformaatprinters op de markt. Een interessant instapmodel van Canon is de iPF6400. Deze A1-inkjetprinter werkt standaard met papier aan de rol met een maximale breedte van 61 cm, beschikt over het 12 kleuren inktsysteem op pigmentbasis, heeft een groot kleurbereik en is zeer gebruiksvriendelijk. De printer is compatibel met kleurmanagementsystemen op basis van ICC-profielen en werkt naadloos samen met diverse RIP-applicaties van derden. Ideaal dus voor het afdrukken van bijvoorbeeld fine art prints, panorama’s en posters, maar is ook geschikt voor proofing-, ontwerp- en reclametoepassingen.

De Canon iPF6400 is een forse printer. Het apparaat is circa 123 cm breed, inclusief onderstel 100 cm hoog en 75 cm diep. Het apparaat weegt inclusief printerstandaard circa 70 kg. Gelukkig hoeft de printer niet bij een computer te staan. De meest gebruikelijke aansluitmethode is via een Ethernet RJ-45 netwerkpoort. Uiteraard beschikt de printer ook over een USB-poort. Via de meegeleverde software is de printer aan te sturen. De meegeleverde softwarebundel bestaat uit imagePROGRAF Printer Driver (Win/Mac), imagePROGRAF Status Monitor, imagePROGRAF Media Configuration Tool, ImagePROGRAF Print Plug-in voor Photoshop CS5/6 en imagePROGRAF Print Plug-in voor Digital Photo Professional. De ondersteunde besturingssystemen zijn Windows XP, Server 2003, Server 2008, Vista, 7 en 8, alsmede Macintosh OS 10.5.8-10.10.x. De printer is ook geschikt voor compleet andere toepassingen. Zo kunt u met de PosterArtist-software van Canon posters, borden en displays maken zonder witrand. U kunt daarbij kiezen uit een breed scala aan voorgedefinieerde templates of er zelf een maken.

Papier

De printer heeft rechts aan de bovenzijde een bedieningspaneel met een monochroom display met daaronder een aantal toetsen. Via een duidelijke menustructuur kunt u via dit paneel het juiste papiertype selecteren en tal van andere instellingen doen. De Canon iPF6400 is een A1 (24 inch) printer, hetgeen betekent dat het papier een maximale breedte van 61 cm kan hebben. De lengte wordt beperkt tot de lengte van de gebruikte rol papier en dat is – afhankelijk van het type rol – maximaal 18 meter. Het is dankzij een uitgekiend invoersysteem ook mogelijk losse vellen, van canvas tot glanzende papiersoorten tussen 0,07 en 1,5 mm dikte, te gebruiken. Het is bij grootformaatprinters echter gebruikelijk om standaard het papier in de vorm van rollen te gebruiken. Het papier wordt na het afdrukken automatisch afgesneden en de afdruk valt dan in de opvangmand. Het voordeel van printen met papier aan de rol is dat het goedkoper is dan losse vellen, maar het heeft ook een nadeel: een afdruk staat bol en het kost wat moeite voordat men deze vlak heeft gekregen. Voor het tussentijds wisselen van papierrollen beschikt de iPF6400 over een handige optie om de te verwijderen rol te voorzien van een codering met informatie over papiertype en resterende lengte. Bij het weer terugplaatsen van de papierrol leest de printer deze informatie weer in. Op deze manier weet u exact hoeveel papier er (nog) beschikbaar is op een rol. Er is een groot aantal papiersoorten, waaronder mat, extra-mat, semi-mat, glanzend, satijnglanzend, pearl en ook diverse soorten art papier, vinyl en canvas, voor de iPF6400 op rol beschikbaar. Wij hebben de printer getest met Canon Pearl Photo paper (260 gr) en Water Resistant Art Canvas.

12 inktcartridges

De iPF6400 maakt gebruik van het LUCIA EX-pigmentinktsysteem van Canon met 12 kleuren en een dubbele printkop voor hoge dichtheid, waardoor er 30.720 spuitopeningen op twee printkoppen van 1 inch (25 mm) passen. De ontstane inktdruppels van 4 pl (picoliter) per kleur zorgen voor een subtiele kleurgradatie, -weergave en nauwkeurigheid. Niet alleen ontstaat dankzij de 12 kleuren een groter kleurbereik, het inktverbruik is ook nog eens lager dan bij conventionele systemen doordat kleuren minder vaak hoeven te worden gemengd. De 12 kleuren zijn mat-zwart (MBK), zwart (BK), photo-cyaan (PC), cyaan (C), photo-magenta (PM), magenta (M), geel (Y), rood (R), groen (G), blauw (B), grijs (GY) en photo-grijs (PGY). Van beide zwarten wordt er altijd maar een gebruikt, dus per saldo gebruikt de iPF6400 elf inkten tegelijk bij het afdrukken. Dankzij de aanwezigheid van RGB-kleuren is het kleurbereik groter dan bij standaard CMY-printers en dankzij de aanwezigheid van drie blauwachtige inkten, te weten cyaan, photo-cyaan en blauw is deze printer ook zeer geschikt voor het afdrukken van fraaie landschappen. Dankzij de Lichtbestendige LUCIA-inkten hebben de afdrukken een vloeiende kleurgradatie, minder korrelvorming en minder bronzing. De cartridges bevinden zich allemaal links aan de voorzijde en bevatten per stuk 130 of 300 ml inkt. Bij elke tank zit een rode LED die gaat knipperen als de cartridge moet worden vervangen. Via de meegeleverde ImagePROGRAF Status Monitor software kan de status van de inktcartridges ook op de computer worden gevolgd. In hetzelfde dialoogvenster worden ook de actuele printopdrachten onder Feed information vermeld.

Kalibreren

De iPF6400 beschikt over een ingebouwd volautomatisch kalibratiesysteem, waarmee op daarvoor geschikte papiersoorten een kalibratie kan worden uitgevoerd. Nadat deze is uitgevoerd, is de machine voor alle papiersoorten gekalibreerd. De werking is vrij eenvoudig, maar wel bijzonder effectief. De printsoftware drukt een patroon van vlakjes in oplopende dekking van elke kleur af. De ingebouwde densitometer meet vervolgens de densiteit van de verschillende kleuren. Eventuele afwijkingen van de fabrieksnorm worden op deze wijze gesignaleerd en vervolgens gecorrigeerd. Na een kalibratie is de printer weer optimaal afgesteld. Het is verstandig om een dergelijke kalibratie na verloop van tijd opnieuw uit te voeren. Op die manier bent u altijd zeker van een optimale kleurweergave. Opvallend is dat men deze printer na gebruik gewoon uit kan zetten. De printkoppen worden in een waslaag geparkeerd om uitdroging te voorkomen. Na aanzetten van de printer doorloopt deze een activeringsprocedure en is dan weer klaar voor gebruik. Bij andere grootformaatprinters willen de printkoppen nog wel eens verstopt raken en die laat men dan ook veelal permanent aanstaan. Dat is bij de iPF6400 niet nodig. Nog veel belangrijker is dat we geen kleurafwijkingen hebben kunnen constateren als de printer een paar dagen uit heeft gestaan en daarna weer wordt gebruikt.

Praktijk

De iPF6400 is vrij snel operationeel. Wij hebben de printer via de USB-poort aangesloten op een Windows 8.1 notebook met daarop Adobe Photoshop CS6 geïnstalleerd. Canon adviseert om bij afdrukken vanuit Photoshop gebruik te maken van de meegeleverde Print plug-in voor Photoshop. Uiteraard is het ook mogelijk om via het standaard dialoogvenster Afdrukken (Bestand >> Afdrukken) uw beelden af te drukken, maar via de iPF6400 Print plug-in hebt u een veel betere controle over het afdrukproces en kunt u vrij vlot ook het af te drukken beeld optimaal positioneren op het papier. Na installatie is deze plug-in in Photoshop te vinden via Bestand >> Exporteren >> iPFPrint Plug-in, mits u een af te drukken beeld hebt geopend. De plug-in telt vijf tabbladen, te weten Main, Page Setup, Color settings, Print History en Support. In het tabblad Main kunt u onder andere de printerpoort selecteren, de papiersoort instellen en – niet onbelangrijk – een afdrukvoorbeeld bekijken hoe het beeld op het papier is gepositioneerd. Via het tabblad Page Setup is die positionering eventueel aan te passen. In dit tabblad kunt de oriëntatie en positie van het beeld opgeven, het af te drukken formaat selecteren en eventueel opgeven of u randloos wilt afdrukken. Via het tabblad Color Settings kan men de individuele kleuren eventueel aanpassen, maar daar hebben wij geen gebruik van hoeven maken. In het tabblad Print History is een overzicht te zien van de afdrukgeschiedenis.

Afdrukken

Als men alles heeft ingesteld wordt met een druk op de knop Print het afdrukken gestart. Wat direct opvalt is het betrekkelijk geringe geluid dat de printer tijdens het afdrukken produceert. Ook de snelheid waarmee een afdruk in de hoogste kwaliteit wordt geproduceerd is opvallend. Randloze afdrukken op A1-formaat komen in minder dan 4 minuten uit de printer rollen. Een A2-print in de hoogst mogelijke kwaliteit duurt circa 10 minuten. De iPF6400 is in zijn prijsklasse de snelste A1-grootformaatprinter. Gaat dat ten koste van de afdrukkwaliteit? Nee, de afdrukken zien er (mede dankzij het grote kleurbereik) bijzonder fraai uit. Ook de zwart-wit afdrukken, waarbij we de printerdriver instellen op Auto (Monochrome Photo), zien er zeer goed uit. Naast het afdrukken op diverse soorten fotopapier, leent de iPF6400 zich ook uitstekend voor het maken van fine art prints. Een van de beschikbare ‘papiersoorten’ in deze reeks is Water Resistant Art Canvas. Dankzij de canvas-achtige structuur oogt elke foto als een schilderij. En met de optioneel verkrijgbare Canon PosterArtist-software kan men posters, reclameborden en displays zonder witrand afdrukken. U kunt daarbij kiezen uit een breed scala aan voorgedefinieerde templates of er zelf een maken. Er zijn templates beschikbaar voor het onderwijs, gezondheidszorg, horeca, detailhandel enzovoort. Er is een gratis Lite-versie beschikbaar om het programma uit te proberen.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Canon iPF6400 is ons prima bevallen. De printer produceert relatief weinig geluid en het afdrukken verloopt lekker vlot. Dankzij de ingebouwde densitometer is de kwaliteit van de afdrukken consistent en met behulp van de meegeleverde Print Plug-in verloopt het afdrukproces probleemloos. Met de optioneel verkrijgbare PosterArtist software kan men ook vrij vlot zelf fraaie posters, banners en dergelijke produceren. Met een winkelprijs van circa € 2.499,- is de Canon iPF6400 uiterst scherp geprijsd en levert veel waar voor zijn geld. Op basis van het gebruiksgemak, de afdrukkwaliteit en uitstekende prijs/kwaliteitverhouding is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Printers