404 - Pagina niet gevonden
 
 

404 Error

Helaas, wij kunnen de pagina die u zoekt niet vinden.

Suggesties:

  • Zorg ervoor dat het adres in de adresbalk goed gespeld is.
  • Probeer te zoeken naar het onderwerp dat u wilt vinden.
  • Vind antwoorden op uw vragen in de UPC Community.
  • Neem contact met ons op, wij helpen u graag.
  • Ga terug naar de homepage.

 

 
 
 
 
 
404 - Pagina niet gevonden
 
 

404 Error

Helaas, wij kunnen de pagina die u zoekt niet vinden.

Suggesties:

  • Zorg ervoor dat het adres in de adresbalk goed gespeld is.
  • Probeer te zoeken naar het onderwerp dat u wilt vinden.
  • Vind antwoorden op uw vragen in de UPC Community.
  • Neem contact met ons op, wij helpen u graag.
  • Ga terug naar de homepage.

 

 
 
 
 
 

Photoshop Elements 6.0 - Scherptediepte softwarematig aanpassen

Eerder hebben wij in een workshop aandacht besteed aan de Corel Paint Shop Pro functie Velddiepte. Deze vermindert de scherpte naast het onderwerp. Een precieze selectie van het onderwerp is hierbij niet mogelijk. Bovendien heeft niet iedereen Paint Shop Pro. Daarom deze keer aandacht voor het softwarematig aanpassen van de scherptediepte in Photo-shop Elements 6.0. U kunt zoals altijd de in de workshop beschreven stappen eventueel bekijken in de bijbehorende video-instructie. 

Stap 1

Digitale (compact)camera's beschikken veelal over een grote scherptediepte. Dat is prettig wanneer u alles van voor tot achter scherp wilt hebben. Het is minder fraai als het onderwerp moet 'loskomen' van de achtergrond. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij portretopnamen. Door een selectie te maken van het onderwerp en deze om te draaien, kunt u alle andere delen van de foto onscherper maken. Open eerst een opname in Photoshop Elements 6. Rechtsklik op de laag in het palet Layers (Lagen) en kies Duplicate Layer (Laag dupliceren).

Stap 2

Selecteer in het palet links het gereedschap QuickSelection (Snelle selectie). U kunt bij dit gereedschap de grootte van het penseel instellen. Dit doet u in de balk bovenin het scherm. Schilder nu met het penseel over het onderwerp. Terwijl u dat doet probeert Photoshop Elements de randen van het object te detecteren. Blijf schilderen totdat het hele object geselecteerd is. Het is geen probleem wanneer het programma teveel selecteert. Houd de Alt-toets ingedrukt en schilder over die delen die niet tot het hoofdonderwerp behoren. Zij zullen uit de selectie worden verwijderd.

Stap 3

Kies Select >> Inverse (Selecteren >> Selectie omkeren) of druk op Shift+Ctrl+I. Hierdoor wordt de selectie omgedraaid en wordt juist alles behalve uw hoofdonderwerp geselecteerd. Dit is immers het gebied dat u onscherper wilt maken. Voordat u dat doet is het zaak de selectie zo vloeiend mogelijk te maken. Kies Select >> Feather (Selecteren >> Doezelaar) en stel een waarde in van ongeveer 20 pixels. Klik dan op OK.

Stap 4

Kies Filter >> Blur >> Gaussian blur (Filter >> Vervagen >> Gaussiaans vervagen). Beweeg de schuifbalk in het dialoogvenster totdat de achtergrond aangenaam onscherp is geworden en klik op OK. U ziet precies wat er in de afbeelding gebeurt als het selectievakje Preview (Voorbeeld) aan staat. Hef de selectie op met de sneltoets Ctrl+D. Het onderwerp steekt nu veel beter tegen de achtergrond af! Om details beter in de achtergrond te laten overgaan kunt u het gereedschap Eraser (Wisser) gebruiken. Stel een doorzichtigheid van 15% in en wis delen van de voorgrondlaag. Hierdoor wordt de achterste laag zichtbaar, die nog de volledige scherpte heeft.

Meer Workshops
Powered by
Nieuwsbrief Digitale Fotografie
Wilt u alles weten over digitale fotografie? Abonneer u dan op de gratis nieuwsbrief van Pixelmania.nl.
Workshops
Nieuws
Tips
Advertenties van Google