Pixelmania op uw website

Makkelijker kunnen we het niet maken

Inmiddels hebben veel mensen een eigen website. Nu is het leuk als bezoekers regelmatig terugkeren. Hoe vaker, hoe beter. Maar niet iedereen zet dagelijks iets nieuws op zijn of haar homepage. Toch is het wel leuk als bezoekers die regelmatig jouw homepage bezoeken daar iets nieuws op vinden. Pixelmania maakt dat mogelijk... En zelfs zonder dat je er zelf iets op hoeft te zetten. Het geheim daarachter is een RSS feed. Interesse? Lees snel verder!

RSS-feed

Een RSS-feed is een XML-bestand gevuld met link-omschrijvingen. XML staat hier voor Extensible Markup Language of 'Uitbreidbare Opmaaktaal'. XML lijkt ook veel op HTML. Beide werken met tags. Waar bij HTML altijd vast ligt wat een element betekent, kan iedereen dit bij XML zelf definiëren. Bij RSS ligt het formaat en de betekenis ervan wel vast. Zo kunnen sites geautomatiseerd links van elkaar opnemen. Een publicerende site zet automatisch op een vaste locatie een RSS-bestand neer als er iets aan de site is toegevoegd. Sites die interesse hebben in de laatste toevoegingen kunnen dan regelmatig dat bestand ophalen (bijvoorbeeld ieder uur; afhankelijk van hoe frequent er doorgaans iets nieuws op die site wordt geplaatst). Zo kan een site altijd beschikken over de meest recente nieuwtjes van de andere site.

Stel uw eigen feed samen

Stel de velden in en klik op Maak feed. Daarna kunt u de gewenste versie selecteren en kopi&eren

Soort berichten
Rubriek
Aantal berichten
 
Opmaak van de Javascript-feed
Kop boven items
Weergave lijst
Inleidingen
Datum weergeven
RSS-feed
Atom-feed
Javascript-feed

HTML maken

Bovenstaand voorbeeld ziet er nogal onleesbaar uit. Maar daar kunnen we eenvoudig iets aan doen. Zo'n RSS-feed kun je namelijk als HTML laten weergeven. Dat doe je met een XSL-stylesheet. Een voorbeeld daarvan staat hieronder:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl="http://www.w3.org/1999/XSL/Transform">
<xsl:template match="*">
<xsl:for-each select="//*[local-name()='item']">
<a>
  <xsl:attribute name="href">

   <xsl:value-of select="*[local-name()='link']"/>
  </xsl:attribute>
  <xsl:attribute name="target">
   <xsl:text>top</xsl:text>

  </xsl:attribute>
  <xsl:attribute name="class">
   <xsl:text>geen</xsl:text>
  </xsl:attribute>
  <xsl:value-of select="*[local-name()='title']"/>

</a><BR />
</xsl:for-each>
</xsl:template>
<xsl:template match="/">
       <xsl:apply-templates/>
</xsl:template>
</xsl:stylesheet>

Door bovenstaand stylesheet op een RSS-bestand toe te passen, zet je dit bestand om in leesbare HTML-links. Oftewel: XML + XSL = HTML. Het heeft weinig zin om hier deze stylesheet uit te leggen. We hebben deze zo gemaakt dat die voor de meeste websites goed werkt. Uiteraard staat het iedereen vrij om er zijn/haar wijzigingen in aan te brengen. Maar weet dan wel waar je aan begint, want XML en XSL luistert veel nauwer dan HTML

Andere mogelijkheden
Met de RSS-feeds kunt u echter nog veel meer. Zo zijn er speciale programma's die RSS-feeds kunnen verwerken, maar ook Internet Explorer (vanaf versie 7), FireFox en Opera kunnen met deze vorm van informatievoorziening overweg.

Javascript-feed

Een andere optie is gebruik maken van feeds op basis van Javascript. Op de homepage word een stukje Javascript-code van de Pixelmania-website opgenomen. Als de betreffende pagina wordt opgevraagd dan wordt de bijbehorende informatie van de Pixelmania-website getoond. Als webmaster hebt u er geen omkijken meer naar. Dagelijks worden bij Pixelmania nieuwe nieuwsberichten en artikelen op de site geplaatst en zo wordt ook dit overzicht bijgewerkt en vervolgens op de homepage getoond. Een bezoeker hoeft maar een interessante titel aan te klikken en kan het desbetreffende artikel vervolgens op de Pixelmania-website lezen.

Opmaak
De opmaak van de feed kunt u aanpassen door middel van een viertal instellingen. Zo kunt u een kop boven de items plaatsen, de opmaak van de lijst bepalen, de inleidingen aan- of uitzetten en bepalen of de publicatiedatum wordt getoond. Daarnaast kunt u ook in uw HTML de opmaak manipuleren. Dit kan eenvoudig door een  <font>- of <table>-tag te gebruiken of door gebruik te maken van een stylesheet. Door instellingen zoals lettertype, kleur en achtergrond in te stellen kunt u zo de links nog beter bij uw website laten passen.

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4Fujifilm E-X2, Olympus OM-D E-M10.

Boekentip

Fotobewerking op de iPad voor senioren

Studio Visual Steps

€ 19,95

Bestellen

Nieuw van uitgeverij Visual Steps is het boek Fotobewerking op de iPad voor senioren. In deze 288 pagina’s tellende gids staat het werken met foto’s op de iPad centraal. Met de op de iPad beschikbare apps kunt u uw foto’s nog mooier maken. Lees verder...

Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D & EOS 5D Mark II/III

€ 34,95

Pieter Dhaeze

Bestellen

In Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D en EOS 5D Mark II/III behandelt auteur Pieter Dhaeze alle aspecten van het fotograferen met deze full-frame digitale reflexen. Het ruim 300 pagina's tellende boek telt negen hoofdstukken. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Schoonheid in verval door Pixelmania.nl
Toen wij van Rotterdam vertrokken door Pixelmania.nl
Ah jaja jippie jippie jee door Pixelmania.nl
Breng die rozen naar... door Pixelmania.nl