Workshops - Software - Bewerking

Van kleur naar zwart-wit

Natuurlijk maakt u al uw digitale opnamen in kleur. Hoewel sommige digitale camera's de mogelijkheid bieden ook in zwart-wit of sepiatint te fotograferen moet u dat eigenlijk nooit doen. Het is veel beter de opname met behulp van een beeldbewerkingsprogramma om te zetten in zwart-wit. Dat geeft u een veel betere controle over het eindresultaat. In deze workshop gaat u een normale kleurenopname omzetten in een kunstzinnig zwart-wit beeld, geheel in de stijl van vroegere landschapsfotografen als Ansel Adams.

Stap 1

Kies in Photoshop Bestand >> Openen, selecteer de opname die u wilt omzetten naar zwart-wit en klik op de knop Openen. In ons voorbeeld ziet u dat een opname met een redelijk contrast en een fraaie wolkenlucht ideaal is.

Stap 2

Wij gebruiken twee methoden om een afbeelding om te zetten naar zwart-wit. U gaat ze beide gebruiken. Daarna combineren we de voordelen van beide methoden. Elke methode wordt in een eigen laag uitgevoerd. Maak dus eerst een nieuwe laag via Laag >> Laag dupliceren. Accepteer de standaard laagnaam Achtergrond kopie en klik op OK.

Stap 3

De eerste methode is als volgt. Kies Afbeelding >> Aanpassingen >> Kanaalmixer. Zet het dialoogvenster Kanaalmixer naast de afbeelding. Selecteer het vakje Monochroom. Typ in het vak bij Rood de waarde 150 en bij Groen ook de waarde 150. De opname wordt nu extreem licht. Schuif de schuifregelaar voor Blauw helemaal naar links of typ de waarde -200 in het vak. De opname wordt nu krachtig zwart-wit. Het is bijna een infraroodopname: de lucht is zeer donker, de wolken steken fel af en de begroeiing op de grond is lichter dan normaal. Klik op OK om dit effect toe te passen op de laag Achtergrond kopie.

Stap 4

Klik in het oogje Zichtbaarheid laag van de laag Achtergrond kopie om deze tijdelijk onzichtbaar te maken. Selecteer de laag met de naam Achtergrond door erop te klikken. Op deze laag gaan we de tweede methode toepassen. Kies Afbeelding >> Aanpassingen >> Kleurtoon/verzadiging. Schuif de schuifregelaar Verzadiging helemaal naar links en klik op OK. Hierdoor verdwijnt alle kleur uit de opname. Pas nu het contrast aan: kies Afbeelding >> Aanpassingen >> Curven of gebruik de sneltoets Ctrl+M. Maak een S-vormige curve en klik op OK.

Stap 5

Door afwisselend één van beide lagen te verbergen ziet u de verschillen tussen de twee gebruikte methoden. Gebruik daarvoor de 'oogjes' in het palet Lagen. Wij vinden de dramatische lucht in de bovenste laag mooi, maar de onwerkelijke tinten van de voorgrond niet. In de onderste laag is de voorgrond goed, maar de lucht te flets. Zijn deze methoden niet te combineren? Jawel. Maak eerst beide lagen zichtbaar. Selecteer dan de laag Achtergrond kopie en klik in vervolgkeuzelijst Overvloeimodus (bij het woord Normaal). Selecteer het item Donkerder. De dramatische lucht uit de bovenste laag wordt nu gecombineerd met de onderste laag. Een perfecte combinatie!

Klik hier om de bijbehorende video-instructie (5,33 MB) te bekijken.

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Fotograferen met een Nikon D5500

Dré de Man

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Pearson Media is een nieuwe boek verschenen voor bezitters van een Nikon D5500 reflexcamera. In Fotograferen met een Nikon D5500 behandelt auteur Dré de Man alle ins en outs van deze populaire digitale amateurreflex van Nikon. Lees verder...

Lonely Planet's gids voor de reisfotografie

Richard l`Anson

€ 24,99

Bestellen

De uitgever van de reisgidsenserie Lonely Planet heeft een prima boek over fotograferen op reis op de markt gebracht. In Lonely Planet's gids voor de reisfotografie behandelt fotograaf Richard l`Anson alle aspecten van het fotograferen onderweg. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Zeg het met bloemen door Pixelmania.nl