Tests - Accessoires - Overig

Panorama's maken met Nodal Ninja 3

Achter de merkwaardige naam Nodal Ninja 3 gaat een uitstekend hulpmiddel schuil voor het maken van goede panoramafoto's. Wanneer u wel eens uit de hand beelden voor een panorama hebt gemaakt, dan weet u dat dit niet eenvoudig is. De horizon staat zelden recht en ook is er vaak sprake van parallax waardoor de beelden tijdens het maken van het panorama op de computer niet goed op elkaar aansluiten. Nodal Ninja 3 lost deze problemen op. Het is een aluminium houder die zich tussen camera en statief bevindt en ervoor zorgt dat de gemaakte beelden naadloos op elkaar aansluiten. Wij namen de proef op de som.

Nodal Ninja 3 bestaat uit een drietal aluminium rails. De onderste rail is horizontaal en bevat een statiefaansluiting en een waterpas. Binnenin bevindt zich een koperen plaatje met ronde uitsparingen die ervoor zorgen dat het apparaat op vaste afstanden 'inklikt'. Er zijn diverse plaatjes met verschillende uitsparingen meegeleverd. Een tweede rail is verticaal geplaatst en kan schuiven ten opzichte van de horizon.. Een derde rail is weer horizontaal geplaatst. Deze rail bevat een statiefaansluiting waaraan de camera kan worden vastgeschroefd.

Basiswerking

Nodal Ninja is een handig hulpje om de camera verticaal vast te zetten op een statief en een specifiek aantal graden rond te draaien. Het is het handigst de camera verticale (portret) opnamen te maken, want zo krijgt u een zo wijd mogelijk beeld naar boven en naar beneden. Het standaard plaatje klikt om de 12 graden in. Dat betekent dat u 30 opnamen kunt maken voordat u precies op het beginpunt uitkomt. Voor panoramafotografie is het nodig dat alle beelden overlappen. De software zoekt later de overeenkomende delen in elke foto en probeert een naadloos panorama samen te stellen.

Nodal Point

Fotografen die meer dan een enkele keer panoramafoto's maken hebben een lastig probleem ontdekt. Als u met de camera in de hand rond uw as draait en foto's maakt, roteert u om uw lichaamsas. De camera bevindt zich niet op deze verticale as. Dat is ook het geval wanneer u de camera op een statief monteert. Merkwaardig genoeg treedt ook hier bij het roteren van de camera parallax op. Bij parallax varieert de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van de achtergrond als u het vanuit verschillende posities bekijkt. Stel dat u een panorama maakt waarbij een lichtmast in beeld staat. Door de parallax staat de lichtmast in twee aaneensluitende beelden niet op hetzelfde punt ten opzichte van de achtergrond. Hierdoor ontstaan fouten bij het aan elkaar 'plakken' van het panorama. De oplossing voor dit probleem is het zodanig monteren van de camera dat het 'nodal point' (wij gebruiken de Engelse term) van het objectief zich precies op de verticale as bevindt. Daarvoor is het nodig dat de camera iets naar achteren kan worden geschoven. Het 'nodal point' bevindt zich namelijk binnenin het objectief, op het punt waar de lichtstralen samenkomen. Daarnaast moet de camera natuurlijk uitgelijnd staan en moet het statief waterpas staan. Dit verklaart de ingewikkelde vorm van Nodal Ninja en de aanwezigheid van een waterpas.

Fotograferen

Wanneer u de camera met behulp van de Nodal Ninja op het statief heeft gemonteerd en uitgelijnd kunt u gaan fotograferen. U kunt daarbij beslissen of u een gedeeltelijk panorama wilt maken of een volledig panorama. In het laatste geval moet u 360 graden rond draaien. De klikstanden van Nodal Ninja helpen u bij het maken van opnamen op vaste afstanden van elkaar. Met een normale lens klikt u bijvoorbeeld éénmaal bij elke opname, voor 30 opnamen in totaal. Heeft u een groothoeklens, dan kunt u tweemaal of driemaal klikken voor elke opname. U heeft dan slechts 15 respectievelijk 10 opnamen nodig. Wanneer u een panorama wilt afdrukken maakt u één of eventueel twee rijen opnamen. Het resultaat is een vlak beeld. Met Apple's QuickTime VR technologie kan een computergebruiker zelf in het panorama rondkijken. Niet alleen in het rond, maar zelfs recht omhoog of omlaag. Hiervoor is het nodig dat u niet alleen 360 graden rond fotografeert, maar ook 180 graden verticaal. Meestal wordt hierbij een fisheye objectief gebruikt. U kunt dan met drie tot zes opnamen rondom plus één naar boven en één naar beneden volstaan.

Belichting en scherpstelling

Een aparte uitdaging bij panoramafotografie is de belichting. Deze wijzigt normaal gesproken fors wanneer u in verschillende windrichtingen fotografeert. Bij een reeks panoramafoto's mag dat niet, omdat zij dan later niet goed aan elkaar te plakken zijn. De belichting moet steeds gelijk zijn. Neem dus een gemiddelde belichting en stel deze op uw camera in. Zowel de sluitertijd en het diafragma moeten worden vastgezet. Het is verstandig als u de camera op handmatig scherpstellen zet. Autofocus is af te raden omdat de camera bij opeenvolgende foto's verschillend zou kunnen scherpstellen.

Conclusie

Nodal Ninja 3 is compleet, stevig geconstrueerd en kan snel worden gedemonteerd. Door de laatste eigenschap kunt u het apparaat goed meenemen in een cameratas. Dezelfde beperkte afmetingen zorgen ervoor dat niet alle camera's en objectieven erop passen. Raadpleeg voor aanschaf de 'Camera List' op de website www.nodalninja.com. De Nodal Ninja 3 kost $ 199,95. Dat is erg goedkoop vergeleken bij andere oplossingen op de markt, zoals Kaidan (ruim $ 600) en Manfrotto (ruim $ 500). Wij zijn erg enthousiast over het product en kennen het daarom een Pixelmania Award toe in de categorie Panorama. Aanbevolen!

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Lonely Planet's gids voor de reisfotografie

Richard l`Anson

€ 24,99

Bestellen

De uitgever van de reisgidsenserie Lonely Planet heeft een prima boek over fotograferen op reis op de markt gebracht. In Lonely Planet's gids voor de reisfotografie behandelt fotograaf Richard l`Anson alle aspecten van het fotograferen onderweg. Lees verder...

Focus op fotografie: Dronefotografie

Wiebe de Jager

€ 24,95

Bestellen

De boekenreeks Focus op fotografie van Uitgeverij Van Duuren Informatica bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke onderdelen van het vakgebied fotografie. In het deel Dronefotografie gaat uitgebreid in op het fotografer Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Ah jaja jippie jippie jee door Pixelmania.nl