Tests - Software - Bewerking

EasyHDR

Er zijn veel programmaatjes voor het maken van de populaire HDR-beelden, opgebouwd uit meerdere belichtingen. EasyHDR belooft al via de naam een eenvoudige oplossing te zijn. De software is geschreven door een Poolse ingenieur. Hij heeft inderdaad kans gezien een leuk programma te maken dat zowel natuurlijk ogende als lekker overdreven HDR-beelden kan realiseren. Het werkt ook op enkele beelden, zodat u een fletse of te donkere opname kunt verbeteren zonder nieuwe, verschillend belichte opnamen te schieten.

Via de website EasyHDR kunt u een demonstratieversie downloaden. De beelden die u hiermee maakt worden voorzien van een watermerk. Beelden die worden gemaakt na aanschaf van het programma hebben deze beperking uiteraard niet. De ontwikkelaar, de Pool Bartłomiej Okonek, heeft een leuke website opgezet die in meerdere talen beschikbaar is. Nederlands valt daar overigens niet onder. Hij heeft een slimme koppeling opgezet naar een Flickr groep over het programma. In deze groep zijn talloze beelden te vinden die met behulp van EasyHDR gemaakt zijn en die u kunnen inspireren. Om ze te bekijken hoeft u niet bij de fotodeelsite Flickr te zijn aangesloten.

Werking

Na het openen van het programma verschijnt een leeg hoofdvenster. Rechts is een palet zichtbaar met als enige actieve knop New. Dat is dus niet zo moeilijk: klik op de knop New om een bestandsbeheervenster van Windows te openen. Hierin selecteert u het beeld of de beelden die u wilt verwerken. Daarna verschijnt een venster waarin de beelden als miniaturen getoond worden en waarin u een aantal instellingen kunt wijzigen. Zo is de belichting van elk beeld in te stellen, afwijkend van wat het programma uit de EXIF-informatie heeft gedestilleerd. Verder kiest u een HDR-methode, maar nodig is dat niet. De standaardwaarde voldoet prima. Ook zijn ruisreductie en het verwijderen van spookbeelden (verschillen tussen bewegende objecten in de opnamen) te kiezen. Bovenin het beeld zijn knoppen voor het corrigeren van chromatische aberratie en het uitlijnen van de opnamen. Klik op Generate HDR om het beeld te laten maken.

Tweede tabblad

Hierna komt u weer terecht in het hoofdvenster. Het palet is nu overgegaan naar het tweede tabblad. Hierin regelt u de belichting, kleur en tone mapping. Zorg eerst dat u het beeld op de volledige grootte bewerkt via het bovenste vervolgkeuzelijstje. Klik dan op de knoppen Tone curve, Histogram, white & black point, Tone mapping, Color saturation en Color adjustment om het beeld op alle mogelijke manieren aan te passen. Voor Engelssprekenden zijn de functies binnen elke groep wel duidelijk. De belangrijkste groep is Tone mapping. Hier bepaalt u de sterkte van het HDR effect en hoe de lichte en donkere delen zich verhouden. Wijzigingen aan de schuifbalken vertalen zich snel naar het voorbeeldvenster, zodat u naar hartenlust kunt experimenteren.

Preset

Boven in beeld is een knoppenbalk aangebracht. Let op de optie Preset, want hier vindt u voorinstellingen die al in het programma zijn ingebouwd en die direct een bepaald resultaat geven. Heeft u zelf een mooier effect gemaakt? Dan kunt u dat opslaan met de plusknop Create preset from current settings. Uw preset verschijnt dan onderin de lijst. Om de wijzigingen af te sluiten klikt u in het palet rechts op de knop Process all. Hierna kunt u eventueel naar het derde tabblad gaan. Hierin zijn filters opgenomen die u op het gegenereerde beeld toepast. Denk aan verscherpen, vervagen, kleurbalans of het uitsnijden van een deel van het beeld. Gebruik de knop Save as in de knoppenbalk of de menu-optie File >> Save as om het eindresultaat op te slaan als 24-bits JPEG of TIFF.

Conclusie

EasyHDR PRO 2 Home kost € 28,-. Een andere versie, EasyHDR Pro 2 Commercial, is bedoeld voor commercieel gebruik en kost € 45,-. Het programma doet wat ons betreft wat het belooft. Het is niet moeilijk een reeks beelden te openen en een goed resultaat te genereren. In het hoofdvenster van het programma leveren aanpassingen aan de tone mapping duidelijk zichtbare resultaten op. Het opslaan en oproepen van instellingen is mogelijk, het als batchverwerking. Kortom, EasyHDR is een leuk programma dat u zeker eens moet bekijken!

Kijk voor meer informatie op http://www.easyhdr.com/.

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4Fujifilm E-X2, Olympus OM-D E-M10.

Boekentip

Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D & EOS 5D Mark II/III

€ 34,95

Pieter Dhaeze

Bestellen

In Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D en EOS 5D Mark II/III behandelt auteur Pieter Dhaeze alle aspecten van het fotograferen met deze full-frame digitale reflexen. Het ruim 300 pagina's tellende boek telt negen hoofdstukken. Lees verder...

Fotobewerking op de iPad voor senioren

Studio Visual Steps

€ 19,95

Bestellen

Nieuw van uitgeverij Visual Steps is het boek Fotobewerking op de iPad voor senioren. In deze 288 pagina’s tellende gids staat het werken met foto’s op de iPad centraal. Met de op de iPad beschikbare apps kunt u uw foto’s nog mooier maken. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Ah jaja jippie jippie jee door Pixelmania.nl