Tests - Compact camera's - Olympus

Olympus XZ-2

1 - 2 >>

Tussen alle nieuwe Pen-camera's en MFT-objectieven door heeft Olympus onlangs ook nog een aantrekkelijke compactcamera op de markt gebracht: de Olympus XZ-2. Volgens Olympus is de XZ-2 ideaal voor veeleisende hobbyisten en professionals die op zoek zijn naar een compacte camera. De Olympus XZ-2 beschikt over een 12-megapixel CMOS-beeldsensor, TruePic VI-beeldprocessor, accessoirespoort en i.Zuiko Digital 28-112 mm/F1,8-2,5 zoomobjectief. Vooral dit lichtsterke zoomobjectief in combinatie met een iets grotere beeldsensor moeten de XZ-2 een voorsprong geven op de concurrentie. Wij namen de proef op de som.

De Olympus XZ-2 is net als de XZ-1 uitgerust met een Zuiko-objectief. Kenners weten dan dat we te maken hebben met een kwalitatief hoogwaardig objectief. De grotere afmeting van de CMOS-beeldsensor van de XZ-2 - 1/7 in plaats van 1/2,3 inch - vormt een prima aanvulling op de lens. Voeg daar een snelle TruePic VI-beeldprocessor en het ingebouwde tweedimensionale beeldstabilisatiesysteem aan toe en we hebben een krachtige compact die niet veel groter is dan een smartphone. Opvallend is ook de aanwezigheid van een accessoirespoort, zoals we die kennen van de huidige Pen-camera's. Via deze poort kan men onder andere een elektronische zoeker of stereomicrofoon op de XZ-2 aansluiten. De compacte Olympus XZ-2 heeft verder een 3 inch (7,6 cm) kantelbaar LCD-kleurenscherm en is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Body

De body ziet er betrekkelijk minimalistisch uit. Op de bovenkant zien we van links naar rechts de ingebouwde opklapbare flitser, flitsschoen, on/off-knop, ontspanknop met zoomhendel, en de functieknop. Deze functieknop bezit de bekende functies, te weten Auto, P (programma), A (diafragmavoorkeuze), S (Sluitertijdvoorkeuze), M (handmatig), C1 en C2 (custom), SCN (scèneprogramma's) en ART (art filters). Aan de voorkant van de body zit rond het objectief een brede draairing. Aan deze draairing wordt afhankelijk van de ingestelde functiestand automatisch een specifieke functie toegekend. In de P- en A-stand is dat de diafragmawaarde, in de M- en S-stand de sluitertijd, in de SCN-stand de scèneprogramma's en in de ART-stand de creatieve filters. Ook kan er handmatig mee worden scherp gesteld als de camera is ingesteld op manual focus via de schakelaar aan de voorzijde van de body. Dit schakelaartje wil overigens nog wel eens per abuis worden verdraaid bij het uit de tas of jaszak halen van de camera. Oppassen dus, want als je niet in de gaten hebt zit je straks met onscherpe foto's. Een vergrendeling bijvoorbeeld door middel van een klein drukknopje was beter geweest.

Multi-selector

De achterzijde van de camera wordt grotendeels ingenomen door het 3 inch kantelbare LCD-touchscreen. Het scherm kan onder een hoek van circa 45 graden naar beneden uitklappen en via een ingenieus mechanisme onder een hoek circa 90 graden uitklappen met het scherm omhoog. De eerste stand leent zich prima voor boven het hoofd fotograferen en in de tweede stand vanaf buikhoogte. Linksboven ziet de ontgrendelschuif van de ingebouwde flitser en daarnaast de accessoirespoort. Rechts ervan zit een rood knopje om het videofilmen te starten. Rechts van het LCD-scherm zien we de afspeelknop om gemaakte beelden en video's te bekijken en een functieknop (Fn1) waar men zelf een specifieke functie aan kan toekennen. De multi-selector bezit knoppen voor het instellen of wijzigen van het scherpstelpunt, belichtingscompensatie, flitser, drivemodus en zelfontspanner. Via de OK-knop in het midden kan men net als bij de Pen-camera's een snelmenu op het LCD-kleurenscherm oproepen waarin men zaken als ISO-waarde (100-12800), gezichtsprioriteit, ND-filter, beeldstabilisatie, kleurweergave, witbalans, drivemodus, beeldgrootte, beeldkwaliteit, videokwaliteit, flitscompensatie, lichtmeting en scherpstelmethode vlot kan instellen. Dankzij dit 'snelmenu' heeft men 90% van de tijd het cameramenu, dat via de menuknop oproepbaar is, niet nodig. Via de knop Info kan men een histogram op het LCD-kleurenscherm oproepen of alle getoonde info verwijderen zodat men het hele scherm kan gebruiken om de gewenste compositie uit te kaderen.

1 - 2 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Het land van Martin Kers

Martin Kers

€ 49,50

Bestellen

Bij uitgeverij Wbooks is een fraai boek verschenen, getiteld Het land van Martin Kers, met een overzicht van de beste Nederland-foto’s van fotograaf Martin Kers. Dit boek maakt weer duidelijk dat Kers dé fotograaf van het Nederlandse landschap is. Lees verder...

Focus op fotografie: Dronefotografie

Wiebe de Jager

€ 24,95

Bestellen

De boekenreeks Focus op fotografie van Uitgeverij Van Duuren Informatica bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke onderdelen van het vakgebied fotografie. In het deel Dronefotografie gaat uitgebreid in op het fotografer Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Herfstpalet door Pixelmania.nl