Tests - Systeem camera's - Olympus

Olympus Pen E-PL5

1 - 2 - 3 - 4 >>

Vlak voor de Photokina introduceerde Olympus twee nieuwe Pen-modellen, te weten de Pen E-PM2 en Pen E-PL5. De Pen E-PL5 oftewel de Pen Lite is de opvolger van de Pen E-PL3 én de Pen E-P3. De nieuwe E-PL5 wijkt op een aantal punten af van zijn voorganger. Zo heeft dit nieuwe model nu een 16-megapixel beeldsensor en de nieuwe TruePic VI beeldprocessor. De Pen E-PL5 is leverbaar in de kleuren zwart, zilver en wit.

De Pen E-PL5 bezit de nieuwe TruePic VI beeldprocessor, een 3 inch aanraakgevoelig LCD-kleurenscherm (460.000 pixels), in de body ingebouwd stabilisatiesysteem, 200-25.600 ISO-bereik en een accessoirepoort voor bijvoorbeeld een elektronische zoeker. Apart vermeldenswaard is de in de camera ingebouwde RAW-conversiefunctie. Hiermee kan men een gemaakt RAW-beeld achteraf door de camera laten converteren naar JPEG-formaat. Dat klinkt op het eerste gezicht wat overbodig, maar de JPEG's van Olympus worden al jaren geroemd om hun hoge kwaliteit en fraaie kleuren dus dit is wel zeker een nuttige aanvulling. De E-PL5 is verder voorzien van het inmiddels vertrouwde Supersonic Wave anti-stoffilter, dat nog altijd als het meest effectieve systeem in zijn soort wordt gezien.

Accessoires-poort

De E-PL5 beschikt niet over een ingebouwde optische of elektronische zoeker, zoals bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M5. De camera beschikt wel net als zijn voorgangers over een speciale accessoires-poort waarop een elektronische zoeker kan worden aangesloten. Deze wordt dan in de flitsschoen geschoven en via deze poort aan de camera gekoppeld. De Olympus VF-3 elektronische zoeker beschikt over een LCD-schermpje met 912.000 pixels en biedt een 100% beeldweergave. De al wat oudere VF-2 daarentegen heeft een LCD-schermpje met 1,44 miljoen pixels en biedt eveneens een 100% beeldweergave. De VF-3 is iets goedkoper dan de VF-2. Doordat ze 90 graden kunnen worden gekanteld, wordt het bepalen van een compositie een stuk eenvoudiger en kunt u vanuit veel meer perspectieven fotograferen. Uiteraard ziet u in de zoeker ook informatie over de camera-instellingen en dergelijke. Via een knopje achterop de zoeker kan worden gewisseld tussen het OLED-scherm achterop de camera en de elektronische zoeker. Beide elektronische zoekers doen hun werk goed, maar ze maken de camera wel een stuk groter. Ook hebben ze als groot nadeel - dat geldt overigens voor elke elektronische zoeker - dat het scherm direct na het maken van een opname even zwart wordt. Hierdoor raken we steeds even het contact met het onderwerp kwijt.

Losse flitser

De E-PL5 wordt geleverd inclusief een uiterst compact los flitsertje, de Olympus FL-LM1. Deze flitser wordt in de flitsschoen geschoven en maakt via de accessoirespoort eronder contact met de camera. Dit afneembare flitsertje heeft een richtgetal van 10 (bij 200 ISO) en is bijvoorbeeld prima geschikt voor het inflitsen van portretten in fel zonlicht. Via de flitsschoen kan eventueel ook een andere een externe flitser worden gebruikt, zoals de Olympus FL-14. Deze heeft een richtgetal van 14 (bij 100 ISO), weegt slechts 84 gram en werkt op twee AAA-batterijen. De controle van de flitser vindt plaats via het LCD-kleurenscherm en men heeft de keuze uit Auto, Rode ogen, Invulflits, Flits uit, Rode ogen slow, Slow, Slow2, Full, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 en 1/64. Overigens zijn ook de reeds bestaande Olympus-flitsers FL-50R, FL-36R, FL-50, FL-36, FL-20, FL-14 en FL-300R compatibel met E-PL5. Vermeldenswaard is verder dat de E-PL5 over een ingebouwde RC-modus (remote control) beschikt, waarmee maximaal drie groepen flitsers draadloos kunnen worden aangestuurd. Dat is voor een compact een wel heel krachtige functie.

Kantelbaar LCD-kleurenscherm

Het 7,6 cm (3 inch) kantelbare HyperCrystal LCD-kleurenscherm heeft 460.000 pixels en een speciale anti-reflectie coating waardoor het ook in zonlicht goed leesbaar blijft. Eventueel kan men de helderheid (+/-2 nieveau's) en kleurbalans (+/-7) handmatig aanpassen. Het scherm kan onder een hoek van circa 45 graden naar beneden uitklappen en via een ingenieus mechanisme onder een hoek circa 90 graden uitklappen met het scherm omhoog. De eerste stand leent zich prima voor boven het hoofd fotograferen en in de tweede stand vanaf buikhoogte. Deze laatste manier van fotograferen roept herinneren op aan de tijd van middenformaatcamera's met een lichtkapzoeker. Een te maken beeld kan op het LCD-kleurenscherm worden vergroot met de factor 5, 7, 10 en 14, zodat u bijvoorbeeld bij macrofotografie verzekerd bent van een zeer nauwkeurige scherpstelling. Ook daarbij kant het kantelbare scherm goed van pas komen. Daarnaast kunt u direct in real-time op het LCD-kleurenscherm zien wat het effect van bijvoorbeeld een witbalans- of belichtingscompensatie is. Grappig is de mogelijkheid om een diashow met geluid in de camera samen te stellen en af te spelen. Speciaal voor dit doel zijn er in de E-PL5 zelfs een aantal muziekbestanden ingebouwd.

Beeldstabilisatiesysteem

Het door Olympus in de E-PL5 toegepaste beeldstabilisatiesysteem omvat een gyrosensor die de richting van de camerabeweging vaststelt. Vervolgens wordt deze gecorrigeerd door middel van een compensatie van de bewegingsrichting. Voor een snelle respons bij langere brandpuntsafstanden, beschikt de E-PL5 over twee speciale microprocessors: de een zorgt voor aansturing van de twee supersonische motoren die de unit horizontaal en verticaal laten bewegen en de andere zorgt voor de controle. Het systeem kent drie instellingen: een voor bewegingen langs zowel de x- als de y-as, een waarbij uitsluitend bewegingen langs de y-as en een waarbij uitsluitend bewegingen langs de x-as worden gecompenseerd. Deze laatste instellingen zijn bedoeld voor het volgen van bewegende voorwerpen. Olympus claimt een compensatie tot maximaal 4 EV, maar wij denken dat 3 EV realistischer is en ook dat is zeker niet slecht. Integendeel, het kan het verschil zijn tussen een gelukte of mislukte opname. Een in de camera ingebouwde beeldstabilisator heeft verder als groot voordeel dat deze met alle objectieven werkt. Het is ook mogelijk - bijvoorbeeld als de camera op een statief staat - om het systeem uit te zetten.

Creatieve filters

De E-PL5 bezit twaalf creatieve filters die foto's een compleet andere uitstraling geven, te weten Pop-art, Soft-focus, Bleke/lichte kleur, Lichte tonen, Korrelige film, Pinhole, Diorama, Cross-proces, Zacht sepia, Dramatische toon, Key Line en Aquarel. Pop-art geeft de kleuren sterker en levendiger weer waardoor de opnamen doen denken aan de pop-art stijl. Soft-focus geeft de opname een zachte, romantische sfeer. Bleke/lichte kleur geeft de beelden een fletse tint en Zachte toon zorgt voor een soft focus effect. Korrelige film roept de sfeer op van korrelige en contrastrijke zwart-witopnamen en Pinhole vermindert de scherpte aan de randen alsof het beeld door een gaatje is gemaakt. Diorama vergroot de scherptediepte van een compositie en geeft de opname een onwerkelijke sfeer met een soort modelstructuur en Dramatische toon geeft een beeld dat erg lijkt op een dramatische HDR-opname. Zacht sepia geeft het beeld een sepia-tint, Key Line maakt er een soort pentekening van en Aquarel een schilderij in aquareltinten, De filters worden direct in de camera toegepast zodra de foto is gemaakt. Er is ook een bracketing-optie waarbij een gemaakt beeld automatisch van alle in de camera aanwezige Art Filters wordt voorzien. Je krijgt dan uiteindelijke 12 verschillende beelden Hieronder een opname gemaakt met het filter Key Line.

1 - 2 - 3 - 4 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Focus op fotografie: Dronefotografie

Wiebe de Jager

€ 24,95

Bestellen

De boekenreeks Focus op fotografie van Uitgeverij Van Duuren Informatica bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke onderdelen van het vakgebied fotografie. In het deel Dronefotografie gaat uitgebreid in op het fotografer Lees verder...

Ontdek Adobe Photoshop Lightroom 6/CC

Pieter Dhaeze / Hans Frederiks

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Van Duuren Informatica is een nieuw boek over Adobe Photoshop Lightroom 6 en CC verschenen. Het is een prima boek voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers van Adobe Photoshop Lightroom 6 of Adobe Photoshop Lightroom CC. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Zonnige klompen door Pixelmania.nl