Tests - Systeem camera's - Olympus

Olympus E-M5

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 >>

Olympus heeft met de E-M5 een nieuwe lijn Micro Four Thirds systeemcamera's geïntroduceerd, die qua styling gebaseerd is op de klassieke OM-reflexen. De OM-D lijn nestelt zich tussen de reeks bestaande Pen- en E-serie. De E-M5 bezit als eerste Olympus systeemcamera een ingebouwde elektronische zoeker. Vermeldenswaard zijn verder de 16-megapixel beeldsensor, het in de camera ingebouwde vijfassige beeldstabilisatiesysteem, een aanraakgevoelig en kantelbaar 3 inch OLED-kleurenscherm, het anti-stoffilter en een ISO-gevoeligheid tot en met 25.600 ISO.

Het eerste dat opvalt bij het ter hand nemen van de E-M5 is de omvang en het gewicht. De stof- en spatwaterdichte camera is nauwelijks groter en zwaarder dan de eerste Pen EP-1. Ook het relatief forse zoekerhuis bovenop de camera valt op. De E-M5 beschikt als eerste Olympus Micro Four Thirds systeemcamera over een ingebouwde elektronische zoeker. Olympus heeft daarmee niet de primeur, want Panasonic levert al langer Micro Four Thirds systeemcamera's met een ingebouwde zoeker en ook andere camerafabrikanten, zoals Fujifilm, Nikon en Samsung, hebben systeemcamera's met een ingebouwde elektronische zoeker. Dat gezegd, de elektronische zoeker in de E-M5 is wel van een hoge kwaliteit en voldoet prima.

Elektronische zoeker

De elektronische zoeker van de E-M5 heeft een resolutie van 1,44 miljoen pixels, een 100% beeldweergave, een maximale vergroting van 1,15x, een oogpuntsafstand van 18 mm en - niet onbelangrijk - een zeer snelle responstijd. Dit laatste betekent dat de hersteltijd van het display tussen het maken van opnamen dusdanig snel is dat het niet meer storend is zoals bij veel oudere elektronische zoekers. Vooral bij het vastleggen van bijvoorbeeld actie- en sportmomenten is dat van groot belang. Het beeld kan haarscherp en zonder enige vertekening worden bekeken en in tegenstelling tot een optische zoeker zie je nu direct de effecten van handmatige aanpassingen en creatieve filters. Via een oogsensor kan automatisch worden geschakeld tussen het OLED-kleurenscherm aan de achterzijde en de elektronische zoeker. Via een knop aan de zijkant van de zoeker kan ook handmatig tussen beide schermen worden gewisseld.

Klik op een beeld voor het originele formaat.

Accessoirespoort

De E-M5 beschikt net als diverse Pen-camera's ook nog over een speciale accessoires-poort waarop diverse accessoires kunnen worden aangesloten. Deze poort zit verscholen achter een klein afdekschuifje boven de zoeker net onder de flitsschoen. Op deze poort is eventueel ook een losse elektronische zoeker (VF-2) aan te sluiten. Deze wordt dan in de flitsschoen geschoven en via deze poort aan de camera gekoppeld. Waarom zou je dat doen als er al een elektronische zoeker in de camera aanwezig is? Welnu, de losse zoeker kan 90 graden omhoog worden geklapt en dat kan bijvoorbeeld bij macrofotografie erg handig zijn. Andere accessoires die voor deze poort leverbaar zijn, zijn onder andere een Bluetooth-module (Pen-Pal PP-1) voor het draadloos verzenden van beelden, macroverlichting (MAL-1) en een stereomicrofoon (SEMA-1). Leuk, maar waar wij eigenlijk op zitten te wachten is een GPS-module die beelden direct van GPS-coördinaten kan voorzien. Een dergelijke module zouden wij direct aanschaffen. Ook de met de E-M5 meegeleverde losse flitser (FL-LM2) maakt gebruik van deze poort.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Lonely Planet's gids voor de reisfotografie

Richard l`Anson

€ 24,99

Bestellen

De uitgever van de reisgidsenserie Lonely Planet heeft een prima boek over fotograferen op reis op de markt gebracht. In Lonely Planet's gids voor de reisfotografie behandelt fotograaf Richard l`Anson alle aspecten van het fotograferen onderweg. Lees verder...

Focus op fotografie: Dronefotografie

Wiebe de Jager

€ 24,95

Bestellen

De boekenreeks Focus op fotografie van Uitgeverij Van Duuren Informatica bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke onderdelen van het vakgebied fotografie. In het deel Dronefotografie gaat uitgebreid in op het fotografer Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Door de bank genomen... door Pixelmania.nl