Tests - Software - Plug-in

Tiffen Dfx

1 - 2 >>

De bekende Amerikaanse filterfabrikant Tiffen zag al vroeg in dat beeldbewerkingssoftware de traditionele glazen filters deels zou vervangen. Daarom besloten ze zelf een Photoshop plug-in te ontwikkelen met als resultaat de plug-in Tiffen Dfx. Deze plug-in simuleert vele honderden combinaties van bekende (Tiffen) filters, gespecialiseerde lenzen, ontwikkelprocessen, filmkorrels en andere fotografische effecten. Bijzonder is dat de Tiffen Dfx plug-in niet alleen werkt met Photoshop, Lightroom en Aperture, maar ook met videosoftware.

Onlangs verscheen versie 3.0 van Tiffen Dfx. Deze versie telt naast 125 filters nu ook opties om beelden te 'ontblokken' (na te hoge compressie), ruis te verwijderen, lichtstralen toe te voegen, textuur te maken en beelden op elkaar af te stemmen. Ook zijn er maar liefst 113 kleuren- en zwart-witfilmeffecten toegevoegd, waaronder simulaties van Kodak, Fuji, Agfa, Polaroid en Ilford films. Via de website van Digital Filmtools kunt u een 15 dagen probeerversie van de software downloaden. De download is fors, maar het installeren verloopt vlot. U moet wel even aangeven voor welk programma u de plug-in wilt installeren. De fotoversie van de plug-in is compatible met Adobe Photoshop CS3 en hoger, Elements 6 en hoger, Lightroom 3 en hoger en Apple Aperture 3 en hoger. U dient te beschikken over Windows XP, Vista of 7, of Mac OS X 10.6.x-10.7.x. De videoversie van de plug-in kan werken met Adobe After Effects CS5 of hoger, Premiere Pro CS5 of hoger, Apple Final Cut Pro 6 en 7, Final Cut Pro X 10.0.4, Apple Motion 5.0.3 en diverse Avid toepassingen.

Werking

Het starten van het filterprogramma hangt uiteraard af van de gebruikte applicatie. In Photoshop CS5 kiest u na het openen van het te bwerken beeld uit het menu Filter de optie Tiffen >> Dfx v3. In Lightroom kiest u Foto >> Bewerken in >> Dfx v3.0. Vervolgens verschijnt een schermgroot venster met in het midden een voorbeeld van de geopende opname. Om een filter of effect toe te passen gebruikt u de strip onder in beeld, die verdeeld is in de tabbladen Film Lab, HFX Diffusion, HFX Grads/Tints, Image, Lens, Light, Special Effects en Favorites. Binnen elke categorie bevindt zich een aantal filters. Diverse presets of voorkeuzen voor elke filter worden vervolgens getoond in een paneel aan de rechterkant van het scherm.

Presets

Kies eerst de preset die u het meest aanspreekt. Zowel de miniaturen onderin als in het rechterdeel tonen een effect zoals het op uw foto zal worden toegepast. Dat maakt de selectie een stuk eenvoudiger. Het gekozen effect (de combinatie van filter onderin en preset rechts) wordt als een nieuwe laag toegepast. In het linker deel van het scherm ziet u dan twee lagen: de laag Original en daarboven een laag met de naam van het filter. Net als in Photoshop is het mogelijk de transparantie van deze laag in te stellen en de overvloeimodus te wijzigen. Overvloeiopties zijn bijvoorbeeld Darken, Multiply, Screen of Soft Light. U kiest ze in plaats van Normal in het pull-down menu van het desbetreffende filter. Andere opties zijn het snel in- of uitschakelen van het filter en het toevoegen van een nieuwe laag. Dit laatste is belangrijk, want anders zou u steeds maar één filter kunnen toepassen.

Parameters

Natuurlijk hoeft u niet tevreden te zijn met de standaard opties. Wanneer u in het rechter schermdeel kiest voor de tab Parameters, verschijnt een paneel met alle instelmogelijkheden. Deze verschillen per filter. Bij complexe filters zoals een Three Strip zijn dat veel opties en schuifbalken, bij een standaard ND Grad (grijsverloop) filter zijn dat er wat minder. In elk geval kunt u de instelmogelijkheden gebruiken om het filter geheel naar uw hand te zetten. Een zelfgemaakte filterinstelling kan vervolgens worden bewaard voor hergebruik. Eerst typt u in het tekstvak onder Parameters een nieuwe naam in. Daarna klikt u op de knop Create Custom Preset. Uw preset wordt onder de opgegeven naam getoond in het tabblad Presets. Met de knop Done (een tandwieltje links bovenin) wordt het effect toegepast en sluit u de plug-in.

1 - 2 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Fotograferen met een Nikon D5500

Dré de Man

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Pearson Media is een nieuwe boek verschenen voor bezitters van een Nikon D5500 reflexcamera. In Fotograferen met een Nikon D5500 behandelt auteur Dré de Man alle ins en outs van deze populaire digitale amateurreflex van Nikon. Lees verder...

Ontdek Adobe Photoshop Lightroom 6/CC

Pieter Dhaeze / Hans Frederiks

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Van Duuren Informatica is een nieuw boek over Adobe Photoshop Lightroom 6 en CC verschenen. Het is een prima boek voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers van Adobe Photoshop Lightroom 6 of Adobe Photoshop Lightroom CC. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Door de bank genomen... door Pixelmania.nl