Tests - Software - Plug-in

Knoll Light Factory

Red Giant software is gespecialiseerd in bewerkingssoftware en digitale filters voor de filmindustrie. Eén van de oprichters, John Knoll, heeft veel ervaring in deze industrie en werkte onder meer aan de Star Wars, Pirates of the Caribbean en Harry Potter films. Zijn broer, Thomas Knoll, is trouwens één van de oorspronkelijke ontwikkelaars van Photoshop. Reden genoeg voor ons om de plug-in Knoll Light Factory eens onder de loep te nemen.

Red Giant Knoll Light Factory 2.7 is een lens flare tool. Het is bedoeld om lichteffecten te genereren die er echt en overtuigend uitzien. Het programma kent 70 standaardeffecten die naar wens kunnen worden aangepast. Verder is een Lens Editor aanwezig en zijn geavanceerde opties als Automatic tracking en Auto Obscuration mogelijk. Deze opties zijn naar onze mening meer bedoeld voor de filmwereld. In de fotografie is Light Factory vooral interessant voor het oppeppen van al aanwezige lichtbronnen of voor het toevoegen van 'lens flare', de lichtvlekken en verkleuringen die optreden wanneer licht reflecteert binnen het lenzenstelsel van uw objectief. Het pakket is beschikbaar voor Adobe Photoshop, After Effects, Premiere Pro, Apple Final Cut Pro, Final Cut Express en Motion. Photoshop kent u, de overige pakketten zijn voor videobewerking.

Installatie

Op de website van Red Giant software kunt u een demoversie van Knoll Light Factory downloaden. De installatie is niet lastig, maar u moet wel even opletten. Na het downloaden van een ZIP-bestand pakt u dat eerst uit. Daarna start u het juiste .exe bestand. Er zijn er twee: één voor de 32-bits versie van uw software en één voor de 64-bits versie. Let op: het gaat hier dus om bijvoorbeeld Photoshop en niet om uw Windows versie. In het installatieprogramma kiest u eerst het programma dat u wilt installeren. In het volgende venster zet u een vinkje bij de pakketten waarin u dit programma wilt gebruiken. In ons geval Adobe Photoshop 64-bits. Na de installatie vindt u het pakket in Photoshop terug in het menu Filter >> Red Giant Software >> Knoll Light Factory.

Werking

Na het opstarten van de plug-in verschijnt een schermgroot venster. U kunt dit met de gebruikelijke knop linksboven verkleinen, maar eigenlijk werkt het wel lekker zo. Het zoomen en schuiven door het voorbeeldvenster gaat namelijk niet erg gemakkelijk. U kunt alleen de rechtermuisknop gebruiken om in stappen in- of uit te zoomen of het hele beeld te tonen met de optie Zoom fit. Om een lichteffect toe te voegen kiest u dit uit de miniaturen aan de linkerzijde. Klik dan in het beeld om het lichtpunt in te stellen. Zolang u de linkermuisknop ingedrukt houdt, kunt u het lichtpunt ook verslepen. Zo is eenvoudig de meest optimale positie te bepalen. Rechts in beeld staan de onderdelen waaruit het lichteffect is samengesteld. Als u wilt kunt u één of meerdere onderdelen uitschakelen door de vinkjes voor de namen te verwijderen. Met de Master Controls onder in het venster zijn de eigenschappen van het effect te veranderen. De Brightness, Scale en Zoom bepalen in grote mate hoe het effect in beeld verschijnt. Met een klik op OK wordt het effect op uw opname toegepast. Bij de demoversie wordt tegelijkertijd een ruitpatroon toegevoegd. Om het programma daadwerkelijk te kunnen gebruiken moet u het aanschaffen.

 

Conclusie

Wanneer u niet overtuigd bent van de standaard Photoshop filters Belichtingseffecten en Zon is Knoll Light Factory een uitkomst. De Photoshop plug-in kan zo ongeveer elk denkbaar lichteffect creëren. Naast het lichtpunt zelf zijn de diafragmavlekken, verkleuringen en andere door objectieven geïntroduceerde effecten erg indrukwekkend. U kunt Knoll Light Factory gebruiken voor het maken van geheel nieuwe beelden of voor het dramatiseren van bestaand licht. Aan de professionele kwaliteit en mogelijkheden hangt wel een professioneel prijskaartje: $ 399,-.

Kijk voor meer informatie op www.redgiantsoftware.com.

 

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Focus op fotografie: Dronefotografie

Wiebe de Jager

€ 24,95

Bestellen

De boekenreeks Focus op fotografie van Uitgeverij Van Duuren Informatica bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke onderdelen van het vakgebied fotografie. In het deel Dronefotografie gaat uitgebreid in op het fotografer Lees verder...

Lonely Planet's gids voor de reisfotografie

Richard l`Anson

€ 24,99

Bestellen

De uitgever van de reisgidsenserie Lonely Planet heeft een prima boek over fotograferen op reis op de markt gebracht. In Lonely Planet's gids voor de reisfotografie behandelt fotograaf Richard l`Anson alle aspecten van het fotograferen onderweg. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Boer wat zeg je van mijn kippen door Pixelmania.nl