Tests - Systeem camera's - Nikon

Nikon 1 V1

1 - 2 - 3 - 4 >>

Nikon heeft met de V1 een uiterst compacte systeemcamera op de markt gebracht met enkele opvallende kenmerken. Zo bezit de Nikon V1 een 10-megapixel CMOS-beeldsensor in CX-formaat, een elektronische zoeker met 1.400.000 pixels, 73-punts fasedetectie- en 135-punts contrastdetectie-scherpstelling, de mogelijkheid van continu-opnamen tot 60 bps en Full HD video-opnamemogelijkheid. Nieuw zijn ook de opties Bewegingssnapshot, Slimme fotoselectie en Short Movie Creator. De Nikon V1 wordt standaard geleverd met het 1 Nikkor 10-30 mm/F3.5-5.6 VR kitobjectief.

Nikon is met de 1-lijn een van de laatste camerafabrikanten - het wachten is nog op Canon - die een compleet nieuw camerasysteem zonder spiegel en prisma, maar wel met verwisselbare objectieven op de markt heeft gebracht. Het grote voordeel van camera's zonder spiegel en prisma is dat zowel de camera als objectieven een stuk kleiner zijn dan bij traditionele reflexen. Omdat Nikon voor zijn systeemcamera's een kleinere beeldsensor (in het zogeheten CX-formaat: 8,8x13,2 mm) heeft gebruikt dan bijvoorbeeld Samsung NX en Sony NEX (APS-C-formaat: 15,7x23,6 mm) of Olympus PEN en Panasonic Lumix G(F) (Micro Four Thirds-formaat: 13x17,3 mm), zit de Nikon 1 V1 voor wat betreft gewicht en omvang dichter bij een stevige compact dan een eenvoudige reflex. Ondanks het geringe formaat (113x76x44 mm) van de body is Nikon erin geslaagd de camera van een ingebouwde elektronische zoeker (912.000 pixels) te voorzien. Bijzonder is ook dat de V1 beschikt over een mechanische én elektronische sluiter.

Body

De Nikon 1 V1 is dankzij een magnesium chassis een uiterst degelijk gebouwde systeemcamera. Ondanks het geringe formaat bezit de V1 alle functies die men van een moderne digitale systeemcamera mag verwachten. Bovenop zien we links van de zoeker een schuifje waaronder een flitsschoen schuil gaat. Er is optioneel een bijpassende Nikon SB-N5 mini flitser verkrijgbaar. Rechts van de zoeker zitten enigszins in de body verzonken de on/off-, ontspan- en filmknop. Deze laatste is herkenbaar aan de rode punt. De achterkant wordt grotendeels in beslag genomen door het 3 inch TFT LCD-kleurenscherm (921.000 pixels). Aan de rechterkant zitten diverse bedieningsknoppen, te weten een F-knop, zoomknop, functiekiezer en een multi-selector met diverse knoppen er omheen gegroepeerd. De meeste knoppen spreken voor zich. De F-knop is - helaas - niet zoals op zoveel camera's tegenwoordig een knop waar men zelf een functie aan kan toekennen, maar bedoeld om te schakelen tussen de mechanische en elektronische sluiter. De knop ernaast lijkt - gezien de aanduiding - in eerste instantie bedoeld om in en uit te zoomen tijden het bekijken van gemaakte beelden, maar dat is schijn. Daar komen we verderop op terug. De functiekiezer bevat niet de bekende standaard (PSAM) opties, maar de standen Motion Snapshot, Smart Photo Selector, Still Image en Movie. De laatste twee standen voor het maken van foto- en video-opnamen spreken voor zich, maar de standen Bewegingssnapshot en Slimme fotoselectie zijn nieuw.

Bewegingssnapshot en Slimme fotoselectie

In de stand Bewegingssnaphot maakt de camera standaard een slow motion videoclipje van één seconde met afsluitend een foto. Er wordt bij het filmpje geen live-geluid opgenomen, maar via het menu kan een bijpassende achtergrondmuziekje (vooraf) worden geselecteerd. Het videoclipje wordt met een hoge snelheid opgenomen, zodat als deze (met normale snelheid) wordt afgespeeld het resultaat in slow motion weergeeft. Een grappig concept, maar één seconde is echt te weinig om er later wat mee te kunnen doen en ook de resolutie waarin deze bewegingssnapshots worden opgenomen (640x240 of 320x120 pixels) verwacht je eerder bij een smartphone dan bij een camera. Kortom, leuk idee maar voor verbetering vatbaar. De stand Slimme fotoselectie is veel interessanter. In deze stand maakt de camera in totaal 20 opnamen en selecteert op basis van scherpte, compositie en gezichtsuitdrukking automatisch de beste vijf opnamen en slaat deze op de geheugenkaart op. De allerbeste opname wordt op het LCD-kleurenscherm getoond en de andere vier opnamen worden voor alle zekerheid ook opgeslagen. Dit is herkenbaar aan het stapeleffect rechtsonder. Een uitermate handige optie bij het maken van bewegende onderwerpen.

Multi-selector

De multi-selector telt knoppen om de zelfontspanner (off, 10, 5 of 2 sec), scherpstel- en belichtingsvergrendeling (AE-L/AF-L), belichtingscompensatie (+/- 3EV) en scherpstelinstelling (AF-A, AF-S, AF-C en MF) te bedienen. In het midden zit de OK-knop waarmee gedane instellingen worden bevestigd. Rondom de multi-selector zitten nog eens vier knoppen. Via de DISP-knop kan men in de fotografeer- en afspeelstand handmatig schakelen tussen diverse weergaven. De Afspeelknop is bedoeld voor het bekijken van gemaakte opnamen en de via de Verwijder-knop (prullenbakje) kunnen eventueel (mislukte) beelden worden gewist. Via de Menu-knop komt men terecht in het menu van de V1. Dit menu bestaat uit drie delen, te weten het Afspeel-, Opnamen- en Setup-menu. Via de multi-selector kan men door de menu's bladeren, instellingen wijzigen en dit bevestigen door op de OK-knop te drukken. Zaken als belichtingsstand, beeldkwaliteit, beeldformaat, lichtmeting, witbalans, kleurruimte enzovoort zijn allemaal via het Opnamen-menu in te stellen. Zaken als taal, tijd, schermhelderheid, geluidsinstellingen, videostand enzovoort zijn te vinden in het Setup-menu. Via het Afspeel-menu is het mogelijk beelden te draaien, beveiligen, verkleinen enzovoort. Ook kan men hier een videoclip inkorten door een nieuw begin- en/of eindpunt te selecteren.

1 - 2 - 3 - 4 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Ontdek Adobe Photoshop Lightroom 6/CC

Pieter Dhaeze / Hans Frederiks

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Van Duuren Informatica is een nieuw boek over Adobe Photoshop Lightroom 6 en CC verschenen. Het is een prima boek voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers van Adobe Photoshop Lightroom 6 of Adobe Photoshop Lightroom CC. Lees verder...

Lonely Planet's gids voor de reisfotografie

Richard l`Anson

€ 24,99

Bestellen

De uitgever van de reisgidsenserie Lonely Planet heeft een prima boek over fotograferen op reis op de markt gebracht. In Lonely Planet's gids voor de reisfotografie behandelt fotograaf Richard l`Anson alle aspecten van het fotograferen onderweg. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
In het spoor van... door Pixelmania.nl