Tests - Software - Video

Wondershare Video Converter Ultimate

Bijna elke digitale camera kan tegenwoordig videoclips opnemen. Het bestandsformaat waarin deze videoclips worden opgeslagen verschilt echter per cameramerk en soms zelfs per cameratype. Ook aan de afspeelkant is er sprake van een keur aan videoformaten: MKV, M4V, AVI, MP4, MPG, WMV, MOV, Xvid, DVIX, MPEG-2 enzovoort. De lijst met videobestandsformaten lijkt wel oneindig lang. De kans dat het videobestandsformaat van uw nieuwe camera afwijkt van een vorig model is dan ook heel groot. Vervelend als je een film wilt samenstellen met nieuwe en oudere clips. Gelukkig biedt een allround videoconverter als Wondershare Video Converter Ultimate dan uitkomst.

De belangrijkste taak van Wondershare Video Converter Ultimate is natuurlijk het converteren van videobestanden. Dat gaat met dit programma kinderlijk eenvoudig. Kies File >> Add files en selecteer de te converteren bestanden of versleep ze naar het grote venster links. In de getoonde lijst met te converteren videobestanden kan men eventueel per bestand diverse instellingen aanpassen. Wil men alle bestanden naar hetzelfde formaat concerteren, dan kan men via de optie Profile het gewenste bestandsformaat kiezen. In het getoonde scherm kan er bij Format voor een specifiek bestandsformaat of bij Devices voor het apparaat - bijvoorbeeld iPad 2 of Samsung Galaxy Tab - waarop het bestand moet kunnen worden afgespeeld gekozen. Dit laatste is natuurlijk erg handig, want op die manier hoeft men niet steeds te onthouden welk bestandsformaat bij welk apparaat hoort. Via de knop Advanced kunnen - indien gewenst - eventueel tal van specifieke bestandsinstellingen, zoals resolutie, frame rate, bit rate enzovoort, nog worden aangepast. Vaak is dat echter niet nodig. In het rechter venster kan men een in het linker venster geselecteerd videobestand afspelen. Via de knop Snapshot kan men eventueel een foto maken van het getoonde beeld in JPEG- of BMP-formaat.

Opties

Door rechts te klikken op het te converteren bestand wordt een menu getoond met een aantal interessante opties, waaronder Duplicate, Trim, Video Edit en Merge into one file. De laatste optie is natuurlijk erg handig, want hiermee kan een aantal videoclips automatisch worden samengevoegd tijdens het conversieproces tot één videobestand. Via Video Edit kan men eventueel inzoomen, croppen, effecten toevoegen, een watermerk plaatsen of ondertiteling toevoegen. De optie Trim biedt de mogelijkheid om de desbetreffende videoclip te trimmen ofwel in te korten. Met Duplicate kan men het geselecteerde bestand dupliceren. Dat is vooral handig als men een aantal bewerkingen op een specifiek bestand heeft uitgevoerd of bijvoorbeeld een tweede versie met een andere taal wilt maken. Andere menuopties, zoals Remove, Clear all en Rename, spreken voor zich. Tot slot geeft men bij Output de map op waar de geconverteerde bestanden moeten worden opgeslagen. Daarna is een klik op de knop Convert voldoende om de conversie te starten.

3D-film

Een opmerkelijke functie van Wondershare Video Converter Ultimate is de mogelijkheid om van 2D videoclips een 3D film te maken. Steeds meer moderne LCD/LED-tv's ondersteunen het 3D-filmformaat. Het enige dat je nodig hebt is een speciale tv-bril om de 3D-beelden te kunnen bekijken. Bij sommige tv's worden deze 3D-brillen zelfs gratis meegeleverd. Heb je een dergelijke set in huis, dan kan je nu genieten van je eigen 3D-filmproductie. De werkwijze is niet moeilijk: selecteer de te converteren videoclips en plaats ze in de lijst te converteren videoclips. Selecteer vervolgens via Profile het gewenste 3D-outputformaat. Er kan gekozen worden uit verschillende 3D-bestandsformaten, te weten 3D AVI, 3D MP4, 3D WMV, 3D MKV en zelfs 3D YouTube Video. Hierbij worden ook diverse typen 3D-brillen (gepolariseerd, rood/cyaan enzovoort) ondersteund. Nadat alle instellingen zijn gedaan kan men met één klik op de knop Convert de conversie starten. Bekijk het resultaat vervolgens op de 3D-tv of upload het 3D-filmpje naar het speciale 3D YouTube-kanaal om het met anderen te delen.

Overige taken

Het converteren van een bestaande dvd gaat op dezelfde wijze. Stop een dvd in de dvd-speler van de computer, kies DVD en ga naar de schijfletter van de dvd-speler om de bestanden te laden. In de Movie Mode kan de gehele film plus eventuele extra's worden geselecteerd en in de Episode Mode kan men delen van de film selecteren. Ook nu kan men (delen van) de film in het rechter venster eventueel afspelen. Klik op OK om de gemaakte keuze te bevestigen. Handel daarna zoals hierboven beschreven. Via de optie Download kunnen online video's worden gedownload om vervolgens te worden geconverteerd naar het gewenste videoformaat. Het enige dat men hoeft te doen is de URL van het gewenste videofilmpje in het vak Paste URL te kopiëren. Daarna kiest men weer bij Profile het gewenste videoformaat en bij Output de map waar de geconverteerde bestanden moeten worden opgeslagen. Daarna is een klik op de knop Convert weer voldoende om de conversie te starten. De optie Record tot slot biedt de mogelijkheid om een video die op het scherm wordt afgespeeld op te nemen. Dat is bijvoorbeeld handig voor video's die niet kunnen worden gedownload.

Conclusie

Het Chinese bedrijf Wondershare heeft met hun Video Converter Ultimate een uiterst complete videoconverter op de markt gebracht waarmee niet alleen alle gangbare videoformaten kunnen worden geconverteerd, maar waarmee ook nog eens 2D-videoclips naar 3D-formaat kunnen worden omgezet. Ook dvd's en online videobestanden van bijvoorbeeld YouTube kunnen ermee worden geconverteerd. Kortom een veelzijdig programma dat ook nog eens gemakkelijk in gebruik is en met een prijskaartje van € 59,- alleszins betaalbaar. Gezien de geboden functionaliteit, het gebruiksgemak en de prima prijs/kwaliteitverhouding is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. U kunt hier eventueel een probeerversie downloaden om het programma eerst uit te proberen. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.wondershare.com.

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Fotograferen met een Nikon D5500

Dré de Man

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Pearson Media is een nieuwe boek verschenen voor bezitters van een Nikon D5500 reflexcamera. In Fotograferen met een Nikon D5500 behandelt auteur Dré de Man alle ins en outs van deze populaire digitale amateurreflex van Nikon. Lees verder...

Focus op fotografie: Dronefotografie

Wiebe de Jager

€ 24,95

Bestellen

De boekenreeks Focus op fotografie van Uitgeverij Van Duuren Informatica bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke onderdelen van het vakgebied fotografie. In het deel Dronefotografie gaat uitgebreid in op het fotografer Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Drie stoelen door Pixelmania.nl