Tests - Spiegelreflex camera's - Olympus

Olympus E-5

1 - 2 - 3 - 4 - 5 >>

Voor bezitters van FourThirds-objectieven heeft Olympus vlak voor de Photokina in Keulen een nieuw vlaggenschip aangekondigd in de vorm van de Olympus E-5. Dit nieuwe topmodel is de opvolger van en ook grotendeels gebaseerd op de E-3. De Olympus E-5 bezit een 12,3-megapixel high-speed Live MOS-beeldsensor en een TruePic V+ beeldprocessor met Fine-Detail Processing-technologie. Volgens Olympus moeten die in combinatie met de uitstekende Zuiko objectieven voor uiterst gedetailleerde opnamen zorgdragen. Reden genoeg dus op de E-5 eens uitgebreid aan de tand te voelen. Daarbij hebben we ook gebruik gemaakt van een aantal Zuiko Top Pro objectieven.

De stof- en spatwaterdichte body van de E-5 is gemaakt van een uiterst degelijke magnesiumlegering en dankzij het al eerder door Olympus ontwikkelde Supersonic Wave-filter levert ook het verwisselen van objectieven geen enkel probleem op. Men hoeft niet al te bang te zijn voor binnendringende stofjes. De uiterst degelijk gebouwde E-5 kan dan ook werkelijk overal worden ingezet: van vochtige jungles tot droge woestijnvlaktes. Bij dit systeem is een transparant filter tussen de sluiter van de camera en de sensor geplaatst. Dit filter zorgt ervoor dat er geen stof direct op de sensor kan vallen. De stofdeeltjes worden namelijk opgevangen door het filter en vervolgens afgeschud door een reeks ultrasone trillingen die worden geactiveerd zodra het systeem wordt ingeschakeld. De stofdeeltjes worden vervolgens opgevangen door een soort kleefband waardoor ze later alsnog niet voor problemen kunnen zorgen. Dit ingenieuze systeem heeft de afgelopen jaren zijn waarde bewezen en het Supersonic Wave-filter wordt nog altijd als het meest effectieve systeem in zijn soort gezien.

Klik op een beeld voor het originele formaat.

Live View

De Olympus E-330 was de eerste digitale reflex die een continue Live View optie bezat. Sindsdien heeft ook Live View zijn weg naar andere cameramerken gevonden. Door de continu Live View-weergave op het draai- en kantelbare HyperCrystal LCD-kleurenscherm (921.000 pixels) van de E-5 is het mogelijk om opnamen vanuit de meest onmogelijke perspectieven te maken. Het beeld kan eventueel op het LCD-kleurenscherm worden vergroot met factor 5, 7 of 10, zodat u ook bij macrofotografie verzekerd bent van een zeer nauwkeurige scherpstelling. Daarnaast kunt u direct in real-time op het LCD-scherm zien wat het effect van de schaduwaanpassingstechnologie, witbalanscompensatie en belichtingscompensatie is. Het resultaat komt dan ook precies overeen met het beeld op het LCD-kleurenscherm. De autofocus in Live View modus maakt gebruik van contrastdetectie. Het scherpstellen gaat - zeker onder minder goede lichtomstandigheden - wat trager dan normaal, maar verloopt vlotter dan op voorgaande modellen.

Beeldstabilisatiesysteem

De E-5 is net als de E-3 en andere recente Olympus reflexen uitgerust met een ingebouwd beeldstabilisatiesysteem. Dit beeldstabilisatiesysteem maakt gebruik van de Supersonic Wave Drive (SWD). Het omvat een gyrosensor die de richting van de camerabeweging vaststelt. Vervolgens wordt deze met behulp van de SWD gecorrigeerd middels een compensatie van de bewegingsrichting. Voor een snelle respons bij langere brandpuntsafstanden, beschikt de E-5 over twee speciale microprocessors: de een zorgt voor aansturing van de twee supersonische motoren die de unit horizontaal en verticaal laten bewegen en de andere zorgt voor de controle. Het systeem kent twee instellingen: een voor bewegingen langs zowel de x- als de y-as en een waarbij uitsluitend bewegingen langs de y-as worden gecompenseerd. Dat laatste is bedoeld voor het volgens van bewegende voorwerpen. Olympus claimt een compensatie tot maximaal 5 EV. Vooral bij het uit de hand fotograferen met de 150 mm en de 90-250 mm kan men veel baat hebben aan deze beeldstabilisator en het verschil uitmaken tussen een geslaagde of mislukte opname. Het grote voordeel van dit in de camera ingebouwde beeldstabilisator is dat het met alle objectieven werkt.

Klik op een beeld voor het originele formaat.

Scherpstelsysteem

De E-5 levert volgens Olympus snelle autofocustijden dankzij de combinatie van een zeer geavanceerd AF-systeem en Zuiko Digital SWD-objectieven (Supersonic Wave Drive). Het autofocussysteem bestaat uit een volledig tweeassig high-speed 11-punts AF-systeem met zowel horizontale als verticale sensorlijnen die in totaal 44 verschillende datapunten geven op basis waarvan de optimale scherpte wordt berekend. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van speciale pixel-vermenigvuldigingstechnologieën die zorgen voor betere prestaties bij weinig licht (-2 EV bij ISO 100). Dit geavanceerde autofocussysteem zorgt in combinatie met sluitertijden tot 1/8000ste sec en een repeterende opnamesnelheid van 5 bps ervoor dat fotografen geen moment meer hoeven te missen. In de hoogste JPG-kwaliteit kan men gewoon door blijven fotograferen tot de geheugenkaart vol is. Bij RAW geldt een limiet van 16 beelden voordat de buffer vol is. De E-5 stelt in de praktijk inderdaad lekker vlot en soepel scherp. Ook met oudere niet-SWD-objectieven is dat het geval. Onze conclusie is dan ook dat het autofocussysteem van een professioneel niveau is en uitstekend werkt.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4Fujifilm E-X2, Olympus OM-D E-M10.

Boekentip

Fotobewerking op de iPad voor senioren

Studio Visual Steps

€ 19,95

Bestellen

Nieuw van uitgeverij Visual Steps is het boek Fotobewerking op de iPad voor senioren. In deze 288 pagina’s tellende gids staat het werken met foto’s op de iPad centraal. Met de op de iPad beschikbare apps kunt u uw foto’s nog mooier maken. Lees verder...

Fotograferen in Parijs

€ 24,95

Dré de Man

Bestellen

Bij uitgeverij Van Duuren Media is een opvallend nieuw boek verschenen, genaamd Fotograferen in Parijs. Parijs is een van de meest fotogenieke steden ter wereld en in dit boek vertelt Dré de Man hoe hij er in 10 dagen een groot aantal foto’s maakte. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Herfstpalet door Pixelmania.nl