Nieuws - Software - Bewerking

Adobe Photoshop CS6 beta

1 - 2 >>

Adobe heeft een publieke beta uitgebracht van Photoshop CS6. Deze betaversie heeft een beperkte gebruiksduur, maar geeft wel inzicht in de functies die met zekerheid in de nieuwe CS6 zullen verschijnen. Zo heeft Photoshop CS6 een vernieuwd uiterlijk, een nieuwe RAW-engine, nieuwe gereedschappen voor HDR, onscherpte, het verplaatsen van objecten, ondersteuning voor video en tal van andere verbeteringen. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.

Allereerst de systeemeisen. Als u al Photoshop gebruikt, dan weet u dat een snelle computer geen overbodige luxe is. Onder Windows is een 2 GHz of snellere processor vereist, minimaal een Intel Pentium 4 of AMD Athlon 64. CS6 draait op Windows XP met Service Pack 3 of hoger, Windows Vista of Windows 7. Voor de Mac is een multicore Intel processor vereist en OS X 10.6 64-bit of 10.7 64-bit. Voor geheugen en schijfruimte geldt: minimaal 1 GB, maar liefst veel meer. Een hoge resolutie videokaart met OpenGL hardwareversnelliing is aanbevolen. Het goede nieuws is dat Photoshop duidelijk sneller geworden is. De zogenaamde Mercury Graphics Engine zorgt voor minder wachttijd bij het gebruik van functies als Liquify (uitvloeien), Puppet Warp (marionet verdraaien) en Crop (uitsnijden).

Algemene wijzigingen

De nieuwe interface valt direct op. Niet zozeer de plaats van de opties, maar de donkergrijze achtergrondkleur is nieuw en in lijn met bijvoorbeeld Lightroom. Hij zorgt ervoor dat uw foto's helderder en kleurrijker overkomen. Zoals het gaat met vernieuwingen is niet iedereen enthousiast. Sommigen beweren dat het 'ouderwetse' lichtgrijs beter is voor een neutrale beoordeling. Daarom is het mogelijk een lichtere tint in te stellen voor de interface. Andere wijzigingen vinden we in de Minibridge. Afbeeldingen in een map kunnen als miniaturen onderin het beeld getoond worden in een zogenaamde Filmstrip Mode.

Kleine verbeteringen

Een groot aantal verbeteringen is niet duidelijk zichtbaar. Het gaat om functies of standaard instellingen die werken zoals u zou verwachten en niet als belangrijke vernieuwing gepresenteerd worden. Voorbeelden zijn:

 • Contact Sheet II, deze optie is weer terug onder File >> Automate.
 • De penseelgrootte kan tot 5000 pixels zijn.
 • Er is een schuifbalk voor helderheid en contrast in patronen bij het schilderen.
 • Het pipet kan de huidige en onderliggende lagen gebruiken.
 • Stereoparen kunnen worden ingelezen (JPS, PNS).
 • Er is nog meer bitdiepte mogelijk in TIFF bestanden.
 • Bij het schalen wordt het algoritme nu automatisch gekozen, zodat de gebruiker niet meer hoeft te kiezen uit bijvoorbeeld 'Naaste buur' of 'Bicubisch scherper'.
 • Nieuwe documenten kunnen worden gemaakt voor veel voorkomende schermafmetingen, zoals telefoons of iPads.
 • Bij vectortekeningen zijn nu gestippelde lijnen mogelijk.
 • Lagen kunnen gemakkelijker worden verwijderd.
 • Er zijn galerieën voor Lighting Effects en Blur (onscherpte).

Content-Aware Move Tool

Iets wat veel gedemonstreerd zal worden is het Content-Aware Move Tool. Dit gereedschap lijkt op het Content-Aware Fill Tool dat in Photoshop CS5 geintroduceerd werd. Hiermee kunt u een gebied selecteren en verwijderen, waarna de achtergrond op de plaats van het verdwenen object wordt ingevuld. Erg handig om een leeg bierblikje uit uw compositie te verwijderen! Met het nieuwe Content-Aware Move Tool is het nu mogelijk objecten te verplaatsen. Het werkt zo:

 1. Ga naar het gereedschap met de Healing Brush en de andere herstelgereedschappen (sneltoets J).
 2. Kies hier Content-Aware Move Tool.
 3. Teken een ruwe selectie om het object en versleep het daarna naar een nieuwe locatie.
 4. De plaats waar het object was wordt nu ingevuld. Afhankelijk van de opname kan dat geheel onzichtbaar gebeuren, soms is enige nabewerking nodig.

Background Save, Auto-Save en Auto Recover

Photoshop kan nu wijzigingen automatisch opslaan met de optie Auto-Save, bijvoorbeeld elke 10 minuten. Een Auto-Recover optie zorgt ervoor dat uw werk niet verloren gaat als er iets gebeurt. Opslaan op de achtergrond kan nu als standaard mogelijkheid worden ingesteld via de optie Save in Background. Voor hen die vaak met grote afbeeldingen werken is vooral Save in Background heel handig. U slaat een afbeelding gewoon op als normaal, maar daarna kunt u direct naar een andere afbeelding gaan en hieraan werken. In de tab van de afbeelding die u opslaat wordt de voorgang getoond.

1 - 2 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Fotograferen met een Nikon D5500

Dré de Man

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Pearson Media is een nieuwe boek verschenen voor bezitters van een Nikon D5500 reflexcamera. In Fotograferen met een Nikon D5500 behandelt auteur Dré de Man alle ins en outs van deze populaire digitale amateurreflex van Nikon. Lees verder...

Het land van Martin Kers

Martin Kers

€ 49,50

Bestellen

Bij uitgeverij Wbooks is een fraai boek verschenen, getiteld Het land van Martin Kers, met een overzicht van de beste Nederland-foto’s van fotograaf Martin Kers. Dit boek maakt weer duidelijk dat Kers dé fotograaf van het Nederlandse landschap is. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Breng die rozen naar... door Pixelmania.nl