Tests - Software - Plug-in

Nik Silver Efex Pro 2

1 - 2 >>

Nik Software heeft een uitstekende reputatie op het gebied van Photoshop insteekmodules. Nik Color Efex Pro, Viveza en Silver Efex Pro behoren tot het standaard plug-in arsenaal van menig fotograaf en beeldbewerker. Van laatstgenoemde plug-in is onlangs een nieuwe versie verschenen. Met Nik Silver Efex Pro 2 kunt u uw digitale opnamen vlot omzetten in authentiek ogende zwart-wit beelden. Nieuw in deze nieuwe versie zijn schuifbalken voor structuur en dynamische helderheid, natuurlijk ogende kaders en randen, en het selectief toelaten van kleur in een verder monochroom beeld. Wij namen de proef op de som.

Veel digitale fotografen denken dat zij als gebruiker van een goed beeldbewerkingsprogramma als Photoshop of Lightroom niet echt een aparte plug-in nodig zouden hebben. Het omzetten naar grijstinten kan in Photoshop en soortgelijke programma's immers op diverse manieren. Photoshop heeft daar zelfs een ingebouwd filter Zwart-wit voor, dat een grote mate van controle over het eindresultaat mogelijk maakt. Toch blijkt het nog een hoop werk om van een standaard kleurenopname een uitdrukkingsvolle zwart-wit opname te maken. Niet alleen moeten kleuren worden omgezet naar grijstinten, maar ook zaken als contrast, scherpte, vignettering, kaders en filmkorrel zijn van grote invloed op het resultaat. Misschien wilt u zelfs wel een bepaald filmtype emuleren, zoals Kodak Tri-X. Met Nik Silver Efex Pro 2 kan dat allemaal.

U Point technologie

Voor het aanpassen van delen van een opname heeft Nik Software de U Point technologie ontwikkeld. Door zo'n punt op een deel van het beeld te plaatsen wordt automatisch een selectie gemaakt. In Silver Efex Pro 2 is het nu ook mogelijk de kleur in dat gebied weer terug te brengen. Een andere bijzonder nuttige toevoeging zijn randen en kaders. Deze zijn naar keuze zwart, wit of wit met 'handgemaakte' effecten. Naast alle zichtbare verbeteringen zijn er ook onzichtbare. Zo werkt de software nu sneller op Nvidia grafische kaarten met GeForce multi-core processoren. Verder ondersteunt het programma Smart Filters (Slimme filters). Hierdoor kunt u het toegepaste effect later altijd nog wijzigen. Vooropgesteld dat u de afbeelding bewaart in het Photoshop .PSD-formaat.

Installatie

Silver Efex Pro 2 is geschikt voor 32- en 64-bit versies van Adobe Photoshop CS3 en hoger, Elements 6 en hoger, en Photoshop Lightroom 2.6 en hoger, op zowel het Windows als het Macintosh platform. Op de Mac wordt ook Apple Aperture 2.1 en hoger ondersteund. U kunt een 15-dagen probeerversie downloaden van de website van Nik Software [LINK: http://www.niksoftware.com]. De plug-in werkt 15 dagen zonder beperkingen. De software is beschikbaar in vier talen, maar Nederlands hoort daar niet bij. De installatie verloopt probleemloos, ook als u de Nederlandstalige versie van Photoshop gebruikt. Dat zijn wij weleens anders gewend. Kijk ook eens naar de lessen op de website van Nik.

Werkwijze

Wij gaan uit van bewerkingen in Photoshop, maar u kunt de plug-in ook starten vanuit Photoshop Lightroom. In Photoshop opent u natuurlijk eerst de te bewerken afbeelding. Daarna kiest u Filter >> Nik Software >> Silver Efex Pro 2. Een venster verschijnt met de interface van het programma. Dit venster is overigens in grootte verstelbaar en ook te maximaliseren. Links in beeld vindt u de Presets. Zo niet, klik dan op het kleine knopje Show Preset Browser bovenaan. Standaard zijn alle voorinstellingen zichtbaar en kunt u er doorheen schuiven met een verticale schuifbalk. Het is ook mogelijk het aantal te beperken door een categorie te selecteren, zoals Modern, Classic of Favorites (deze categorie kunt u zelf vullen met uw favorieten). In alle gevallen staan de effecten als kleine plaatjes onder elkaar. Elk plaatje toont al direct het effect op uw eigen opname en is voorzien van een omschrijving. Er zijn over- en onderbelichte effecten, high- en low key, HDR-achtige effecten en bijvoorbeeld antieke en vergeelde foto's.

1 - 2 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4Fujifilm E-X2, Olympus OM-D E-M10.

Boekentip

Fotobewerking op de iPad voor senioren

Studio Visual Steps

€ 19,95

Bestellen

Nieuw van uitgeverij Visual Steps is het boek Fotobewerking op de iPad voor senioren. In deze 288 pagina’s tellende gids staat het werken met foto’s op de iPad centraal. Met de op de iPad beschikbare apps kunt u uw foto’s nog mooier maken. Lees verder...

Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D & EOS 5D Mark II/III

€ 34,95

Pieter Dhaeze

Bestellen

In Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D en EOS 5D Mark II/III behandelt auteur Pieter Dhaeze alle aspecten van het fotograferen met deze full-frame digitale reflexen. Het ruim 300 pagina's tellende boek telt negen hoofdstukken. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Toen wij van Rotterdam vertrokken door Pixelmania.nl