Downloads - Software - Beheer

Verwijderde bestanden terughalen

Mogelijk de grootste ramp die u kan overkomen: u drukt op een verkeerd knopje en uw waardevolle opnamen zijn gewist! Zijn zij nog terug te halen? Gelukkig wel, want een geheugenkaart heeft een bestandssysteem dat lijkt op dat van een computer. Met het juiste programma zijn beelden gewoon weer terug te halen. Dergelijke programma's worden card recovery software genoemd. Pixelmania bekeek een aantal producten.

Een geheugenkaart gebruikt over het algemeen een variant op het computer-bestandssysteem FAT. Dat staat voor File Allocation Table. Hierbij wordt een speciaal gebied op de schijf gebruikt voor het bijhouden van de naam, locatie en grootte van alle bestanden. Wanneer bestanden gewist worden verdwijnt niet de inhoud. In plaats daarvan markeert het bestandssysteem de locatie als 'vrij voor gebruik'. Als het mogelijk is de File Allocation Table te herstellen zijn de bestanden weer gewoon benaderbaar. Dat is de reden dat u gewiste beelden op een geheugenkaart meestal weer kunt terughalen. Maar het is essentieel dat u de geheugenkaart verder niet gebruikt. Geen nieuwe opnamen maken dus! Het is niet uitzonderlijk moeilijk voor een gespecialiseerd programma om te achterhalen welke bestanden gemarkeerd zijn voor verwijdering en om de FAT te herstellen. Dergelijke computerprogramma's bestaan al jaren. Vandaar dat er vandaag de dag een ruime keuze is in software voor het terughalen van beelden van geheugenkaarten.

PC Inspector Smart Recovery

Dit programma is een product van het Duitse bedrijf Convar. Deze firma is gespecialiseerd in het redden van data. Het zal dus relatief gezien een koud kunstje zijn geweest om Smart Recovery te ontwikkelen. Dat blijkt uit het feit dat het programma freeware is. Jawel, u kunt het programma downloaden en het kost u geen cent! PC Inspector Smart Recovery is nu toe aan versie 4.x en ondersteunt zowel FAT 12, FAT 16 en FAT 32. Dat is belangrijk omdat sommige geheugenkaarten FAT 32 gebruiken. Tot een geheugengrens van 4 GB was dit niet nodig. Smart Recovery vindt de bestanden zelfs als de FAT gewist of beschadigd is. De gevonden bestanden worden weer voorzien van de originele datum en tijd. Het programma gebruikt een relatief eenvoudig driestaps proces om uw data te redden. In stap 1 selecteert u een verwisselbaar schijfstation. Dit is de kaartlezer waarin de geheugenkaart zich bevindt. In stap 2 selecteert u het bestandstype. Dat kan JPEG zijn, maar ook worden diverse RAW-bestandstypen zoals die van Canon en Nikon ondersteund. Het is echter mogelijk dat net uw bestandsformaat er niet bij staat. Dan hebt u niets aan dit programma.

Eerlijk gezegd begrijpen wij niet waarom het bestandstype belangrijk is. Een bestand is een bestand, gewoon een verzameling bits op een schijf. Maar goed. In stap 3 selecteert u de bestemming. Dat kan een lokale harde schijf of een netwerkschijf zijn. Vervolgens klikt u op de knop Start. Het programma kent een Fast Mode en een Intensive Mode. Zelfs in de Fast Mode konden onze gewiste RAW-bestanden al goed worden teruggevonden. PC Inspector Smart Recovery is het downloaden waard, mede omdat het freeware is. Mocht dit freewareprogramma niet voldoen, dan is er een aantal commerciële programma's die u misschien kunnen helpen verloren gewaande beelden terug te halen. Hieronder bespreken wij er drie.

CardRecovery

CardRecovery is een product van het Amerikaanse WinRecovery Software. De software kan volgens de fabrikant verwijderde foto's en video's en informatie op geformatteerde geheugenkaarten terughalen. Vrijwel alle kaarttypen worden ondersteund, waaronder SmartMedia, Compact Flash, Secure Digital Card, Multimedia Card, Memory Stick, Microdrive en xD-Picture Card. Er is een evaluatieversie beschikbaar die alle stappen doorloopt, maar geen bestanden terugzet. De commerciële versie kost 31,59 euro. Het programma heeft een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interface. Deze bestaat uit vijf tabbladen: een welkomstscherm, drie stappen en een eindescherm. In stap 1 selecteert u een schijfletter, met andere woorden de kaartlezer. Er is een handige Refresh knop wanneer u de lezer net heeft aangesloten en deze nog niet als schijfletter te zien is. Eveneens in deze stap selecteert u het cameratype. Hiermee wordt het bestandsformaat geïdentificeerd. Selecteert u bijvoorbeeld een Canon camera, dan zoekt de software naar JPEG, CRW en CR2 bestanden. Tenslotte selecteert u een doelmap. Dit is een map op de harde schijf. In stap 2 scant de software uw gehele geheugenkaart. U ziet een voortgangsbalk. Hieronder verschijnen de namen van teruggevonden bestanden. In stap 3 ziet u miniaturen van de gevonden bestanden. Dat is erg handig, want zo kunt u alleen bepaalde beelden selecteren. Helaas werkt het alleen bij JPEG-bestanden. Van onze .CR2-bestanden werd geen miniatuur getoond en dus moesten we álle bestanden herstellen. De laatste stap Complete kopieert de teruggevonden bestanden naar de doelmap.

Photo Recovery Wizard

Dit programma van de Coding Workshop doet in de basis natuurlijk hetzelfde als de anderen. Het kan verwijderde bestanden van een geheugenkaart redden, zelfs als de kaart in de camera geformatteerd is. Het maakt niet uit of het een SD Card, xD-Picture Card, Sony Memory Stick, Memory Stick Pro, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, CompactFlash of Microdrive, MultiMediaCard of SmartMedia-kaart is. Naast geheugenkaarten worden ook floppy disks ondersteund. De fabrikant claimt verder dat het niet uitmaakt welke camera u gebruikt. Er is een gratis probeerversie die de eerste 10 foto's terughaalt. De betaalde versie kost u momenteel 10,89 euro. Met het uitgeven van zelfs dit geringe bedrag zouden wij even wachten. Onze versie van Photo Recovery Wizard crashte regelmatig bij het identificeren van de schijfletters. Uiteindelijk kwamen we bij de volgende stap en wat bleek? Het programma ondersteunt alleen JPEG- en TIFF-bestanden, naast de voor dit doel nutteloze opties BMP, GIF en PNG. Dat betekent dat Photo Recovery Wizard geen RAW-bestanden kan terughalen. Dat is niet onoverkomelijk als u alleen JPEG-beelden maakt, maar veel Pixelmania lezers gebruiken het RAW-formaat en daarom kunnen wij u Photo Recovery Wizard niet echt aanbevelen.

Photo Rescue

Eén van de oude rotten in dit vak is het Luikse bedrijf DataRescue. Hun product Photo Rescue bestaat al sinds 2001. Eerlijk gezegd is dat ook wel aan de interface te zien. Die oogt verouderd en minder gebruiksvriendelijk dan die van de concurrentie. Wel ondersteunt de software een groot aantal talen, waaronder Nederlands. Er zijn drie versies van het programma. Een Wizard-versie is voor de beginnende gebruiker en een Expert-versie voor de 'power user'. Een derde versie heet Advanced en kan zelfs foto's uit fragmenten herstellen. Pixelmania bekeek de demoversie van Photo Rescue Expert. Dit programma kost 29 euro. Als eerste moet u het zogenaamde Foto Station bepalen. In dit venster kiest u zowel het station als een aantal opties. De Expertmodus moet doelbewust geselecteerd worden. Met een klik op OK wordt het medium gescand. Het programma toont dan hoe groot het kaartje zou moeten zijn. U kunt dit gegeven eventueel handmatig wijzigen. Daarna wordt de gehele kaart gescand. Daarbij toont Photo Rescue een voortgangsbalk en hoeveel mappen en bestanden worden gevonden. Allerlei andere gegevens, zoals het aantal sectoren en clusters op het medium, lijken ons onbelangrijk en bovendien verwarrend voor de fotograaf. Die wil immers alleen maar zijn beelden terug en verder geen gezeur. Na nog een druk op een knop worden dan inderdaad de verwijderde opnamen getoond. Heel positief is dat zelfs van RAW-beelden een miniatuur verschijnt. U kunt zo individuele of alle beelden selecteren en deze via rechtsklikken of het menu Bestand opslaan naar uw harde schijf. Dat opslaan lukt in de demoversie overigens niet.

Conclusie

In deze vergelijkende test heeft Pixelmania vier programma's voor het terughalen van digitale beelden bekeken, te weten PC Inspector Smart Recovery, CardRecovery, Photo Recovery Wizard en Photo Rescue. Hiervan is alleen PC Inspector Smart Recovery gratis. Het is desondanks een programma dat zijn werk uitstekend doet. CardRecovery is het meest fraai van de vier. Zowel vormgeving als werking zijn prima. Het is wel jammer dat van RAW-beelden geen miniatuur kan worden getoond. Photo Recovery Wizard ondersteunt sowieso geen RAW-bestanden en bleek niet helemaal stabiel. Photo Rescue tenslotte is een twijfelgeval. De interface is niet alleen verouderd, maar ook moeilijk te begrijpen voor niet-techneuten die bovendien in paniek zijn. Aan de andere kant werkt het programma erg goed en daar gaat het tenslotte om. De geheugenkaart wordt goed herkend en geanalyseerd, er verschijnen miniaturen (ook van RAW) en de herstelmogelijkheden zijn flexibel. Daarom geven wij Photo Rescue de Pixelmania Award voor het beste card recovery programma. Beginnende gebruikers raden we de Wizard-versie van Photo Rescue aan: deze heeft een wat eenvoudiger interface.

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Datacolor Spyder5Elite, Alien Skin Exposure 7Epson Perfection V800 Photo, Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4.

Boekentip

Fotograferen met een Nikon D5500

Dré de Man

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Pearson Media is een nieuwe boek verschenen voor bezitters van een Nikon D5500 reflexcamera. In Fotograferen met een Nikon D5500 behandelt auteur Dré de Man alle ins en outs van deze populaire digitale amateurreflex van Nikon. Lees verder...

Ontdek Adobe Photoshop Lightroom 6/CC

Pieter Dhaeze / Hans Frederiks

€ 22,50

Bestellen

Bij uitgeverij Van Duuren Informatica is een nieuw boek over Adobe Photoshop Lightroom 6 en CC verschenen. Het is een prima boek voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers van Adobe Photoshop Lightroom 6 of Adobe Photoshop Lightroom CC. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Mist door Pixelmania.nl