ComputerComputer
Door 11 februari 2023 Lees verder →

Gebouwen fotograferen

De ligging van een gebouw of monument ten opzichte van de zon is van invloed op het tijdstip waarop het het beste kan worden gefotografeerd. Vroeger moest je een kompas meenemen en zo bepalen of en wanneer het gebouw goed in het licht lag. Tegenwoordig zijn daar slimme computerprogramma’s of apps voor. Bijzonder handig is de app The Photographer’s Ephemeris. Deze app toont voor elke plaats op aarde de zonsopkomst en -ondergang, de stand van de maan en de grootte van de schijf hiervan. Ook de richting van het zonlicht wordt op een kaart of op satellietbeelden getoond. Handig om vooraf of ter plekke te raadplegen als je tijdens je reis van plan bent historische gebouwen of monumenten te fotograferen.

Het programma The Photographer’s Ephemeris (TPE) is bedoeld voor stads- en landschapsfotografen. Het toont voor elke plaats op aarde de zonsopkomst en -ondergang, de stand van de maan en de grootte van de schijf hiervan. Ook de richting van de zon wordt op een kaart of op satellietbeelden getoond. Het freewareprogramma is beschikbaar voor Windows en Macintosh. Daarnaast is er ook een betaalde versie voor tablets en smartphones (iOS en Android) beschikbaar. Wij gebruikten de iOS-versie.

Werking

Waarschijnlijk is de werking van het programma het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat u eind maart 2020 in Puerto Rico bent en daar het fort San Felipe del Morro wilt fotograferen. Het moet een luchtopname worden en u huurt dus een helicopter. Allemaal hoge kosten, dus u wilt graag weten wanneer het licht gunstig op de oude muren valt. Bovendien lijkt een opname waarbij de volle maan opkomt boven het fort u erg mooi. Met TPE kunt u dat allemaal plannen. Start eerst het programma. U ziet een kaart met daarop een willekeurige plaats in de wereld. Daar hebt u natuurlijk weinig aan. Met een druk op de knop Current location kunt u naar uw huidige positie springen. We willen echter naar Puerto Rico en klikken op de knop Locations (loupe) om in het zoekvenster de naam Old San Juan, Puerto Rico in te geven. De plaats wordt gevonden en gemarkeerd op een kaart die u kent van Google Maps.

De positiespeld kunt u handmatig verplaatsen naar de exacte positie van het Castillo San Felipe del Morro. Klik nu op de datum boven in het scherm en selecteer in het venster Choose Date or Event de gewenste datum. Onder de kaart wordt nu een hoeveelheid data van die dag getoond, met onder andere het tijdstip van de zonsopkomst en -ondergang. Ook de positie van de maan en de grootte van de schijf zijn hier perfect af te lezen. Op de kaart, die als gewone kaart, satellietfoto, terreinkaart of hybride te bekijken is, ziet u met lijnen aangegeven hoe de zonsopkomst en zonsondergang vallen. Het blijkt dat alleen de zonsondergang de gewenste lichtval oplevert. Dus boekt u de helicopter voor de late middag. Een uur of vijf lijkt goed, want de zon gaat om precies 18:38 uur onder. Op de gegevens ziet u verder dat de maan voor 60,4% verlicht is. Een volle maan in beeld krijgen zit er dus niet in.

Conclusie

The Photographer’s Ephemeris is een opmerkelijk programma. Als u het éénmaal gebruikt hebt, dan weet u waarschijnlijk niet hoe u ooit zonder heeft kunnen werken. Dat geldt natuurlijk vooral voor kritische fotografen, die altijd op zoek zijn naar het juiste licht. De app kost in de Apple appStore $ 11,99 en is wat ons betreft dat geld dubbel en dwars waard! Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op photoephemeris.com.

Geplaatst in: Reisfotografie