ComputerComputer
Door 24 augustus 2022 Lees verder →

Epson SureColor SC-P900

Epson brengt onder de naam SureColor een reeks grootformaat inkjetprinters op de markt. De SureColor SC-P900 is een A2+ fotoprinter die een stijlvol en compact design combineert met tal van functies voor het produceren van professionele afdrukken op diverse media. De combinatie van pigmentinkten met diverse geavanceerde connectiviteitsfuncties maken de Epson SureColor SC-P900 geschikt voor zowel professionele- als amateurfotografen die graag hun beelden op grootformaat afdrukken. Wij probeerden de Epson SureColor SC-P900 uit.

Dankzij het gebruik van de UltraChrome Pro 10-inktset drukt de Epson SureColor SC-P900 foto´s af in levendige kleuren. Voor het aanbrengen van de inkt op het papier wordt een printkop met 180 spuitkoppen per kleur gebruikt die dankzij de Variable-Sized Droplet-technologie zeer kleine inktdruppels (1,5pl) produceert, waardoor een buitengewoon nauwkeurige afdrukkwaliteit wordt bereikt. De maximale printresolutie bedraagt 5.760×1.440 dpi en de volgende papierformaten worden standaard ondersteund: A3+, A3 (29,7×42 cm), A4 (21×29,7 cm), A5 (14,8×21 cm), 9×13 cm, 13×18 cm, 20×25 cm, 13×20 cm, Letter-formaat, Letter Legal-formaat, Postkaart, 100×148 mm, 10 x 15 cm, Gedefinieerd door gebruiker, A2 (42×59,4 cm) en A2+. Het produceren van professionele afdrukken in diverse formaten tot A2+ is met de SC-P900 dan ook geen probleem. Dankzij de grote verscheidenheid van de ondersteunde media kunnen foto´s bovendien worden weergegeven op verschillende manieren. Voor gebruikers die willen afdrukken op museumkwaliteit biedt de SC-P900 een fine art-papiertraject dat met een invoerlade aan de achterzijde bijzonder gebruiksvriendelijk is. Afdrukken op papierrollen is ook mogelijk en voor gebruik van zwaarder fotopapier worden dikkere media tot 1,5 mm ondersteund. Daarnaast behoort het afdrukken op cd’s en dvd’s eveneens tot de mogelijkheden.

Connectiviteit

De Epson SureColor SC-P900 biedt veel flexibiliteit dankzij het grote aantal geavanceerde connectiviteitsopties. Tijdens de installatieprocedure kan men kiezen uit drie opties, te weten WiFi, Ethernet en USB. Wij kiezen ervoor om de printer op te nemen in ons lokale thuisnetwerk en selecteren de optie Ethernet. Door de Epson iPrint-app te downloaden naar smartphone of tablet kan men echter ook snel en probleemloos afdrukken via een draadloos WiFi-netwerk. Uiteraard kan men de printer ook gewoon via de USB-poort op een computer aansluiten. De Epson SureColor SC-P900 is met een formaat van 61,5‎x36,8×19,9 cm en een gewicht van 14,8 kg een van de kleinste en lichtste A2+-fotoprinters met pigmentinkten op de markt, waardoor deze printer ook eenvoudig op een tafel of bureau kan worden geplaatst. Met zijn compacte, maar stijlvolle ontwerp valt de printer in elke moderne studio, thuis- of kantooromgeving niet uit de toon. Dankzij het gemakkelijk toegankelijke en kantelbare 4,3 inch grote bedieningspaneel aan de voorzijde van de printer is de bediening ook erg eenvoudig. Tijdens het afdrukken wordt het desbetreffende beeld onder de bedieningsknoppen getoond, zodat men kan zien met wel beeld de printer bezig is. De Epson SC-P900 wordt geleverd inclusief netsnoer, inktcartridges, cd/dvd-lade, handinvoer en een handleiding, De benodigde drivers en software dient men van de Epson Support website te downloaden.

Installatie

In een aantal eenvoudige stappen maakt men de printer gereed voor gebruik. In de eerste stap wordt de Hier beginnen documentatie getoond waarin wordt uitgelegd hoe men de printer gereed kan maken voor gebruik. Na het plaatsen van de inktcartridges, het aansluiten van het netsnoer en het plaatsen van papier is de printer gereed voor gebruik. In de tweede stap worden de benodigde drivers en software geïnstalleerd. De software bestaat uit diverse hulpprogramma’s, zoals Epson Photo+, Epson Photo+ Tool, Epson Media Installer en Epson Print Layout. Met dit laatstgenoemde programma kan men stand-alone of vanuit een ondersteund beeldbewerkingsprogramma foto’s afdrukken, waarover later meer. In de derde en laatste stap kan men de printer via een speciale website op computers en smart devices instellen. Men komt dan op een speciale Epson Setup Navi site. Voer de productnaam in en volg de instructies op het scherm. Op een smartphone of tablet wordt men naar een gratis app gestuurd genaamd Epson iPrint. Na installatie van deze app kan men ook vanaf de desbetreffende smartphone of tablet op de SC-P900 afdrukken. Voor het bedrukken van cd’s en dvd’s kan men het programma EPSON Print CD in combinatie met de meegeleverde cd-dvd-printlade gebruiken.

Afdrukken

Het afdrukken van foto’s kan op twee manieren: direct vanuit een applicatie of via een speciaal printprogramma, zoals de Easy Print Layout plug-in. Het afdrukken vanuit een applicatie als Photoshop gaat op de traditionele manier: men opent een beeld en kiest Bestand > Afdrukken (of Ctrl+P). In het venster Photoshop-afdrukinstellingen kan men via de optie Afdrukinstellingen de eigenschappen van de printer benaderen. Hier kan men zaken met betrekking tot de papierkwaliteit, afdrukkwaliteit, kleurmodus en dergelijke instellen. In het tabblad Paginalay-out kan men onder andere de afdrukstand, het papierformaat en dergelijke instellen. In het tabblad Hulpprogramma’s vindt men diverse hulpprogramma’s, waaronder een programma om de printkop te reinigen. Ook vindt men hier de Epson Status Monitor waarin het inktniveau wordt getoond. Dit wordt overigens ook in het eerste tabblad Hoofdgroep getoond. Via de optie Afdrukvoorbeeld kan men eerst een voorbeeld van het af te drukken document bekijken en via de optie Lay-outbeheer kan men de lay-out van meerdere afdruktaken beheren. Heeft men alle instellingen gedaan, dan kan men het venster Afdrukinstellingen weer sluiten. In het vak Kleurbeheer vindt men alle instellingen met betrekking tot kleurverwerking en printerprofiel. Niet onbelangrijk is om in het vak Positie en formaat de juiste schaal op te geven of anders de optie Schaal passend maken voor medium aan te vinken. Heeft men alle instellingen gedaan dan kan men het afdrukken starten via een druk op de knop
Afdrukken.

Epson Print Layout

Met het hulpprogramma Epson Print Layout kan men foto’s afdrukken op de SureColor SC-P900. Via de Bestand > Openen kan men een of meer beelden in het programma laden. Via de optie Bladeren wordt onderaan het scherm een overzicht met thumbnails van de geladen beelden getoond. Klik – indien nodig – op Instellingen om rechts de instelopties zichtbaar te maken. Het scherm bestaat nu uit drie delen: een venster linksboven met het geselecteerde beeld, eronder een rijtje thumnbails van alle geopende beelden en rechts een overzicht van alle printer-, lay-out- en kleurinstellingen. Bij Printerinstellingen kan men onder andere het afdrukmateriaal, het papierformaat en de afdrukkwaliteit instellen. Bij Lay-outinstellingen kan men kiezen voor randloos afdrukken of zeer nauwkeurig een witmarge rondom het beeld instellen. Bij Kleurinstellingen kan men opgeven of de printer de kleurweergave beheert of dat men liever gebruik maakt van een ICC-profiel. Ook de renderingswijze (waarneming of relatief) en een zwartpuntcompensatie kan hier worden ingesteld. Heeft men alle instellingen naar wens ingesteld, dan is een klik op de knop Afdrukken voldoende om het afdrukken te starten. Al met al is Epson Print Layout ook een prima programma voor het afdrukken van beelden buiten een beeldbewerkingsprogramma om. Wel hebben we een puntje van kritiek: het verwijderen van een geladen beeld is niet mogelijk. Dat is onhandig, maar niet onoverkomelijk.

Afdrukkwaliteit

De Epson SureColor SC-P900 maakt gebruik van UltraChrome Pro 10-pigmentinkten die in minuscule druppeltjes inkt (van 1,5 picoliter) met een Micro Piezo-printkop op het papier worden aangebracht. Dankzij deze techniek is de printer in staat om bijzonder fijne details natuurgetrouw weer te geven. Wij hebben diverse testprints gemaakt vanuit Photoshop op het Premium Glossy Photo Paper van Epson. Daarbij hebben we ook gebruik gemaakt van diverse voorinstellingen, zoals PhotoEnhance, die te vinden zijn bij de instellingen van het afdrukmateriaal. Hiermee zou men een foto automatisch kunnen optimaliseren voor het afdrukken. Geen van de voorinstellingen kon ons echter bekoren. Verzadiging en contrast zijn vaak te zwaar waardoor de kleuren onecht en te donker overkomen. Kiezen we er echter voor om een beeld van tevoren handmatig te verscherpen, de kleurverzadiging en contrast naar eigen smaak toe te passen en laten we Photoshop de kleurverwerking in combinatie met het juiste papierprofiel regelen dan levert de Epson SureColor SC-P900 schitterende afdrukken. Van de beschikbare printprogramma’s Epson Photo+ en Epson Print Layout is het eerstgenoemde programma prima geschikt voor amateurs, terwijl het tweede programma als plug-in prima in de workflow van een professional past. Met Epson Photo+ kan men onder andere ook fotocollages samenstellen, een CD/DVD bedrukken, een jewelcase inlay of contactbladen met kleine thumbnails afdrukken.

Conclusie

De Epson SureColor SC-P900 is een aantrekkelijke A2+ fotoprinter. De UltraChrome Pro 10-inkt, de nieuwe F10 printkop en de verbeterde overcoating-technologie zorgen voor een diepere zwartintensiteit, betere overgangen en een verminderde korreligheid. De Epson SureColor SC-P900 heeft een adviesprijs van € 1.209,-. Voor dat bedrag haalt men een relatief compacte en betrekkelijk stille A2+ fotoprinter in huis die – bij de juiste kleurinstellingen – fraaie kleurenafdrukken levert. Al met al is de Epson SureColor SC-P900 ons prima bevallen. Pluspunten zijn de prima afdrukkwaliteit en de goede connectiviteitsopties. Minpuntje is de glanzende zwarte bovenkap waarop snel vingerafdrukken en krassen te zien zijn. Voor fotografen die graag op het royale A2+ formaat willen afdrukken is de Epson SureColor SC-P900 echter een prima keus. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.epson.nl.

Geplaatst in: Printers