ComputerComputer
Door 27 juli 2022 Lees verder →

Onderwaterfotografie

Voor diverse camera’s is een speciale onderwaterbehuizing leverbaar, waarmee je tot maximaal 3, 10, 40, 60 of zelfs 100 meter diepte onder water kunt fotograferen en filmen. Ook zijn er tegenwoordig diverse compactcamera’s beschikbaar waarmee je onderwater kunt fotograferen. Vergeet nooit als je met je camera het water ingaat om de witbalans aan te passen.

 

Een voor fotografen vervelende eigenschap van water is dat het de kleuren uit het licht filtert. Hoe dieper je gaat des te minder kleuren je ziet. Vlak onder het oppervlakte (tot 3 meter diepte) is de daglicht-stand vaak nog toereikend, maar ga je iets dieper dan is de stand Bewolking beter. Heeft je camera een speciale scènestand voor onder water, gebruik die dan ook. Hiermee voorkom je dat je onderwaterbeelden te veel blauwzweem vertonen. Ga je dieper dan 10 meter dan heeft de witbalansinstelling niet zo veel effect meer. Een flitser biedt dan uitkomst om de fraaie kleuren weer zichtbaar te maken. Kruip wel dicht op je onderwerp, want hoe meer water er tussen jou en je onderwerp zit des te meer kleuren er uit het licht worden gefilterd. Nog een laatste tip: fotografeer in RAW. Dan kun je achteraf de witbalans eventueel nog verder optimaliseren.

Geplaatst in: Fototips, Natuurfotografie