ComputerComputer
Door 7 oktober 2021 Lees verder →

Het LichtKwadrant

Van alle technieken die beginnende fotografen moeten leren is het licht in de camera de meest complexe. Wat in de belichtingsdriehoek wordt uitgelegd lijkt zo logisch, maar is toch moeilijk te doorgronden. Het boek Het LichtKwadrant (ISBN 9789463562195) van auteur Tom Meerman verbindt in een nieuw systeem de lichtfactoren lensopening, belichtingstijd en lichtgevoeligheid in samenhang met licht tot een sluitend geheel: het LichtKwadrant.

In dit 160 pagina’s dikke en met veel heldere schema’s geïllustreerde boek worden alle instellingen van de camera bijeengebracht. Van alle voorbeeldfoto’s zijn de gegevens bijgevoegd. De aanduidingen waarmee fabrikanten hun instellingen weergeven staan hier in tabellen naast elkaar. Dit leerboek is bedoeld voor gebruik bij de voorbereiding en tijdens de lessen over de camera door de docent fotografie die zijn cursisten de lichtinstellingen wil aanleren. Voor cursisten fotografie is het bovenal een helder naslagwerk waar zij hun hele opleiding en nog lang daarna plezier van zullen hebben. Fotografen die nu eindelijk willen doorgronden waarom die belichtingsdriehoek een zo onbruikbaar systeem was begrijpen na het lezen van dit boek hoe hun instellingen creatief en technisch integreren. De belichtingsdriehoek wordt uitgebreid tot het LichtKwadrant. De auteur voegde in het boek een handig en uniek rekenmaatje toe, waarmee iedere lichtsituatie kan worden ingesteld in de camera. Het boek kost € 29,99 en is onder andere te koop bij Bol.com.

Geplaatst in: Boeken