ComputerComputer
Door 11 juni 2021 Lees verder →

Focus op Fotografie: Foto’s analyseren en bespreken

In de reeks Focus op fotografie is bij uitgeverij Van Duuren Media een nieuw deel verschenen met als onderwerp het analyseren en bespreken van foto’s. In het boek Focus op fotografie: Foto’s analyseren en bespreken (ISBN 9789463562188) leert auteur Tom Meerman je in een paar heldere stappen fotografie te analyseren.

Tom Meerman (Amsterdam 1959) fotografeert sinds 1977. Zijn nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van de fotografische taal leidde tot zijn afstuderen als autonoom beeldend kunstenaar in de fotografie (Artez, Arnhem 1988). Sindsdien spreekt en schrijft hij over het vak als docent, mentor en bestuurder en is hij veelgevraagd jurylid en beeldredacteur. Daarnaast is hij actief als fotograaf. Hoe vaak overkomt het je niet dat je over een foto iets wilt zeggen en dat je even niet verder komt dan ‘mooi’? Als je fotodocent bent, of redacteur, coach, jurylid, galeriehouder, recensent of fotograaf, dan heb je meer woorden nodig om uit te leggen wat je plan is, welk inzicht je hebt en waarom je keuze belangrijk is. Na het lezen van dit 230 pagina’s dikke boek benoem je eenvoudig het onderwerp van de foto, ontrafel je de beeldelementen, volg je de strategie van de maker en ontdek je wanneer en hoe foto’s relevant zijn voor het publiek. Het boek telt 12 hoofdstukken waarin na drie inleidende hoofdstukken in de volgende hoofdstukken diverse handvaten worden geboden voor het analyseren van foto’s. Zo kun je de lijst met duizend woorden uit het vierde hoofdstuk als schrijfhulp beschouwen en de negen beeldelementen uit het zesde hoofdstuk als handvat voor je openbare besprekingen. Dat foto’s van betekenis veranderen als de context en het medium veranderen is na het bestuderen van dit boek geen hindernis meer, maar een verrijking van de fotografie. Al met al een inspirerend boek om nog beter naar foto’s te leren kijken. Het kost € 34,99 en is onder andere te koop bij Bol.com. Aanbevolen!

 

Geplaatst in: Boeken