ComputerComputer
Door 8 december 2020 Lees verder →

Zo werkt Luminar

De populariteit van het beeldbewerkingsprogramma Luminar van softwarefabrikant Skylum is de laatste jaren sterk gegroeid. Het programma bezit een uitgebreide set aan bewerkingsgereedschappen en is een prima alternatief voor (het veel duurdere) Adobe Lightroom. Bij uitgeverij Van Duuren Media is nu een boek over Luminar 4 verschenen. In Zo werkt Luminar (ISBN 9789463561358) gaat auteur Henny Temmink in op de werking van Luminar.

Luminar 4 indexeert bij het inladen automatisch de foto en zal hierop de filters en effecten aanpassen waardoor het resultaat sterk verbetert, maar toch realistisch blijft. Natuurlijk kun je de filters en aanpassingen ook handmatig instellen. Er zijn een tal van opties beschikbaar voor aanpassingen, zoals scherpte, belichting, gloed, temperatuur, helderheid, contrast enzovoort. Daarnaast kun je foto’s op eenvoudige wijze retoucheren, vervormen, klonen, blurren en nog veel meer. De bewerkingsopties van Luminar zijn intuïtief en overzichtelijk verwerkt in een mooie gebruikersinterface. Dit 132 pagina’s tellende boek telt tien hoofdstukken waarin uitgebreid ingegaan wordt op de vele mogelijkheden van Luminar 4. In het eerste hoofdstuk Eerste kennismaking met Luminar 4 wordt uitgelegd wat Luminar is en wat je er mee kan doen: de gebruikersinterface, de weergave Bibliotheek en de weergave Bewerken worden stapsgewijs behandeld. In het tweede hoofdstuk Aan de slag wordt ingegaan op het werken met bestanden, de Catalogus, en het toevoegen en ordenen van foto’s. Het derde hoofdstuk Afbeelding aanpassen behandelt het bewerken van foto’s. De vele filters staan centraal in het vierde hoofdstuk Creatieve filters en de specifieke portretfuncties komen aan bod in het vijfde hoofdstuk Portret. In hoofdstuk 6 Professionele Tools passeren de professionele technieken en gereedschappen, zoals geavanceerd contrast, aanpasbaar verloop, doordrukken & tegenhouden, kleurverbeteraar en dergelijke, de revue. De handige Luminar Looks worden in het gelijknamige hoofdstuk 7 behandeld en de Canvas Tools in hoofdstuk 8. In het negende hoofdstuk Lagen en maskers wordt het werken met lagen en maskers behandeld en het laatste hoofdstuk Foto’s exporteren gaat in op batchverwerking en exporteren van foto’s. Na het lezen van dit boek heeft Luminar 4 geen geheimen meer voor je. Het helder geschreven boek is rijkelijk geïllustreerd met screendumps. Het kost € 24,99 en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Aanbevolen!

Geplaatst in: Boeken