ComputerComputer
Door 17 november 2020 Lees verder →

DxO PhotoLab 4

De Franse softwaremaker DxO Labs heeft onlangs een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma DxO PhotoLab uitgebracht. Versie 4 bezit enkele nieuwe functies, zoals DxO DeepPrime voor het met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) nog beter onderdrukken van ruis, DxO Instant Watermarking voor het vlot toevoegen van watermerken of logo’s aan beelden, en DxO Advanced History voor het gemakkelijk raadplegen van de gedane handelingen. Ook de gebruikersinterface en de snelheid van het programma zijn verbeterd.

DxO PhotoLab 4 is verkrijgbaar in de versies Essential en Elite en beide zijn beschikbaar voor Windows- en Mac-computers. De minimale systeemvereisten zijn voor Windows een Intel Core 2 of AMD Athlon 64 X2 processor met 4 GB werkgeheugen en minimaal Windows 8.1 (64 bit). Mac-gebruikers dienen te beschikken over een Mac-computer met minimaal een Intel Core i5 processor, 4 GB werkgeheugen en OS X 10.13 of hoger. Meer werkgeheugen wordt geadviseerd. Wij hebben de Windows-versie van PhotoLab 4 Elite getest op een Windows 10 PC met een Intel Core i7 processor en 8GB werkgeheugen. Op deze machine liep het programma als een zonnetje. Vermeldenswaard is dat men de Essential versie op twee en de Elite versie op drie machines mag installeren en gebruiken. De Elite versie wordt geleverd inclusief de gereedschappen PRIME Denoising (RAW), DeepPrime Denoising, DxO ClearView Plus, Anti-moiré tool, DxO Instant Watermarking, Presets editor en Batch renaming. Ook biedt deze versie ondersteuning van kleurprofielen (DCP en ICC). DxO Labs staat bekend om haar rigoureuze wetenschappelijke kalibratie van fotoapparatuur. Dit stelt de firma in staat om ongekend exacte optische correcties op beeldbestanden uit te kunnen voeren. Het programma maakt daarvoor gebruik van downloadbare modules voor zo ongeveer elk type camera en objectief dat op de markt verkrijgbaar is. Zodra u een beeld opent en de module voor de gebruikte camera en/of objectief is niet aanwezig, dan verschijnt de DxO Optics Module installer met de vraag of u de benodigde modules wenst te downloaden. Hierna past u met DxO PhotoLab correcties toe die specifiek toegespitst zijn op de gebruikte apparatuur. Direct na de installatie wordt men gevraagd een Default Correction Preset in te stellen. Men kan kiezen uit DxO Standard, DxO Optical Correction of No Correction.

PhotoLibrary

De DxO PhotoLab 4 interface is redelijk eenvoudig en bestaat uit twee delen. In het onderdeel PhotoLibrary kun je via de optie Search For Images beelden opzoeken op basis van de in het beeld aanwezige metadata. Men dient dan wel eerst de map of mappen te indexeren via de optie Index. Typen we daarna een specifiek getal in het zoekvenster, dan verschijnt afhankelijk van het ingevoerde getal een lijstje met ISO, brandpunt, sluitertijd, diafragma, bestandsnaam en/of sterrenwaardering met daarachter het aantal beelden dat aan deze zoekopdracht voldoet. Hebben we bijvoorbeeld het getal 4 ingevoerd, dan zien we dat er beelden in de map aanwezig zijn met een F4 diafragma en 4 sterrenwaardering. Ook kan er worden gezocht op bestandsnaamextensie of aanmaakdatum. Zo kan men gemakkelijker dan voorheen specifieke beelden opzoeken. Via de optie Folders kan men door de mappenstructuur op de computer wandelen of via Projects naar eerder aangemaakte projecten gaan. Heeft men in Folders een map geselecteerd, dan worden miniaturen van de aanwezige beelden eronder in beeld getoond en een groot voorbeeldvenster erboven toont het eerste beeld uit de map. Dit beeld wordt al direct geoptimaliseerd door PhotoLab. Via de knop Apply Preset rechtsboven kan één van de ingebouwde voorinstellingen op de geopende opname worden toegepast, voor een snel resultaat. De presets zijn onderverdeeld in groepen, zoals Portrait and Landscape, Black & White, Atmospheres, High Dynamic Range, Smartphones en DxO ONE Scene Modes. Door te klikken op een miniatuur wordt het desbetreffende effect op de geopende opname toegepast. Met behulp van de knop Compare boven het voorbeeld kan mende situatie voor en na correctie vergelijken of met de knop Side-by-side preview ernaast de twee situaties naast elkaar zetten. Via de knop Reset kan men de bewerking eventueel weer ongedaan maken. Rechtsonder het voorbeeld vinden we de knop Export to disk. Door op de pijlknop naast Export to disk te klikken kun je het aangepaste beeldbestand ofwel opslaan naar een lokale schijf of exporteren naar een applicatie, Adobe Lightroom of de online fotodienst Flickr.

Customize

Men kan een opname ook direct openen in het onderdeel Customize. Hierdoor verdwijnt de mappenlijst en kom je in een modus waar het (RAW) beeld op allerlei manieren is aan te passen. In het midden zien we het geopende beeld. Links daarvan zijn een palet Histogram, een venster Move/Zoom met het volledige beeld, een palet met Metadata-informatie en het nieuwe palet Advanced History te vinden. De belangrijke zaken bevinden zich aan de rechterkant. Helemaal bovenaan staat een venster What’s new in PL4 met daarin de nieuwe functies DxO Denoising Technologies, Instant Watermarking en HSL. Daaronder staan de Basic Tools. Hier vinden we de essentiële bewerkingen weer terug plus diverse specifieke bewerkingen. Deze bestaan uit paletten die kunnen worden opengeklapt met vervolgkeuzelijsten en/of schuifbalken waarmee tal van instellingen kunnen worden gewijzigd. Denk hierbij aan witbalans, belichtingscompensatie, DxO Smart Lightning, selectieve kleurtonen, DxO ClearView Plus, contrast, kleur, horizon en Crop ofwel uitsnede. Onder deze essentiële hulpmiddelen zitten de palletten Light, Color, Detail, Geometry, Local Adjustments, Instant Watermarking en DxO Viewpoint. Voor elke functienaam zit een aan/uitknop waarmee de werking van de functie kan worden in- en uitgeschakeld. Stel dat je de ruisonderdrukking niet wilt gebruiken, dan klik je eenvoudigweg op het vierkante knopje voor de naam DxO Denoising Technologies. Via het kruisje rechts van de paletnaam, kan men eventueel het hele palet uit de lijst verwijderen. Via de menu-optie Palettes kan men instellen welke wel en welke niet in deze lijst worden getoond. Via F9 kan men alle paletten verbergen of weer tevoorschijn halen.

Local adjustments

Via het palet Essential Local adjustments maakt DxO PhotoLab 4 onder andere gebruik van de ooit door Nik Software ontwikkelde U Point-technologie. De werking is simpel: via de knop Local adjustments kan men een zogeheten Control Point op de te bewerken plek plaatsen. Door de getoonde cirkel via verslepen te vergroten of verkleinen kan men de omvang van het te bewerken gebied instellen. Daarna heeft men de keuze uit maar liefst 15 schuifbalken verdeeld over drie groepen, genaamd Light, Color en Detail. De groep Light bevat van links naar rechts: Exposure, Contrast, Microcontrast, ClearView Plus, Highlights, Midtones, Shadow en Blacks – om respectievelijk de belichting, contrast, microcontrast, helderheid, hooglichten, middentonen, schaduwpartijen en zwarting naar wens aan te passen. De groep Color bevat de schuifbalken Vibrancy, Saturation, Temperature (alleen RAW), Tint (alleen RAW) en Hue en de groep Detail de schuifbalken Sharpness en Blur. Hiermee kan men dus lokaal een groot aantal aanpassingen op het gebied van kleurverzadiging, kleurtemperatuur, scherpte enzovoort doen. Door in het beeld rechts te klikken met de muis kan men overschakelen naar andere gereedschappen, te weten Auto Mask, Eraser, New Mask, Brush en Graduated Filter. Via de Reset knop kan men eventueel alle gedane bewerkingen ongedaan maken en opnieuw beginnen. Men kan dus naar hartenlust experimenteren met lokale aanpassingen om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen. Al met al zijn deze lokale aanpassingen een zeer krachtige functie van DxO PhotoLab 4!

Palletten

In het palet Detail vinden we de nieuwe functie DxO Denoising Technologies. DxO PhotoLab 4 telt nu drie ruisonderdrukkingsopties, te weten HQ, Prime en DeepPrime. In de HQ stand kan men via de schuifbalken Luminance en Chrominance de aanwezige beeldruis in JPEG-beelden onderdrukken. De functies Prime en DeepPrime kunnen alleen op RAW-beelden worden toegepast. De functie Prime bezit naast de eerder genoemde schuifbalken ook de schuifbalken Low frequentie, Dead Pixels en Maze. De functie DeepPrime bezit alleen een schuifbalk Luminance en een schuifbalk Dead Pixel. De overige zaken worden in deze stand op basis van kunstmatige intelligentie geheel automatisch toegepast. Het palet Detail heeft verder functies als Chromatic Aberration, Lens Sharpness, Red Eye en Rapair. De vernieuwde functie HSL vinden we in het palet Color. Als we deze functie activeren verschijnt een kleurwiel met daarboven negen kleurkanalen en eronder drie schuifbalken genaamd Saturation, Luminance en Uniformity. Selecteer het gewenste kleurkanaal, bijvoorbeeld blauw, en via de greepjes op het kleurwiel in combinatie met de drie schuifbalken kan men het desbetreffende kleurkanaal in het beeld helemaal naar wens aanpassen. Men kan hiermee naar hartenlust experimenteren, want via de laatst knop Reset kan men altijd snel terugkeren naar de oorspronkelijke instelling. Het selectief aanpassen van kleuren was nog nooit zo gemakkelijk! In het palet Light vinden we de functie DxO ClearView Plus. Hiermee verwijdert men geheel automatisch atmosferische waas uit vrijwel elke landschapsopname, maar ook uit stadsfoto’s die vaak te kampen hebben met smog. Hoewel het een automatische functie is, kan de intensiteit van de ClearView Plus correctie worden aangepast met behulp van een schuifbalk Intensity of een numerieke waarde. De functie DxO Smart Lighting optimaliseert het beeldcontrast door slimme aanpassingen op basis van de inhoud. Via het palet Geometry kan men beelden rechtzetten, uitsnijden en tevens geometrische vervormingen corrigeren. Het nieuwe palet Instant Watermarking biedt de mogelijk om vlot een watermerk of logo aan een beeld toe te voegen.

Conclusie

www.pixelmania.nlDxO PhotoLab 4 Elite is een zeer doordacht en goed werkend beeldoptimalisatieprogramma annex RAW-editor. De ClearView Plus functie maakt beelden duidelijk helderder en ‘driedimensionaler’, Smart Lighting haalt het uiterste uit de contrasten, de ruisonderdrukkingstechnologie DxO PRIME is uitzonderlijk goed en dankzij de U Point-technologie kan men ook op lokaal niveau gedetailleerde aanpassingen doen. En met het HSL-gereedschap kan men vrij eenvoudig kleuraanpassingen doen. Reden genoeg voor ons om DxO PhotoLab 4 Elite (wederom) een Pixelmania Award toe te kennen in de categorie beeldbewerkingsprogramma’s. DxO PhotoLab 4 Essential kost € 129,- en de door ons geteste Elite editie gaat voor € 199,- over de toonbank. Dat is gezien de uitgebreide functionaliteit en het hoge gebruiksgemak alleszins redelijk. Op de website van DxO zijn 30 dagen probeerversies beschikbaar. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.dxo.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software