ComputerComputer
Door 2 oktober 2020 Lees verder →

Sony ZV-1

Met de ZV-1 heeft Sony een compact op de markt gebracht die vooral bedoeld is om selfies en content voor vlogs te maken. De camera beschikt daarvoor over een draai- en kantelbaar LCD-scherm, een ingebouwde microfoon, 4K-film opnamefunctie en diverse speciale functies. Allemaal leuk en aardig, maar kan je er ook goede foto’s mee maken? Wij namen de proef op de som.

De geheel in zwart uitgevoerde Sony ZV-1 is met een omvang van 10,5x6x4,4cm en een gewicht van circa 300 gram (inclusief batterij en geheugenkaart) lekker compact en gemakkelijk hanteerbaar. Het hart van deze compact bestaat uit een 20-megapixel type 1.0 Exmor RS CMOS-beeldsensor (13,2×8,8mm) en een Bionz X beeldverwerkingsprocessor. De standaard ISO-gevoeligheid bedraagt 100-12.800, maar is eventueel uit te breiden naar ISO 64/80. De camera beschikt verder over SteadyShot, het gecombineerde systeem voor optische en elektronische stabilisatie. Het ingebouwde Zeiss Vario Sonnar T* 9.4-25.7mm F1.8-2.8 zoomobjectief heeft een kijkhoek van 84-35 graden, dat vergelijkbaar is met een 24-70mm zoomobjectief in kleinbeeldformaat. Met F1.8 in de groothoekstand is de lens lichtgevoelig en de kortste scherpstelstand bedraagt dan 5cm. Het vari-angle LCD-scherm is aanraakgevoelig en heeft een resolutie van 921.600 pixels. Dit LCD-scherm doet ook dienst als zoeker, want een aparte elektronische zoeker ontbreekt. De camera beschikt over een multi-interfaceschoen voor het aansluiten van flitsers, microfoons en dergelijke.

Body

De geheel zwarte body ziet er strak en betrekkelijk minimalistisch uit. Op de bovenkant zien we van links naar rechts de multi-interfaceschoen, On/Off-knop, Mode-knop, ontspanknop met zoomhendel, Bokeh-knop (C1) en de Video-knop. Via de knop Mode kan men de camerafuncties, te weten Slim automatisch, P (Automatisch programma), A (Diafragmavoorkeuze), S (Sluitertijdvoorkeuze), M (Handmatige belichting), Panorama, Scènekeuze, Geheugen nummeroproep, Hoge beeldsnelheid, Film en Film slim automatisch, selecteren. Aan de voorkant van de body zit het uitschuifbare zoomobjectief. De achterzijde van de camera wordt grotendeels ingenomen door het 3 inch kantelbare TFT LCD-touchscreen. Het scherm telt 921.600 pixels en kan onder een hoek van circa 176 graden uitklappen en via een draaimechanisme circa 270 graden draaien. Dat is voor vloggen en selfies prima, maar voor fotograferen is dat minder aantrekkelijk. Rechts van het LCD-scherm zien we linksonder de afspeelknop om gemaakte beelden en video’s te bekijken en daarnaast een knop Prullenbak (C2) waarmee men beelden kan verwijderen. De multi-selector erboven bezit knoppen voor het instellen van de weergave (DISP) op het LCD-scherm, belichtingscompensatie, drivemodus en zelfontspanner. Via de knop in het midden kan men de wijzigingen bevestigen. Boven de multi-selector zien we een functieknop (Fn) waarmee men specifieke functies kan wijzigen en de knop Menu voor het oproepen van het camera-instellingenmenu. Opvallend is de Bokeh-knop (C1) waarmee men met één druk het diafragma (in groothoekstand) op F1.8 zet en zo de scherptediepte beperkt en de achtergrondonscherpte (bokeh) maximaliseert. De eerste twee testbeelden laten de werking (van F8 naar F1.8) van deze knop zien.

Beeldkwaliteit

Zoals gezegd, zijn wij vooral geïnteresseerd in de fotografische kwaliteiten van de ZV-1. De camera bezit een 21-megapixel beeldsensor waarvan effectief 20,1 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5472×3648 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, te weten 3888×2592 (10M) en 2736×1824 (5M) pixels. Naast de 3:2 beeldverhouding, kan men ook kiezen voor de beeldverhouding 4:3, 16:9, 1:1 of Sweep Panorama. Voor wat betreft JPEG-compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en Extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- of JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital- geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de ZV-1 de kleurruimten sRGB en AdobeRGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven Standaard, Levendig, Portret, Landschap, Nacht-scène, Zwart-wit en Sepia. Elke kleurweergave is voor wat betreft contrast, verzadiging en scherpte (+/-3) aan de eigen smaak aan te passen. Daarnaast beschikt de camera over een groot aantal beeldeffecten, te weten Toy Camera, Pop-kleuren, Poster maken, Retrofoto, Zachte High-key, Kleurpartikelfiters, Monochroom met hoog contrast, Zachte scherpstelling, HDR Painting, Richtone Monochrome, Miniatuureffect, Waterverf en Illustratie. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra Fijn. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Standaard of Levendig gebruikt. De eerstgenoemde stand is licht verzadigd. Wie graag pittige foto’s maakt kan beter kiezen voor de stand Levendig. Voor wat betreft beeldruis presteert de ZV-1 voor een compact niet slecht. De camera ondersteunt standaard ISO-waarden van 100 tot en met 12800 ISO. Beelden tot en met 1600 ISO zijn zonder meer prima bruikbaar. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisator zijn hogere ISO-waarden ook bijna nooit nodig. Scherpte en contrast zijn prima en de automatische witbalansfunctie deed zijn werk over het algemeen goed. Al met al levert de ZV-1 aantrekkelijke 20-megapixelbeelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Tetsbeelden

Conclusie

De Sony ZV-1 maakt – voor een compact – prima foto’s. Dit is echter duidelijk een camera die je aanschaft voor de vlogfunctionaliteit en niet voor het maken van foto’s. Wie geen selfies of vlogs maakt, maar uitsluitend foto’s en af en toe een video is beter uit met de Sony RX100 VII. Die is echter wel een stuk duurder. Aan de Sony ZV-1 hangt een adviesprijskaartje van slechts € 800,- en dat is gezien de uitgebreide functionaliteit alleszins redelijk. Wij missen echter een elektronische zoeker en ook het vari-angle LCD-scherm vinden wij – voor fotografie – erg onhandig. Wel handig is de Bokeh-knop (C1) waarmee je met één druk de achtergrondonscherpte kunt optimaliseren. Al met al is de Sony ZV-1 voor vloggers een prima keuze, maar voor fotografen pur sang is de camera – ondanks het aantrekkelijke prijskaartje – wat minder geschikt, tenzij men kan leven met de genoemde beperkingen.

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Compacts