ComputerComputer
Door 27 juli 2020 Lees verder →

PhotoPills app

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt ook voor het maken van kwalitatief goede en opvallende foto’s. Er is een groot aantal apps voor op de smartphone verschenen die de serieuze fotograaf helpt bij het plannen van zijn of haar fotosessie op locatie. Een opvallende app in deze categorie is PhotoPills. Van deze handige app is een iOS- en een Android-versie beschikbaar. Wij bekeken de iOS-versie.

 

PhotoPills is volgens de makers een persoonlijke assistent voor allerhande fotografische zaken. Een assistent met een goede gevulde gereedschapskist, want de app staat bol van de hulpmiddelen. Na het installeren en starten van de app zien we drie tabbladen, van links naar rechts genaamd My Stuff, Pills en Academy, op het scherm. In het tabblad My Stuff zien we de opties Plans, Awards, Points of interest, Backup en Settings. In Plans kan men de gemaakte fotoplanningen bekijken. Via Awards kan men deelnemen aan een fotowedstrijd en via Points of interest heeft men toegang tot ruim 10.000 interessante fotospots in de wereld. Ook in Nederland vinden we tal van POI’s. Via Backup kan men de POI’s, planningen en beelden back-uppen en eventueel weer importeren. Tot slot kan men in Settings een groot aantal zaken, zoals de gebruikte camera, grootte diafragmaklik, maatvoering (metrisch of imperiaal), type plattegrond en dergelijke, instellen. Let ook op de optie Device usage height waar men de hoogte waarop men zijn of haar camera normaliter gebruikt moet instellen. Het derde tabblad Academy biedt onder andere toegang tot de gebruikershandleiding, videolessen en diverse how-to artikelen op de website van de makers.

Pills

In het tabblad Pills vinden we de gereedschappen waar het ons natuurlijk om te doen is. Dit tabblad telt 16 opties, te weten Planner, Sun, Moon, Exposure, DoF, FoV, DoF Table, Hyerfocal Table, Night AR, Meteor Showers, Star Trails, Spot Stars, Time Lapse, Timer, Subject Distance en Focal Lenght. In Planner kan men een locatie op aarde selecteren en tal van relevante zaken, zoals schaduwlengte, zonsopkomst, zonsondergang, maanopkomst, maanondergang, schemeringen, blauw uurtje, gouden uurtje enzovoort, via een schuifbalk tot op de minuut nauwkeurig voor de desbetreffende locatie raadplegen. Heeft men eenmaal het optimale fotomoment gevonden, dan kan men deze via Save zowel als plan en als POI bewaren om later te kunnen raadplegen. Via Sun kan men voor een locatie vanaf middernacht het verloop van de dag bekijken. Het hele traject van astronomische schemering (compleet donker met zichtbare sterren), zeevaartkundige schemering (blauwe lucht, maar geen horizon te zien), blauwe uurtje, gouden uur, zonopkomst, daglicht, maanopkomst, gouden uur, zonsondergang, blauwe uur, zeevaartkundige schemering en astronomische schemering wordt per dag overzichtelijk in een tabel weergegeven. Via Moon krijgt men een soortgelijk overzicht van de maan te zien. Via Exposure kan men advies inwinnen inzake de meest optimale instellingen voor wat betreft diafragma, sluitertijd en ISO-waarde onder de gegeven omstandigheden.

 

Scherptediepte

Via de optie DoF (Depth of Field) kan men de exacte scherptediepte van een camera/lenscombinatie bij een bepaald diafragma en bij een specifieke afstand tot een onderwerp laten uitrekenen. Behalve een lijst met getallen met onder andere de hyperfocale afstand en de scherptediepte voor en achter het onderwerp, wordt een en ander ook inzichtelijk gemaakt met een tweetal illustraties met de gevonden gegevens. Heel informatief! Via de optie FoV kan men de beeldhoek uit laten rekenen.  Via DoF Table kan men een tabel oproepen waarin men op basis van de ingestelde camera/lenscombinatie de focale afstand berekenen en via de optie Hyperfocal Table kan men hyperfocale afstand op basis van diafragma en objectief bekijken. Night AR, Meteor Showers, Star Trails en Spot Stars zijn bedoeld voor het maken van nachtopnamen met sterrenhemel en via Time Lapse kan men de opname-interval en het aantal te maken foto’s uitrekenen voor in een time-lapse opname. Via Subject distance kan men de minimale benodigde afstand tot een onderwerp van een bepaalde omvang uit laten rekenen en via de optie Focal length match kan men een aantal technische aspecten van twee camera’s met verschillende beeldsensorformaten met elkaar vergelijken. Al met al biedt deze app een overweldigende hoeveelheid opties en gereedschappen.

Planner

Maar wat heb je er allemaal aan? Om te beginnen kan men vrij eenvoudig op elke locatie op aarde via de optie Sun informatie over de zonsopkomst, de zonsondergang, het blauwe uurtje, het gouden uurtje enzovoort vooruit bekijken. Dat kan al erg nuttig zijn bij het plannen van een foto. Via de optie Moon geldt dat ook voor de stand van de maan. Op de website van de makers staat een groot aantal achtergrondartikelen en instructievideo’s waarin prima uitgelegd wordt hoe de diverse functies een fotograaf van dienst kunnen zijn bij het schieten van specifieke foto’s. Vooral de optie Planner is een krachtig hulpmiddel om vooraf het meest optimale moment voor een opname te bepalen. Men zet daarbij eerst een rode pin op de plek op aarde waar wil gaan fotograferen. Vervolgens tikt men op Find (linksonder) en er verschijnen vier opties waarmee men de stand van de zon en maan op elk gegeven moment kan laten uitrekenen. Via de optie Date range kan men vervolgens het meest optimale moment bepalen om bijvoorbeeld een zonsondergang of een gebouw met de maan erachter te fotograferen. Heeft men de berekening gedaan, dan kan de gemaakte planning in Plans worden bewaard en zelfs met andere PhotoPills gebruikers gedeeld.

Conclusie

De hoeveelheid gereedschappen die de app PhotoPills biedt is op het eerste gezicht nogal imponerend. Ook de leercurve is pittig, maar met behulp van de uitgebreide online instructievideo’s en how-to artikelen wordt men snel wegwijs. Ons advies is ook om de uitgebreide (Engelstalige) gebruikershandleiding op smartphone en tablet te downloaden. De PhotoPills app kost € 9,99 en dat is voor zo een krachtige applicatie alleszins redelijk. Wie echt serieus zijn of haar reisfoto’s naar een hoger plan wil tillen, kunnen we deze slimme app dan ook van harte aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.photopills.com.

Geplaatst in: Software