ComputerComputer
Door 2 juni 2020 Lees verder →

Fotogeniek Italië

Italië is een heerlijk vakantieland én uitermate fotogeniek. Bruisende steden, fraaie zandstranden, pittoreske dorpjes, imposante bergen, glooiende heuvels, uitgestrekte meren, prachtige eilanden, levenslustige mensen en niet te vergeten heerlijk eten, je vindt het er allemaal. Dat alles maakt Italië ook bijzonder aantrekkelijk voor de enthousiaste (amateur)fotograaf. Om je te oriënteren op de veelzijdigheid van het aanbod in het land van La Dolce Vita zijn er twee fraaie boeken verkrijgbaar: Beleef Italië en Trotter Reizen Italië. Geen standaard reisgidsen, maar dikke naslagwerken met veel diepgravende achtergrondinformatie en fraaie fotografie. Zeker in deze tijd zijn dit heerlijke boeken om thuis bij weg te dromen…

Beleef Italië

Bij Kosmos Uitgevers is een Nederlandse editie verschenen van Lonely Planet’s Experience Italy. In Beleef Italië (ISBN 9789021571928) passeren de vele verschillende aspecten en kenmerken van het leven, de cultuur en het landschap van Italië de revue.

Het 320 pagina’s dikke boek opent met een inleidend hoofdstuk met daarin een introductie van de thema’s in het boek, te weten landschappen en reizen, eten en drinken, kunst, geschiedenis en design, bevolking en cultuur, impressies, en een dag in Italië. Daarna volgt een overzicht van ervaringen per regio en een karakterisering van Noord-, Midden- en Zuid-Italië. In het tweede hoofdstuk Bravo Italia komen de belangrijkste aantrekkingskrachten (eten, design, voetbal, wijnen, oudheid, kunst en architectuur) aan bod. Het hoofdstuk Tradizione behandelt het Italiaanse erfgoed (culinair, tradities en feesten) en in het hoofdstuk Viva Italia staat het moderne Italiaanse leven (familie, kerk, restauraties, koffiecultuur) centraal. In het hoofdstuk Che Sorpesa! vinden we onverwachte ervaringen (anders overnachten, glutenvrij eten, Stromboli, Abruzzen, cowboys van Toiscane) en in het hoofdstuk Dolce Vita komt het goede leven (ijs, glamour, film, opera) in Italië aan bod. Verspreid door het bod staan ook enkele recepten (tagliatelle al ragù, tiramisu) en is er extra aandacht voor de vijf belangrijkste steden: Rome, Florence, Milaan, Napels en Venetië. Een register completeert het geheel.

Het boek is rijk geïllustreerd met veelal paginagrote foto’s in kleur en enkele in zwart-wit. De foto’s zijn zoals we gewend zijn van Lonely Planet van een uitstekende kwaliteit. Al met al een fraaie uitgave ter inspiratie of voorbereiding van een (foto)reis. Beleef Italië kost € 29,99 en is onder andere te koop bij Bol.com. Warm aanbevolen!

Trotter Reizen Italië

Bij uitgeverij Lannoo is recent in de Trotter reeks ook een zeer lijvig boekwerk verschenen over het land van La Dolce Vita. In Trotter Reizen Italië (ISBN 9789401461214) komen alle facetten van dit fascinerende én fotogenieke land aan bod.

Het lijvige boekwerk telt 360 pagina’s en is zowel qua uiterlijk als voor wat betreft de inhoud een naslagwerk van formaat. Het boek telt zes hoofstukken. In het eerste inleidende hoofdstuk wordt aandacht besteed aan het mooiste van Italië per regio. Elke regio – van Piëmont in het noordwesten tot Sicilië in het zuiden – wordt door middel van een opsomming van hoogtepunten met bijbehorende kaart behandeld. In het tweede hoofdstuk Natuur passeren het Italiaanse platteland, de kust, stranden, eilanden, meren en bergen de revue. Het derde hoofdstuk Beleven komen onder andere aandacht de mooiste wandelingen, droomroutes per auto of Vespa, uitzonderlijke uitzichten, (volks)feesten, festivals, de mooiste operagebouwen, unieke plekken enzovoort aan bod. In het vierde hoofdstuk Citytrips aandacht voor minder bekende steden van Italië, de mooiste pleinen, historisch cafés, legendarische hotels en beroemde bruggen. Gastronomie staat centraal in het vijfde hoofdstuk. In het zesde hoofdstuk Erfgoed onder andere aandacht voor de mooiste overblijfselen uit de Oudheid, musea, kerken, dorpen, villa’s, paleizen, parken en tuinen. Speciale aandacht is er voor meesterwerken uit de Italiaanse schilderkunst, de Cinque Terre, Lago Maggiore, Comomeer en Italiaanse films. Een uitgebreid register maakt het zoeken naar specifieke zaken gemakkelijk.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met illustraties en foto’s. De foto’s zijn afkomstig van gerenommeerde stockbureaus als Hemis, Photononstop, Age, Gettyimages en Shutterstock. Dit boek vormt een goed startpunt voor (amateur)fotografen die tijdens hun vakantie graag eens buiten de geijkte paden willen fotograferen. Trotter Reizen Italië kost € 35,99 en is onder andere te koop bij Bol.com. Warm aanbevolen!

Geplaatst in: Boeken