ComputerComputer
Door 3 maart 2020 Lees verder →

Sony E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS

Sony heeft met de E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS een aantrekkelijk zoomobjectief voor Sony APS-C systeemcamera’s op de markt gebracht. Met dit nieuwe zoomobjectief kan men uiteenlopende onderwerpen – van close-ups tot fraaie portretten – fotograferen. De minimale scherpstelafstand van 110 cm en de ingebouwde optische beeldstabilisatie biedt nog meer veelzijdigheid. Dit alles maakt dit zoomobjectief tot een ideale reispartner.

Het Sony E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS objectief is stof- en vochtbestendig. Op de door ons tijdens deze test gebruikte Sony A6600 systeemcamera heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 22 tot 4,4 graden. Het zoomobjectief weegt 625 gram, is circa 14,2 cm lang en heeft een diameter van ongeveer 7,7 cm. Het heeft een maximaal diafragma variërend van F4,5 tot 6,3 en een minimaal diafragma van F22 tot F32. De lensconstructie telt 19 elementen in 13 lensgroepen. Het lensontwerp telt één asferisch geslepen lenselement en drie elementen van ED-glas (met extra lage verstrooiing), wat allemaal bijdraagt aan uitstekende optische prestaties in een relatief compacte behuizing. Een speciale fluorcoating op het voorste lenselement stoot vuil en vingerafdrukken af en maakt het lensoppervlak gemakkelijker af te vegen. Het objectief heeft een filterdiameter van 67 mm. De minimale scherpstelafstand is 110 cm. Een geavanceerd AF-aandrijfsysteem zorgt voor een snelle en accurate automatische scherpstelling. De ingebouwde Optical SteadyShot (OSS)-beeldstabilisatie is zeer welkom voor tele-opnamen vanuit de hand en scènes met weinig licht bij langere sluitersnelheden. In combinatie met het in de A6600 ingebouwde vijfassige beeldstabilisatiesysteem, kan men ook bij minder licht probleemloos door fotograferen. De 7 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief kunststof lensdoppen en zonnekap. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt standaard niet meegeleverd.

Prestaties

Het Sony E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS zoomobjectief stelt op de A6600 zeer vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de scherpstelring voorop het objectief te draaien. Via schuifknoppen aan de zijkant kan men de autofocus en beeldstabilisatie aan- en uitzetten. Met de drukknop voor op het zoomobjectief kan men de scherpstelling vergrendelen. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima. De bredere zoomring loopt wat minder soepel, maar dat zal waarschijnlijk nieuwigheid zijn. De met dit zoomobjectief gemaakte JPEG-beelden hebben dankzij de in de camera ingebouwde correctiesoftware nauwelijks last van enige vervorming. In RAW-beelden is de vertekening wel duidelijk zichtbaar. Onze metingen geven in de groothoekstand een duidelijke tonvormige vertekening (ruim 4%) aan. Na inzoomen wordt deze vertekening minder (maar nog altijd circa 2,4%). Een en ander is overigens met een lensprofiel vrij vlot achteraf te corrigeren.

Scherpte

De vignettering of lichtafval wordt bij het maken van JPEG-beelden eveneens softwarematig gecorrigeerd. De vignettering in RAW-beelden is overigens zeer gering en in een goed beeldbewerkingsprogramma eenvoudig achteraf te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief zeer goed. Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand (70mm) over het gehele beeldvlak zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte langzaam af, maar pas bij F16 wordt de scherpte zichtbaar minder. Ook in de uiterste telestand (350 mm) krijgt men het scherpste resultaat rond de F5.6. Na F11 neemt de scherpte af. Kortom, de beste resultaten krijgt men over het gehele zoombereik in de range F4.5-F8, maar ook bij F11 is de scherpte nog steeds goed te noemen. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. Al met al prima waarden voor een 5x telezoomobjectief. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de zeven lamellen ook niet slecht. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

70mm                                                                           350mm

Conclusie

www.pixelmania.nlSony heeft met dit E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS objectief een uiterst aantrekkelijk telezoomobjectief voor Sony APS-C systeemcamera’s afgeleverd. Zowel portretten als extreme close-ups laten zich er probleemloos mee vastleggen. De scherpte is zeer goed en lichtafval en vertekening zijn voor een 5x zoomobjectief alleszins acceptabel. Met een winkelprijs van € 899,- is dit zoomobjectief gezien de degelijke constructie en de geboden beeldkwaliteit ook alleszins redelijk geprijsd. Op basis van de degelijke constructie en de zeer goede beeldkwaliteit kennen wij dit objectief dan ook een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.