ComputerComputer
Door 17 maart 2020 Lees verder →

Exposure Software Blow Up 3

Blow Up van Exposure Software (voorheen Alien Skin) is bij fotografen al jaren een geliefd hulpmiddel voor het maken van zeer grote afdrukken. Met deze Photoshop compatibele plug-in is het namelijk mogelijk een foto ‘op te blazen’ (vandaar de naam) tot vele malen de oorspronkelijke afmetingen. Daarbij belooft Blow Up 3 betere resultaten dan met Adobe Photoshop zelf. Deze handige plug-in is nu tevens onderdeel van de Exposure X5 Bundle.

Blow Up 3 is geschikt voor Adobe Photoshop CS6 of hoger en Lightroom 6 en hoger. Wanneer je een opname hebt van een bepaald aantal megapixels en je wilt deze opname afdrukken met een bepaalde resolutie, dan liggen de maximale breedte en hoogte in principe vast. Stel dat het beeld een resolutie van 3648×2736 pixels heeft en we vullen in Photoshop bij de resolutie de waarde 300 pixels/inch in. Dan volgt hieruit dat de opname wordt afgedrukt op een breedte van 30,89 cm en een hoogte van 23,16 cm. “Maar”, zal je zeggen, “ik kan in Photoshop zo groot afdrukken als ik wil.” Dat kan, maar in dat geval wordt de opname geschaald, of zo je wilt opgeblazen. Hetzelfde gebeurt wanneer je in het venster Afbeeldingsgrootte de optie Nieuwe beeldpixels berekenen aanzet en een gewenste documentgrootte opgeeft. Photoshop moet in dat geval een grotere afbeelding maken met de pixels die voorhanden zijn. Dat noemen we interpolatie en Photoshop gebruikt standaard de interpolatiemethode Bicubisch. De plug-in Blow up 3 gebruikt een andere methodiek om het beeld te vergroten. Nadat je hebt opgegeven welke beeldgrootte je nodig hebt, wordt het beeld op intelligente wijze verdeeld in vectoren die de inhoud van het beeld volgen. Deze vectoren worden zonder kwaliteitsverlies vergroot en daarna weer teruggerekend in pixels. Daarbij treedt natuurlijk wel een verandering in kwaliteit op. Maar door de gebruikte algoritmen, die blokjesvorming voorkomen en het beeld verscherpen, is het resultaat zichtbaar beter dan bij Photoshop.

Werking

De werking van Blow Up 3 is erg eenvoudig. Je start de plug-in gewoon in Photoshop via het menu Filter. Na het opstarten zie je een dialoogvenster met links een overzichtsvenster, in het midden een groot voorbeeldvenster, en rechts een instellingenpaneel. In dit instellingenpaneel zien we een drietal knoppen. De eerste knop heet Crop & Resize, en dient om tegelijkertijd een uitsnede te maken en het resultaat te vergroten. Met de knop Resize vergroot je het gehele beeld. De derde knop, Stretch, rekt het beeld uit tot de opgegeven maat. Daarbij treedt wel vervorming op en dat is in de meeste gevallen ongewenst. De opties onder de knoppen verschillen niet echt van elkaar. Wij gebruikten vooral de optie Resize, maar Crop & Resize is ook enorm handig wanneer je met een vast papierformaat werkt. In het voorbeeldvenster wordt dan namelijk meteen getoond welk deel van het beeld niet op het papier zal passen. Via de vervolgkeuzelijst Document Size stel je gemakkelijk een standaardformaat in. Je kunt daarbij kiezen uit allerlei groepen, zoals Amerikaans, Japans en ISO (Europees) paper. De groep Photographic klinkt veelbelovend, maar helaas heeft de maker nog niet door dat niet iedereen met inches werkt. Alle formaten in de groep Photographic zijn in inches en standaard Amerikaanse formaten, zoals 8×10 inch of 20×24 inch. Populaire Europese posterformaten als 50×70 cm komen niet voor. Het is gelukkig wel mogelijk om zelf maten op te geven in onder meer inches, centimeters en pixels en deze maten met een knopje Manage Presets opslaan als standaard. Daarbij worden niet alleen het papierformaat, maar ook de overige instellingen in het paneel opgeslagen. Deze instellingen zijn Sharpen Edges (hoeken verscherpen), Add Grain (ruis toevoegen voor een natuurlijker effect) en Sharpening for Output Medium. Met de laatste optie verscherp je het beeld voor het beeldscherm of internet, voor mat, satijnglans of glanzend papier. Ook kan je zelf een waarde instellen. Onderin het dialoogvenster vind je nog een aantal knoppen om in het voorbeeldvenster te kunnen zoomen en schuiven en om dit op te delen in een ‘voor’ en een ‘na’ deel. Als alles naar wens is klik je op OK. Het beeld wordt dan vergroot tot de opgegeven maten en met de ingestelde verscherpingsmethode. Het resultaat kan nu verder worden bewerkt in Photoshop zelf of meteen worden afgedrukt.

Conclusie

Blow Up 3 is snel, eenvoudig in gebruik en levert in veel gevallen een beter resultaat bij het vergroten van beelden dan Photoshop zelf. De interpolatiemethode introduceert echter ook een bepaalde vereenvoudiging van vlakken en lijnen op. Het is aan de gebruiker om te beoordelen of dat bij een bepaalde opname ongewenst is. Blow Up 3 kost los $ 59 via de website van de fabrikant, maar zit ook in de aantrekkelijk geprijsde Exposure X5 Bundle. Deze bundel omvat de programma’s Exposure X5, Snap Art 4 en de Blow Up 3 plug-in. Deze bundel kost nu tijdelijk $ 109,-. Op de website van de fabrikant is een gratis probeerversie beschikbaar. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.exposure.software.

Geplaatst in: Software