ComputerComputer
Door 11 februari 2020 Lees verder →

Sony Cyber-shot RX100 VII

Sony heeft met de Cyber-shot RX100 VII een nieuwe supercompacte camera op de markt gebracht. De camera beschikt over een inschuifbaar objectief, wat hem ook zeer geschikt maakt voor vervoer in de jas- of broekzak. Ondanks de geringe afmetingen heeft de RX100 VII een 21-megapixel beeldsensor, een Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-200 mm F2.8-4.5 (kleinbeeldequivalent) zoomobjectief, een 3 inch kantelbaar TFT LCD-scherm, een pop-up flitser en een elektronische zoeker aan boord. Wij probeerden de RX100 VII uit.

De Sony Cyber-shot RX100 VII is net als zijn voorgangers uitgerust met een Carl Zeiss-objectief. Kenners weten dan dat we te maken hebben met een kwalitatief hoogwaardig objectief. De grotere afmeting van de 21-megapixel Stacked Exmor RS CMOS-beeldsensor met DRAM-chip – in 1 inch formaat in plaats van de voor compacts gebruikelijke 1/2,3 inch – en de snelle BIONZ X beeldprocessor vormen een prima aanvulling op de zoomlens. De pop-up elektronische 1,0 cm (OLED) zoeker telt 2.359.296 punten en is uitgevoerd met optische elementen met Zeiss T*-coating. De camera is verder voorzien van WiFi en Bluetooth en kan hierdoor draadloos op elke smartphone of tablet worden aangesloten om foto’s en video’s te kunnen maken en eenvoudig online te delen. Daarnaast ondersteunt de RX100 VII ook NFC (Near Field Communication) . Hiermee kan een One-touch-verbinding met Android-smartphones en -tablets worden gemaakt. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd, de camera en smartphone of tablet zijn draadloos met elkaar verbonden door elkaar even aan te raken. Met de One-touch Remote app is zelfs de sluitertoets via de smartphone te bedienen – perfect voor het maken van bijvoorbeeld een groepsfoto. Vanwege de compacte en lichte vormgeving van de RX100 VII (circa 302 gram en 102x58x43 mm) kan deze camera overal mee naartoe.

 

AF-systeem

De Sony Cyber-shot RX100 VII beschikt over een zeer snelle autofocus met 357 fasedetectie AF-punten en contrastdetectie-autofocus met 425 punten. De geoptimaliseerde lensaandrijving biedt een scherpstelling van slechts 0,02 seconden. De camera kan tot wel 60 AF/AE-trackingberekeningen per seconde uitvoeren en snelle bewegingen met 20 bps vastleggen. Verder maakt de beeldsensor fotograferen zonder black-out mogelijk. Dit garandeert een volledig live weergave zelfs tijdens continu fotograferen bij 20 bps. De RX100 VII is tevens uitgerust met Realtime Eye-autofocus. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om real-time het oog van een object te detecteren en verwerken. Dit biedt zeer precies scherpstellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren. Verder is ook de functie voor real-time tracking beschikbaar. Hiervoor wordt een nieuw ontwikkeld algoritme voor objectherkenning gebruikt voor optimale objecttracking en een consistent scherpstelsysteem. De RX100 VII heeft tevens een nieuwe transportmodus: Single Burst Shooting. Deze legt beelden vast met een zeer hoge snelheid van maximaal 90 bps in JPEG/RAW. De RX100 VII kan dankzij de aanwezigheid van een AF-A-modus automatisch overschakelen tussen de continue en enkele AF-opnamemodus. De gebruiker kan tijdens het scherpstellen handmatig kiezen voor het weergeven of verbergen van de continue AF-zones en de AF-zones met fasedetectie op het scherm. De RX100 VII heeft ook een Antibewegingsonscherpte scènestand. Dit minimaliseert het ‘rollende-sluitereffect’ dat vaak bij snel bewegende onderwerpen optreedt.

Filmfuncties

De RX100 VII is ook uitgerust met tal van videofuncties. Dankzij het hybride AF-systeem zorgt de beeldvlak-AF-sensor met fasedetectie voor accurate focus- en trackingprestaties, ook bij de zware focusvereisten die bij 4K-filmopnames horen. De AF-snelheid en AF-trackinggevoeligheid kunnen via het menu worden aangepast. De gebruiker heeft hierdoor alle vrijheid om het toestel aan de eigen scherpstelvoorkeur aan te passen. In 4K-modus maakt de RX100 VII gebruik van de volledige pixeluitlezing zonder pixelsamenvoeging, met een oversampling van 1,7x voor uitstekende resolutie met minder moiré en onregelmatigheden. De XAVC S- video-indeling ondersteunt opnamen met hoge bitsnelheid (maximaal 100 Mbps) en met de mogelijkheid van HLG (Hybrid Log-Gamma) kan men genieten van HDR-beelden door de camera eenvoudig met een USB-kabel aan te sluiten op een tv van Sony die compatibel is met HDR (HLG). De gebruiker kan ook handmatig een beeld uit een opgenomen film selecteren en het als stilstaand beeld van circa 8-megapixel (uit 4K-opnames) of 2-megapixel (uit HD-opnames) bewaren. De RX100 VII kan Super Slow Motion-video’s opnemen met een vertraging van wel 40x in vergelijking met de standaardsnelheid. Deze extra lange opnametijd betekent dat de gebruiker een reeks snelle, vluchtige momenten met veel details, hoge resolutie en helderheid kan vastleggen. Voorafgaand aan de opnames kan de gebruiker kiezen voor een beeldfrequentie van 1000, 500 of 250 bps en een weergaveformaat van 50p of 25p. De filmopnameknop kan als startknop worden gebruikt om te beginnen zodra de knop wordt ingedrukt, of als stopknop om te eindigen zodra de knop wordt ingedrukt.

Body

De geheel zwarte body ziet er strak en betrekkelijk minimalistisch uit. Op de bovenkant zien we van links naar rechts de ingebouwde opklapbare elektronische zoeker, opklapbare flitser, on/off-knop, ontspanknop met zoomhendel, en de functieknop. Deze functieknop bezit de bekende functies, te weten Automatische modus (Auto), P (Automatisch programma), A (Diafragmavoorkeuze), S (Sluitertijdvoorkeuze), M (Handmatige belichting), MR (Geheugennummer oproepen), Film, Hoge beeldsnelheid, Panorama en Scènekeuze. Aan de voorkant van de body zit rond het objectief een draairing. In de stand Diafragmavoorkeuze kan men via deze ring het diafragma vlot wijzigen. Aan deze draairing kan eventueel via het menu een specifieke functie worden toegekend. Er kan gekozen worden uit de opties Standaard, Diafragma, Sluitertijd, Belichtingscompensatie, ISO, Witbalans, Creatieve stijl, Foto-effect en Zoom. De achterzijde van de camera wordt grotendeels ingenomen door het 3 inch kantelbare TFT LCD-touchscreen. Het scherm telt 921.600 pixels en kan onder een hoek van circa 90 graden naar beneden uitklappen en via een klapmechanisme onder een hoek van bijna 180 graden omhoog. De eerste stand leent zich prima voor boven het hoofd fotograferen en omhoog geklapt kan er vanaf buikhoogte worden gefotografeerd. In het scherm helemaal omhoog geklapt dan kan men met de camera zelfs selfies of vlogopnamen maken. Rechts van het LCD-scherm zien we linksonder de afspeelknop om gemaakte beelden en video’s te bekijken en daarnaast een knop Prullenbak (C) waarmee men beelden kan verwijderen. De multi-selector erboven bezit knoppen voor het instellen van de weergave (DISP) op het LCD-scherm, de flitser, belichtingscompensatie, drivemodus en zelfontspanner. Via de knop in het midden kan men de wijzigingen bevestigen. Boven de multi-selector zien we een functieknop (Fn) waarmee men specifieke functies kan wijzigen en de knop Menu voor het oproepen van het camera-instellingenmenu. Bij de duim linksboven zit tot slot een aparte videoknop voor het maken van videoclips.

Creatieve effecten

De RX100 VII bezit dertien ingebouwde foto-effecten die foto’s een compleet andere uitstraling geven, te weten Speelgoedcamera, Hippe kleuren, Posterisatie, Retrofoto, Zachte felle kleuren, Deelkeur, Hoog contrast monochroom, Soft focus, HDR-schilderij, Monochroom met rijke tonen, Miniatuur, Waterverf en Illustratie. Bij een aantal filtereffecten kan men kiezen uit meerdere opties, zo kan men het effect Deelkleur kiezen uit de kleuren rood, groen, blauw en geel. Het resultaat is een zwart-witfoto waarop alleen de rode, groene, blauwe of gele zaken een kleur hebben. Een geselecteerd effect wordt direct in de camera toegepast zodra een foto wordt gemaakt. Naast deze foto-effecten bezit de RX100 VII ook nog eens 13 scèneprogramma’s, te weten Portret, Landschap, Macro, Sportactie, Zonsondergang, Nachtportret, Nachtscène, Schemering zonder statief, Nachtportret, Antibewegingsonscherpte, Huisdier, Gourmet, Vuurwerk, en Hoge gevoeligheid. Daarnaast beschikt de camera over een panorama-functie waarmee men panoramabeelden kan maken door de camera met een vaste snelheid van links naar rechts of van boven naar onder te bewegen. Tot slot beschikt de RX100 VII over verschillende beeldratio’s. Er kan worden gekozen uit vier verschillende beeldverhoudingen, te weten 3:2 (standaard), 4:3, 16:9 (bioscoopformaat) en 1:1. Uiteraard gaat dit ten koste van de maximale beeldgrootte. Een 1:1 JPEG-beeld is bijvoorbeeld maximaal 3648×3648 pixels groot. Het ingesteld beeldformaat wordt tijdens het fotograferen op het LCD-kleurenscherm getoond. Hieronder een voorbeeld van het effect Deelkleur kiezen ingesteld op Rood.

Objectief

Het meest in het oog springende onderdeel van de RX100 V is het royale Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-200 mm F2.8-4.5 zoomobjectief (kleinbeeld-equivalent). Dit uitschuifbare 8x zoomobjectief bestaat uit 12 groepen en 15 elementen. De lensconstructie telt maar liefst 8 asferische elementen. Carl Zeiss objectieven staan bekend om hun goede kwaliteit en de vraag is of men er in geslaagd is om die kwaliteit ook bij een dergelijk klein compact zoomobjectief te realiseren. Welnu, de kwaliteit van dit zoomobjectief kan (natuurlijk) niet tippen aan die van de uitstekende Carl Zeiss reflex-objectieven, maar het behoort zeker tot de betere objectieven die we op een compact hebben aangetroffen. De scherpte is goed en bij JPEG-beelden is de vertekening dankzij softwarematige correctie beperkt (maar de RAW-bestanden hebben een duidelijke tonvormige vertekening in groothoekstand). Chromatische aberratie is onder bepaalde omstandigheden in zowel groothoek- als telestand aanwezig. Dit is echter achteraf in Photoshop indien nodig te verwijderen. Na het uitzetten van de camera schuift het zoomobjectief helemaal in de camera terug en de frontlens wordt vervolgens afgedekt door twee lamellen. Handig, want men heeft nu geen aparte lensdop – die men gemakkelijk kwijt kan raken – nodig.

Beeldkwaliteit

De Sony Cyber-shot RX100 VII bezit een 21-megapixel beeldsensor waarvan effectief 20,1 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5472×3648 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, te weten 3888×2592 (10M) en 2736×1824 (5M) pixels. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en Extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- of JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital- geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de RX100 VII de kleurruimten sRGB en AdobeRGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven Standaard, Levendig, Neutraal, Portret, Landschap en Zwart-wit. Elke kleurweergave is voor wat betreft contrast, verzadiging en scherpte (+/-3) aan de eigen smaak aan te passen. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra Fijn. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Standaard of Levendig gebruikt. De eerstgenoemde stand is licht verzadigd. Wie graag pittige foto’s maakt kan beter kiezen voor de stand Levendig. Voor wat betreft beeldruis presteert de XR100 VII voor een compact niet slecht. De camera ondersteunt ISO-waarden van 80 tot en met 12800 ISO. Beelden tot en met 1600 ISO zijn zonder meer prima bruikbaar. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisator zijn hogere ISO-waarden ook bijna nooit nodig. Scherpte en contrast zijn prima en de automatische witbalansfunctie deed zijn werk over het algemeen goed. Al met al levert de RX100 VII aantrekkelijke 20-megapixelbeelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Sony Cyber-shot RX100 VII is een degelijk gebouwde compact met diverse aantrekkelijke kenmerken, zoals een royaal 8x zoomobjectief, ingebouwd beeldstabilisatiesysteem, kantelbaar LCD-scherm én een ingebouwde elektronische zoeker. De draairing rond het objectief is ook uitermate handig. De beeldkwaliteit is voor een dergelijk kleine camera zeer goed en de mogelijkheid om beelden in RAW-formaat op te slaan is een groot pluspunt. De Sony Cyber-shot RX100 VII kost echter maar liefst € 1.299,- en dat is voor een compact wel stevig aan de prijs. Voor datzelfde bedrag koopt men ook een systeemcamera of reflex met verwisselbaar objectief. Desondanks kennen wij de Sony Cyber-shot RX100 VII in de categorie Compacts een Pixelmania Award toe. Wie op zoek is naar een hoogwaardige compacte camera met een royaal zoomobjectief, een elektronische zoeker, 4K-videokwaliteit en een prima beeldkwaliteit kan wat ons betreft niet om de RX100 VII heen. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Compacts, Pixelmania Award