ComputerComputer
Door 10 januari 2020 Lees verder →

Sony A6600

Sony heeft met de A6600 een nieuw topmodel aan het Alpha APS-C-assortiment toegevoegd. Deze compacte en lichtgewicht camera is uitgerust met een 24,2-megapixel Exmor CMOS-beeldsensor, de nieuwste BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor, Real-time Tracking, een elektronische zoeker, een aanraakgevoelig en kantelbaar TFT LCD‑kleurenscherm en dat zit allemaal verpakt in een stof- en spatwaterdichte behuizing. Wij probeerden de nieuwe Sony A6600 uit.

De Sony A6600 bezit een 24,2-megapixel Exmor CMOS‑beeldsensor in APS-C formaat (23,5×15,6 mm) en een Bionz X-beeldverwerkingsprocessor. De ISO-gevoeligheid loopt van 100 tot en met 102400 en de scherpstelling behoort met een scherpsteltijd van 0,02 sec tot de snelste ter wereld. De camera heeft 425 contrast-AF-punten en contractdetectie AF die 84% van het beeld dekken. De A6600 is net als zijn voorgangers voorzien van een ingebouwde elektronische zoeker. Deze 2,36-megapixel XGA OLED Tru‑Finder biedt een heldere, gedetailleerde en contrastrijke weergave met een bijna 100 procent beelddekking. Daarnaast heeft de camera een aanraakgevoelig TFT LCD‑kleurenscherm van 7,5 cm (3 inch) dat tot ongeveer 180 graden omhoog of 74 graden omlaag is te kantelen, zodat er zowel van buikhoogte als boven het hoofd probleemloos kan worden gefotografeerd. Ook vloggen behoort tot de mogelijkheden. Het verplaatsen van het scherpstelpunt via dit scherm is een groot pluspunt. Tevens heeft de A6600 diverse voorkeurstoetsen waar een van de vele functies aan kunnen worden toegewezen. De A6600 is gevat in een stof- en vochtbestendige behuizing van magnesiumlegering en een sluiter met een geteste levensduur van circa 200.000 ontspanningscycli. Tevens is de camera aan te sturen vanaf een smartphone of tablet dankzij de gratis Imaging Edge Mobile-app.

Real-time Tracking

Een bijzondere innovatie in de A6600 is Real-time Tracking van Sony. De camera maakt in deze modus gebruik van een nieuw algoritme dat eveneens gebaseerd is op kunstmatige intelligentie (AI) objectherkenning. De camera verwerkt kleur, objectafstand (diepte), patronen (helderheid) als ruimtelijke informatie. Dit zorgt ervoor dat objecten nauwkeurig kunnen worden vastgelegd. Tevens is de camera uitgerust met Realtime Eye autofocus. De camera herkent dankzij AI automatisch de gezicht- en oogpositie van dieren en mensen. Het oog wordt real-time gemonitord met een hoge tracking-precisie. Het resultaat is verbeterde nauwkeurigheid, snelheid en volgprestaties van Eye-autofocus. Deze functie wordt geactiveerd door de sluiterknop half in te drukken en kan eventueel worden toegewezen aan een van de voorkeurstoetsen. Het gewenste oog (links of rechts) kan als scherpstelpunt worden geselecteerd. Via de voorkeurstoetsen van de camera kan tevens worden bepaald op welk oog (Auto / Rechteroog / Linkeroog) de automatisch scherpstelling geactiveerd moet worden. Dankzij deze innovatie kan de fotograaf zich volledig concentreren op de compositie zonder zich zorgen te hoeven maken over scherpstelling. Eye AF-ondersteuning voor dieren is ideaal voor wildlife-fotografie.

4K video

De A6600 is zeer geschikt als videocamera en biedt 4K-video-opnamen (3840×2160 pixels). De camera gebruikt uitlezing van elke pixel (4K zonder pixelbinning met 2.4x oversampling) zodat 4K-beeldmateriaal met veel details en diepte geproduceerd wordt. Tevens is het HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma) geïntegreerd. De A6600 ondersteunt een rechtstreekse HDR-workflow, waardoor HDR (HLG)-compatibele tv’s levensechte 4K HDR-beelden kunnen afspelen. Verder zijn zowel S-Log2 en S-Log3 beschikbaar voor meer kleurgradatie. Ook kan de camera Full HD op 120 bps met maximaal 100 Mbps opnemen, waardoor het beeldmateriaal kan worden bewerkt in 4x of 5x slow-motion videobestanden in Full HD-resolutie met AF-tracking. Dankzij de geavanceerde AF plus touch-focusfunctionaliteit is het uploaden van content zeer eenvoudig. Deze functie is prettig voor vloggers en videomakers die regelmatig snel content online willen plaatsen. Voor het maken van timelapse-opnamen heeft de A6600 een ingebouwde intervalopname die kan worden ingesteld tussen 1 en 60 seconden. In totaal kan de camera 1 tot 9999 opnamen verwerken. De A6600 is verder voorzien van diverse technologieën van de full-frame camera’s van Sony, zoals optische beeldstabilisatie over vijf assen, een Sony Z batterij met een lange(re) batterijlevensduur en een geïntegreerde hoofdtelefoonaansluiting voor het terugluisteren van de opnamen in hoge kwaliteit.

Praktijk

De A6600 oogt net als zijn voorgangers wat hoekig, maar ligt dankzij het royale handvat prima in de hand. Aan de achterzijde zit rechtsboven van het LCD-kleurenscherm een lichte opstaande verdikking waartegen de duim kan worden geplaatst. Het riemoogje aan deze kant zit wel enigszins in de weg. De camera weegt circa 500 gram en dat is redelijk licht. De kwaliteit van de elektronische zoeker is prima en dat geldt ook voor het kantelbare 3 inch LCD-scherm. Op dit scherm kan tijdens het fotograferen ook een live histogram zichtbaar worden gemaakt, wat zeker nuttig is om onder moeilijke lichtomstandigheden tot een goede belichting te komen. Ook het ingebouwde raster – in het menu aangeduid met de naam stramienlijn – is nuttig. De camera beschikt verder over één programmaknop, een draaiwiel, een multi-selector met draairing en diverse knoppen. Aan een aantal van deze knoppen kan men via het menu zelf een specifieke functie toekennen. Op die manier kan men de camera deels naar zijn of haar hand zetten. Handig is de sensor naast de elektronische zoeker. Zodra men de camera voor het oog houdt, gaat de elektronische zoeker automatisch aan en het 3 inch LCD-scherm uit. Prima, maar de gevoeligheid is dusdanig dat het LCD-scherm soms ook uitgaat als men bijvoorbeeld vanaf buikhoogte fotografeert. Opletten, dus.

Foto-effecten

De Sony A6600 bezit een groot aantal in de camera ingebouwde foto-effecten. Of ze allemaal even fraai of nuttig zijn wagen we te betwijfelen, maar een aantal is dat zeker wel. Men kan kiezen uit de volgende foto-effecten: Speelgoedcamera (normaal, koel, warm, groen of magenta), Hippe kleuren, Posterisatie (kleur of zwart-wit), Retrofoto, Zachte felle kleuren, Deelkleur (rood, groen, blauw of geel). Hoog contrast monochroom, Soft focus (gemiddeld, hoog of laag), HDR-schilderij (gemiddeld, hoog of laag), Monotoon met rijke tonen, Miniatuur (automatisch, boven, midden horizontaal, beneden, rechts, Midden verticaal of links), Waterverf en Illustratie (gemiddeld, hoog of laag).
Verder is er ook nog een uitgebreid gamma andere artistieke functies, zoals Panorama, Zachte-huideffect, Rode ogen verminderen, Auto HDR en Lach- en Gezichtsherkenning. Tot slot kan men kiezen uit diverse zogeheten creatieve stijlen, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia. Veel foto-effecten kan men veel gemakkelijker achter de computer in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma toepassen, maar dat geldt niet voor allemaal. We zijn echter vooral gecharmeerd van de HDR-functies waarmee men beelden kan maken met een hoger dynamisch bereik. Hieronder een voorbeeld van een foto met Deelkleur.
deelkleurfoto.

Menu’s

Via een druk op de knop Menu komt u in een scherm met zes verschillende submenu’s. Deze kan men eventueel ook in de vorm van tegels weergeven. De eerste menu-optie betreft de camera-instellingen. Hier kan men zaken als bestandsindeling, JPEG-kwaliteit, beeldformaat, beeldverhouding, kleurruimte, lenscompensatie, transportfunctie, scherpstelfunctie, scherpstelgebied enzovoort instellen. Via het draaiwiel van de multi-selector kan men door de diverse opties bladeren en door in het midden te drukken eventueel een geselecteerde instelling wijzigen. De tweede menu-optie vinden we onder andere de filminstellingen, zoals bestandsindeling, opnamen-instelling, AF-snelheid, geluid opnemen, windruisreductie enzovoort. Het derde menu is geheel gewijd aan het via WiFi of Bluetooth draadloos verbinden van de camera met smartphone, tablet, computer of TV. In het vierde menu Afspelen vindt men alle instellingen op het gebied van het weergeven van beelden en het vijfde menu Instellingen biedt toegang tot een groot aantal functie-instellingen, zoals monitor-helderheid, volume-instellingen, HDMI-instellingen enzovoort. De laatste menu-optie betreft de Instelling voor Mijn Menu. Hier kan men zelf een menu samenstellen met veelgebruikte menufuncties. Al met al is het niet altijd een erg overzichtelijke en gebruiksvriendelijke menustructuur, maar gelukkig zijn de meest essentiële instellingen – denk bijvoorbeeld aan ISO-waarden, witbalans en belichtingscompensatie – via knoppen en draaiwielen vlot instelbaar.

Beeldkwaliteit

De Sony A6600 bezit een 24,2-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 24 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 6000×4000 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 4240×2832 (M) en 3008×2000 (S) pixels. Naast deze 3:2 beeldstanden zijn er ook drie 16:9 breedbeeldstanden en drie 1:1 vierkante beeldstanden beschikbaar. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en Extra Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. De A6600 kan maximaal circa 11 beelden per seconde in volledige resolutie vastleggen. De buffer kan maximaal 99 JPEG/Extra Fijn-, 46 RAW- of 44 JPEG+RAW-beelden verwerken. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de A6600 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit een groot aantal kleurweergaven, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Duidelijk, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit, Sepia, Stijlbox (1-6). De camera ondersteunt ISO-waarden van 100 tot 102400 ISO. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra Fijn. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de standen Standaard of Levendig gebruikt.

Kleurstanden

Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de standaardinstelling Standaard geeft een licht verzadigde kleurweergave, terwijl de stand Levendig sterker verzadigd is. De stand Neutraal is wel erg neutraal. Maar niet getreurd, want elke kleurweergave is voor wat betreft contrast, kleurverzadiging en scherpte (+/-3) aan te passen.

Beelduis

Voor wat betreft beeldruis presteert de A6600 zeer goed. Beelden tot en met 6400 ISO zijn zonder meer prima bruikbaar en zelfs de beelden daarboven zijn – afhankelijk van het onderwerp – vaak na bewerking in een goed beelbewerkingsprogramma ook nog alleszins acceptabel. De hoogste standen zouden we echter vermijden. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk redelijk. Onze moeilijke testopstelling werd met een lichte kleurzweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en eventueel ook in de camera aan de eigen smaak aan te passen. Al met al levert de A6600 prima 24-megapixel JPEG-beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Sony A6600 is verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Een losse body kost momenteel circa € 1.600,-. De kitversie met het 16-50mm kitobjectief kost € 1.850,- en voor een body met het Sony Zeiss E 18-135mm zoomobjectief moet € 1.999,- worden betaald. Dat is stevig aan de prijs, maar daarvoor krijgt men wel een compacte en zeer rappe systeemcamera die fraaie 24-megapixelbeelden en video in 4K kwaliteit levert! Vooral de snelle autofocus is een pluspunt en portretfotografen zullen veel baat hebben van de functie Realtime Eye autofocus. Voor ‘gewone’ fotografie is deze set wat ons betreft echter te prijzig en zijn er betaalbare alternatieven verkrijgbaar. Aanbevolen voor actie- en portretfotografie!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's